Δύο εφοπλίστριες στη... βιοπάλη

«Νέα καλοκαιρινή εργασία», σηµείωσε η Καρολίνα Μαυρολέων για την ολοκαίνουργια ενασχόλησή της. Ποια είναι αυτή; Το βλέπετε: το µοντέλο της γνωστής οικογενείας βάφει -µε πινέλο, σαν επαγγελµατίας»- τη βάρκα του στιγµιότυπου που δηµοσιοποιούµε. Μέχρι τις 2/6 (από τις 30/5), από την άλλη πλευρά, αντικρίσαµε την Ευγενία Νιάρχου σαν «απλή» πωλήτρια στο λουσάτο stand της, στο πλαίσιο bazaar στο Λας Βέγκας, να διαφηµίζει τα κοσµήµατά της. Εφόσον «το 'χει» µε το socializing, αφού θεώρησε πως ήταν καλύτερη στο να «επικοινωνήσει» τις δηµιουργίες της από µια αληθινή, «απλή» πωλήτρια, γιατί να την προσλάβει; Ούτως ειπείν, δύο εφοπλίστριες -γόνοι εφοπλιστών, για να ακριβολογούµε, τα ονόµατα τα ξέρετε, δεν τα γράφουµε άλλωστε πρώτη φορά- στη... βιοπάλη.

Η αγέραστη Ράδερφορντ

Το «µενού» σήµερα περιλαµβάνει και µία κυρία που ανήκει στις ειδικές περιπτώσεις. Στο διά ταύτα, αντιληφθήκατε την άφιξη της Κέλι Ράδερφορντ (2η από αρ.); Ε, όχι, µη µου πείτε τώρα «ποια είναι;». Πολλάκις έχει τιµήσει την Ελλάδα η Αµερικανίδα σταρ. Και τώρα, που την είδαµε µαζί µε τη (θεόρατη κορµάρα) Μαίρη Βυτινάρος (1η από αρ.) σε συνέδριο περιοδικού, δώσαµε credits στην Καλαµατιανή «µούσα» του Πολ Μαρτσιάνο της «Guess?». Γιατί; Επειδή δήλωσε ενθουσιασµένη µε τη γνωριµία τους, χαµογελώντας σαν παιδί. Είναι και στυλάτη. Προσωπικά, θυµάµαι τη Ράδερφορντ, από κοριτσάκι, στη σειρά «Generations» (Γενεές), απ’ όπου αναδείχθηκε, και µου γεννάται το εύλογο ερώτηµα: «Πώς παραµένει τόσο νέα από τα τέλη των ’80sαρχές ’90, που παιζόταν το έργο;». Ποια είναι η ηλικία της; 56. Mία δεκαετία και πλέον την κρύβει. Άνετα.

Τα fake news για την (top) Γουάνγκ

∆εν φαντάζοµαι να «τσιµπήσατε» µε το ποστ της διάσηµης Κινέζας σχεδιάστριας των καλύτερων νυφικών στον κόσµο, Βέρα Γουάνγκ. Προφανώς κρατιέται µούρλια για 74 ετών, αλλά χρησιµοποίησε application, εφαρµογή, για να δείχνει κατά το δυνατόν νεότερη. Και τα κατάφερε: φαίνεται σχεδόν ανήλικη. Βέβαια, το ίδιο ποστ είχε αναρτήσει στα social στις αρχές του φθινοπώρου. Κάποιος λοιπόν τώρα «τσίµπησε» και έτσι ξεκίνησε αναπαραγωγή άνευ προηγουµένου (κλασικά εικονογραφηµένα - και δεν αναφέροµαι µόνο στην Ελλάδα). Τέτοιο πάντως ταλέντο -τα νυφικά της είναι αριστουργήµατακαι να γίνεται γνωστό σε όλη τη χώρα και για τους λάθους λόγους και µε χρονοκαθυστέρηση; Αµαρτία. Η πραγµατική της εικόνα, όπως και να ’χει, είναι αυτή που δηµοσιοποιεί σήµερα το «Secret» - και είναι και ρετουσαρισµένη από επαγγελµατία φωτογράφο. Τα άλλα, απλώς fake news.

