Ο Κασσελάκης υποψήφιος για... πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ

Πριν από µερικούς µήνες, σε µια συνεδρίαση της Πολιτικής Γραµµατείας του ΣΥΡΙΖΑ, ο Στέφανος Κασσελάκης, έχοντας αποκτήσει τεράστια αυτοπεποίθηση επειδή είχε κατατροπώσει την Ε. Αχτσιόγλου στη µάχη για την αρχηγία, πέταξε µια ατάκα που άφησε εµβρόντητα τα µέλη του οργάνου. «Και στις εσωκοµµατικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ να κατέβω, θα κερδίσω». Κάποιοι τότε, όπως ο Γιάννης Ραγκούσης, πήγαν να τον διορθώσουν, επειδή θεώρησαν πως µπέρδεψε τον ΣΥΡΙΖΑ µε το ΠΑΣΟΚ. Μάταια, όµως. Ο Στέφανος Κασσελάκης και το πίστευε και το εννοούσε, σύµφωνα µε µαρτυρίες και άλλων µελών της Πολιτικής Γραµµατείας. Αν µη τι άλλο, έβλεπε µπροστά ο Στέφανος Κασσελάκης, και ας τον κορόιδευαν τότε οι σύντροφοί του. ∆ιότι µετά το αποτέλεσµα των ευρωεκλογών άνοιξε η συζήτηση για πρόσωπο κοινής αποδοχής που θα ηγηθεί ενός ενιαίου φορέα στην Κεντροαριστερά, µε τον ίδιο να δηλώνει έτοιµος να αναµετρηθεί µε τους πάντες. Είτε αυτός είναι ο Αλ. Τσίπρας είτε ο Ν. Ανδρουλάκης. Ο τελευταίος, καλού-κακού, προτού ανοίξει τις διαδικασίες για την εκλογή νέου αρχηγού στο ΠΑΣΟΚ, ας διασφαλίσει ποιοι «επιτρέπεται» να είναι υποψήφιοι και ποιοι όχι. Γιατί ο Στέφανος Κασσελάκης, που βλέπει τα κόµµατα ως επιχειρήσεις, δεν το έχει σε τίποτα να προβεί σε επιθετική «εξαγορά» του ΠΑΣΟΚ, θέτοντας υποψηφιότητα για την προεδρία του κόµµατος, µε το σκεπτικό ότι, εάν κερδίσει, θα ενώσει µόνος του τα δύο µαγαζιά.

Ποιον έχει στον νου του;

Τις τελευταίες ηµέρες η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από τις επιλογές της Νέας ∆ηµοκρατίας αναφορικά µε την Προεδρία της ∆ηµοκρατίας και στη βάση του σεναρίου ότι ο Κ. Μητσοτάκης δεν θα προχωρήσει σε πρόταση ανανέωσης της θητείας της Κ. Σακελλαροπούλου στο ανώτατο πολιτειακό αξίωµα της χώρας. Η αλήθεια είναι ότι και στο ΠΑΣΟΚ δεν δείχνουν πρόθυµοι να υπερασπιστούν µε θέρµη την εκ νέου υποψηφιότητα της Κ. Σακελλαροπούλου, η οποία προέρχεται από τον χώρο της δικαστικής εξουσίας, από την οποία ο Ν. Ανδρουλάκης έχει πολλά παράπονα. Στο ερώτηµα εάν ο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει κατά νου κάποιο πρόσωπο που πιστεύει ότι µπορεί να κοσµήσει µε την παρουσία του τον θεσµό του Προέδρου της ∆ηµοκρατίας, η απάντηση είναι: τον Γιώργο Παπανδρέου.

Το ίδρυμα θα κλείσει «τρύπες»

Ε, ρε, κάτι συµπτώσεις. Μία εβδοµάδα πριν από την υποχρέωσή του να καταθέσει τη δήλωση περιουσιακής του κατάστασης, ο Στ. Κασσελάκης φεύγει για τις ΗΠΑ, διαρρέοντας ότι πάει να συνοµιλήσει µε οµογενείς επιχειρηµατίες που θέλουν να χρηµατοδοτήσουν το ίδρυµα που σκοπεύει να δηµιουργήσει µε σκοπό την ανάσχεση της Ακροδεξιάς σε διεθνές επίπεδο. Εννοείται πως ακόµα και στον ΣΥΡΙΖΑ το µυαλό τους πηγαίνει αλλού: Στο ότι µέσω του συγκεκριµένου ιδρύµατος προσπαθεί να µπαλώσει «τρύπες» γύρω από το «πόθεν έσχες» του. Ο ίδιος, πάντως, οφείλει να ξεκαθαρίσει τα πράγµατα, ώστε να µην υπάρχει καµία σκιά. Εµείς απλώς του µεταφέρουµε αυτά που συζητάνε οι «φίλοι» του στον ΣΥΡΙΖΑ. Φαντάζοµαι πως ήδη τα ξέρει.

