Καθαρή η υπεροχή της Νέας Δημοκρατίας

Ηταν το τριήµερο της Θεσσαλονίκης. Στην αρχή της εβδοµάδας και µέσα σε διάστηµα τριών ηµερών έγιναν στην πόλη πέντε κεντρικές συγκεντρώσεις ενόψει των ευρωεκλογών. Μάλιστα, τη ∆ευτέρα και την Τρίτη πραγµατοποιήθηκαν παράλληλα δύο συγκεντρώσεις: ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ την πρώτη ηµέρα και ΚΚΕ και Νέα Αριστερά τη δεύτερη, ενώ την Τετάρτη έγινε η κεντρική προεκλογική εκδήλωση της Ν.∆.

Σαφής νικητής όλης της προεκλογικής περιόδου στη Θεσσαλονίκη η Ν.∆. Λογικό, αν κρίνει κανείς και από τα αποτελέσµατα της Α’ Θεσσαλονίκης σε όλες τις τελευταίες εκλογικές αναµετρήσεις. Ακόµα και στις ευρωεκλογές του 2019, όταν δεν είχε ακόµη ξεκινήσει η εκλογική κατρακύλα του ΣΥΡΙΖΑ, η Ν.∆. προηγείτο µε 9 µονάδες (30,6% έναντι 21,7%). Στις εθνικές εκλογές του 2019 η διαφορά κρατήθηκε στο 4% (35,5% έναντι 31,3%), πριν εκτοξευθεί στις εκλογές του 2023 στο 17,8%! Ας κρατήσουµε εδώ και ένα δεύτερο διαχρονικό εκλογικό συµπέρασµα για την Α’ Θεσσαλονίκης, που είναι τα αδύναµα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ. Στις ευρωεκλογές του 2019, το ΠΑΣΟΚ είχε στην Α’ Θεσσαλονίκης µόλις 5,8% (πανελλαδικά 7,7%), στις εθνικές του 2019 είχε 6% (πανελλαδικά 8,1%) και στις περσινές εκλογές είχε 8,1% έναντι του πανελλαδικού 11,8%. Εχει δηλαδή ένα µειωµένο ποσοστό από 2% και πάνω. Αντίθετα, υψηλά ποσοστά καταγράφει η Ελληνική Λύση. Στις ευρωεκλογές του 2019 είχε 5,8% (πανελλαδικά 4,2%), στις εθνικές του 2019, 5,4% (πανελλαδικά 3,7%) και στις περσινές εκλογές 8% έναντι 4,4%. Συνεπώς, η υπεροχή της Ν.∆. είναι δεδοµένη και φάνηκε και στα µεγέθη των συγκεντρώσεων. Πέραν αυτού, η Ν.∆. είχε καταστρώσει και υλοποίησε ένα πολύ συντονισµένο σχέδιο, για να ανεβάσει τη συσπείρωση των ψηφοφόρων της στη Θεσσαλονίκη, µε επισκέψεις βουλευτών και κλιµακίων, περιοδείες υπουργών, αλλά και κυβερνητικές ανακοινώσεις: η επέκταση του µετρό στα δυτικά, το ξεκίνηµα της ανάπλασης της ∆ΕΘ και η παραχώρηση του Κυβερνείου στη Βουλή, µια κίνηση που πήρε πάνω του ο ίδιος ο πρωθυπουργός και έλαβε σάρκα και οστά την Τετάρτη το απόγευµα. Η συγκέντρωση του ΠΑΣΟΚ στη Θεσσαλονίκη ήταν ισάξια σε όγκο µε αυτήν του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς καµία από τις δύο να µπορεί να θεωρηθεί ιδιαίτερα µεγάλη. Οµως αυτή η ισοπαλία δεν δικαιολογεί τη διαφορά σχεδόν 10 µονάδων που κατέγραψαν τα δύο κόµµατα στις εθνικές εκλογές του 2023. Τότε ο ΣΥΡΙΖΑ είχε στην Α’ Θεσσαλονίκης 17,5% και το ΠΑΣΟΚ 8,1%. Την ίδια στιγµή, και οι ΣΥΡΙΖΑίοι βουλευτές δεν ίδρωσαν και πολύ τη φανέλα τους προεκλογικά. Η συνέχεια επί της κάλπης την Κυριακή.

Όποιος υποψήφιος ευρωβουλευτής της Ν.∆. από την Α’ Θεσσαλονίκης δεν εκλεγεί, αλλά πάει καλά, µπορεί να είναι στην επόµενη «γαλάζια» λίστα.


Reunion με διαγωνισμό

Ενα πρωτότυπο reunion διοργάνωσε την Κυριακή µια παλιά οµάδα ΟΝΝΕ∆ιτών στη Θεσσαλονίκη. Με παλιές αφίσες, µια συζήτηση σε πάνελ και έναν αυθεντικό διαγωνισµό αφισοκόλλησης. Οπου διαγωνίστηκαν δύο συνεργεία, µε σκούπες και κουβάδες και µε τελικό νικητή τον «σαµαρικό» Νίκο Φώτο, που κέρδισε στα σηµεία τον «µητσοτακικό» Λευτέρη Γεωργιάδη.