Από άλλο έργο

• Πώς τα πάτε µε την Τεχνητή Νοηµοσύνη; Είστε της «σχολής» που υποστηρίζει ότι θα καταβροχθίσει δεκάδες χιλιάδες επαγγελµατίες (σαφώς διαφόρων ειδικοτήτων) ή εκείνης που εικάζει ότι θα διευκολύνει τη ζωή µας; Προσωπικά, στέκοµαι από απόσταση και µε ψυχραιµία αφουγκράζοµαι τις δύο πλευρές· παρατηρώ, µελετώ, κρίνω, συγκρίνω· και επικρίνω· τους φανατισµένους, εκείνους που γυρίζουν επιδεικτικά την πλάτη στον διάλογο - ποσώς µε αφορά η «σχολή» που υποστηρίζουν. Το τελευταίο λοιπόν που µαθαίνω και φαντάζει εξωπραγµατικό (περίπου) είναι ότι στην Κίνα ολοκληρώνεται νοσοκοµειακή «πόλη», το λεγόµενο Agent Hospital· µια πόλη «φτιαγµένη» από την Τεχνητή Νοηµοσύνη, όπου θα µπορούν να θεραπευτούν 10.000 ασθενείς σε λίγες ηµέρες (!). Κάτι που σε real γιατρούς θα έπαιρνε δύο χρόνια!

• Εξηγώ: Καταφτάνει το παρθενικό νοσοκοµείο Τεχνητής Νοηµοσύνης. Το ανακοίνωσαν ερευνητές του Πανεπιστηµίου Tσινγκούα στους «Global Times». Υποστήριξαν λοιπόν ότι η ιδέα µιας νοσοκοµειακής πόλης A.I. (Artifi cial Intelligence), όπου εικονικοί ασθενείς αντιµετωπίζονται από γιατρούς Τεχνητής Νοηµοσύνης, έχει τεράστια σηµασία για τους επαγγελµατίες της Ιατρικής και τον κόσµο. Στο συγκεκριµένο, «νέας κοπής» νοσοκοµείο, ιατρικοί παράγοντες θα εκπαιδεύονται ρεαλιστικά, ακόµα και αν η διαδικασία επιτελείται σε προσοµοιωµένο περιβάλλον. Σε εκείνον λοιπόν τον εικονικό κόσµο, γιατροί, νοσηλευτικό προσωπικό και ασθενείς καθοδηγούνται από ευφυείς πράκτορες µε τη βοήθεια εξελιγµένου γλωσσικού µοντέλου (LLM), ενώ είναι ικανοί για αυτόνοµη αλληλεπίδραση.

• Αυτοί οι εξελιγµένοι πράκτορες-γιατροί, για να περάσω στον πυρήνα του στόρι, πέτυχαν ποσοστό ακρίβειας 93,06% στο σύνολο δεδοµένων MedQA (ερωτήσεις για τις εξετάσεις ιατρικών αδειών των ΗΠΑ) που καλύπτουν βασικές αναπνευστικές ασθένειες. Προσοµοιώνουν, σε απλά ελληνικά, τη διαδικασία διάγνωσης και θεραπείας των ασθενών. Ο επικεφαλής των ερευνητών, Λιου Γιανγκ, υποστήριξε ότι «οι φοιτητές Ιατρικής, χρησιµοποιώντας την πλατφόρµα για τη θεραπεία εικονικών ασθενών ως µέρος της διαδικασίας εκµάθησης, εξαλείφουν την αναγκαιότητα να χειρουργήσουν πραγµατικούς ασθενείς». Μεµπτό δεν το λες, ασφαλώς, αλλά πόση βάση έχει; Οι συνθήκες που ισχύουν στον προσοµοιωτή, στο virtual περιβάλλον, πόσο αληθοφανείς είναι;

• Είτε διαφωνεί κανείς -µε τον Μασκ- είτε όχι, το θέµα είναι ότι εισακούστηκε σε όλη την Κίνα ο Λιου, λέγοντας πως «σε τέτοιο, ασφαλές περιβάλλον µπορούν να δράσουν και να αναπτυχθούν άρτια εκπαιδευµένοι γιατροί». Τι εστί Λιου; Εκτελεστικός κοσµήτορας του Ινστιτούτου Ερευνας Βιοµηχανίας Τεχνητής Νοηµοσύνης (AIR) και αναπληρωτής κοσµήτορας του Τµήµατος Επιστήµης και Τεχνολογίας Υπολογιστών του Πανεπιστηµίου Τσινγκούα. Επειτα από µισό χρόνο έρευνας και ανάπτυξης, η «πόλη» θα δοκιµαστεί στην πράξη. Φιλοδοξεί να τεθεί σε λειτουργία µέσα στο έτος. Ωστόσο, είναι απίθανο οι γιατροί Τεχνητής Νοηµοσύνης να θεραπεύσουν ποτέ πραγµατικούς ασθενείς. Με τα τωρινά δεδοµένα. Γιατί γενικά ισχύει το -κλισέ- «Νever say never». «Ποτέ µη λες ποτέ»· όπως το τοποθετούσε και ο αξέχαστος Σον Κόνερι ως «Μποντ, Τζέιµς Μποντ»· πίνοντας µαρτίνι· «shaken, not stirred».