Στα Πάνω Λαδάδικα ήπιε το ποτό του µετά το τέλος της συγκέντρωσης της Θεσσαλονίκης ο Νίκος Ανδρουλάκης. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ διασκέδασε σε µπαρ παρέα µε πολύ κόσµο και δεν έκρυβε την ικανοποίησή του για τη συγκέντρωση, αλλά και την αισιοδοξία του για το αποτέλεσµα της Κυριακής.

Βροχή οι selfies

Την πιο επιτυχηµένη, από άποψη προσέλευσης κόσµου, προεκλογική εκδήλωση υποψήφιου ευρωβουλευτή στη Θεσσαλονίκη διοργάνωσε την Τρίτη η Μαρία Σπυράκη. Με πολύ κόσµο, αλλά και βαριά ονόµατα, καθώς την εκδήλωση χαιρέτισαν οι Βαγγέλης Μεϊµαράκης και Απόστολος Τζιτζικώστας και οι θεσµικοί Συµεών ∆ιαµαντίδης και Γιάννης Μασούτης, ενώ έδωσαν το «παρών» πολλοί βουλευτές και αρκετοί πολίτες. Οσο για τις selfies, έπεφταν βροχή…

Αραιή και άνευρη

Πολύ αραιή και άνευρη η συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στην παραλία της Θεσσαλονίκης. Αρχισε µε σχεδόν µία ώρα καθυστέρηση και µπορούσε κανείς να την περπατήσει µέσα σε λίγα λεπτά. Ετσι, ο Στέφανος Κασσελάκης δεν δυσκολεύτηκε να πλησιάσει την εξέδρα, χωρίς η προσέλευσή του να δηµιουργήσει και ρίγη συγκίνησης στο ακροατήριο. Ούτε, φυσικά, αυτό που παρουσίασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ως «πόθεν έσχες» προκάλεσε µεγάλο ενδιαφέρον.

Μόνη περίμενε τον πρόεδρο

Στα παρασκήνια της συγκέντρωσης του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη κινείτο µόνο ένα άτοµο, αναµένοντας την άφιξη του Στέφανου Κασσελάκη. Κανένα κοµµατικό στέλεχος είτε εξ Αθηνών είτε εκ Θεσσαλονίκης. Η µόνη που πηγαινοερχόταν -είναι η αλήθεια λίγο νευρικά- ήταν η Βούλα Κεχαγιά. Ηταν και αυτή που κάλεσε τον Κασσελάκη να ανέβει στο βήµα της εκδήλωσης.

Δίδυμο

Κολλητοί έγιναν κατά την προεκλογική περίοδο ο Νίκος ∆ένδιας και ο Απόστολος Τζιτζικώστας. Την περασµένη εβδοµάδα περιόδευσαν µαζί στις Σέρρες, ενώ την Τετάρτη οι δυο τους επισκέφθηκαν ως επικεφαλής κλιµακίου το κέντρο του Ευόσµου, µια περιοχή που θεωρείται προπύργιο της Ν.∆., αλλά τα τελευταία χρόνια το κόµµα καταγράφει απώλειες εκεί προς τα δεξιά του.

Οι παρουσίες

Καλά στηµένη για να δηµιουργήσει εντυπώσεις ήταν η συγκέντρωση του ΠΑΣΟΚ. Με καµιά 200αριά καρέκλες στον χώρο του λιµανιού, που δηµιούργησαν την αίσθηση του πολύ κόσµου, και πολλά βεγγαλικά, που θύµιζαν γήπεδο. Πάντως, είχαν ενδιαφέρον και οι παρουσίες. Κάπου µπροστά και όρθιος εθεάθη ο Θ. Γλαβίνας, ενώ εκεί ήταν οι δήµαρχοι Θεσσαλονίκης, Στ. Αγγελούδης, Καλαµαριάς, Χρ. Αράπογλου, Νεάπολης-Συκεών, Σ. ∆ανιηλίδης, και Θέρµης, Θ. Παπαδόπουλος, καθώς και ο πρόεδρος του ∆ηµοτικού Συµβουλίου, Σπ. Βούγιας, ενώ απουσίαζαν ο Χ. Καστανίδης και ο Ευάγγ. Βενιζέλος. Κρατήστε πάντως και το σχόλιο παλιού ΠΑΣΟΚου, ότι όπου γυρνούσε το βλέµµα του έβλεπε γνωστά πρόσωπα.

Παππούς

Την πρώτη του εγγονή απέκτησε πριν από µερικές ηµέρες ο Στράτος Σιµόπουλος. Ο γιος του, Γιώργος, και η νύφη του, Κατερίνα, απέκτησαν την πρώτη τους κόρη, που ζυγίζει 3,5 κιλά, είναι 52 εκατοστά και θα ονοµαστεί Ρουµπίνη, από το όνοµα της συζύγου του βουλευτή.