Ο Στέφανος παρακάμπτει την Πολιτική Γραμματεία

Σύµφωνα µε την Κουµουνδούρου, ο Στέφανος Κασσελάκης, επιστρέφοντας από τις ΗΠΑ, θα συγκαλέσει την Κ.Ε. του κόµµατος, προκειµένου να παρουσιάσει τον «οδικό χάρτη» προς το καταστατικό συνέδριο. Η διαρροή αυτή έχει προκαλέσει σοβαρές αντιδράσεις, καθώς δεν γίνεται καµία αναφορά στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραµµατείας του κόµµατος, που συνήθως είναι το όργανο το οποίο προετοιµάζει την επόµενη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής. Ο λόγος για τον οποίο ο Στ. Κασσελάκης σχεδιάζει να πάει απευθείας στην Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, παρακάµπτοντας την Πολιτική Γραµµατεία, είναι γιατί υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να αποδοκιµαστεί το σχέδιο που έχει στο µυαλό του. Την Πολιτική Γραµµατεία δεν την ελέγχει σε απόλυτο βαθµό. Υπάρχουν κορυφαία στελέχη που είναι µέλη του συγκεκριµένου οργάνου και στο παρελθόν έχουν αποδείξει ότι «δεν µασάνε τα λόγια τους» συµφωνώντας µαζί του, στη λογική: «Πετάει ο γάιδαρος; Πετάει». Αντιθέτως, στη Κεντρική Επιτροπή του κόµµατος, µετά τη διάσπαση και την αποχώρηση σηµαντικού στελεχιακού δυναµικού, που προσχώρησε στη Νέα Αριστερά, απέκτησαν την ιδιότητα του µέλους πρόσωπα που οµνύουν πίστη στον Στ. Κασσελάκη. Με αποτέλεσµα η σύνθεση της Κ.Ε. να έχει υποστεί σοβαρές µεταβολές σε επίπεδο συσχετισµού δυνάµεων υπέρ του Στ. Κασσελάκη. Οπότε εκεί τον συµφέρει να πάει προκειµένου να περάσει τις όποιες προτάσεις καταθέσει και όχι στην επίφοβη για τον ίδιο Πολιτική Γραµµατεία.

Αλήθεια, η γραµµατέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, Ρ. Σβίγκου, πώς απαντά σε κάποια µέλη της Πολιτικής Γραµµατείας του ΣΥΡΙΖΑ που της ζητούν να παρέµβει, προκειµένου να συνεδριάσει το συγκεκριµένο όργανο πριν από την Κ.Ε.;


«Θαμαστής» του Τσίπρα

Ο Προκόπης Παυλόπουλος κάνει τα πάντα για να δικαιώσει τον Κ. Μητσοτάκη, που δεν τον είχε ψηφίσει για Πρόεδρο της ∆ηµοκρατίας όταν ο Αλέξης Τσίπρας τον πρότεινε για το ανώτατο πολιτειακό αξίωµα της χώρας, το 2015. Αν και κατά τη διάρκεια της προεδρικής του θητείας ο κ. Παυλόπουλος ανακατευόταν στα εσωτερικά της Ν.∆., εντούτοις από τότε που «τακίµιασε» µε τον Αλ. Τσίπρα έναν καλό λόγο για το κόµµα που τον ανέδειξε, δηλαδή τη Ν.∆., δεν βρήκε ποτέ να πει. Κέρδισε από τη Ν.∆. δόξα και τιµές. Και εδώ και µία δεκαετία συµπεριφέρεται ως «θαυµαστής» του Αλ. Τσίπρα. Τον χειροκρότησε κιόλας στην οµιλία του στη διάσκεψη που οργάνωσε για τη Συµφωνία των Πρεσπών.

Ποιοι, θέλω να ξέρω ποιοι

Υπάρχουν και άλλοι πρώην βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν προσληφθεί ως επιστηµονικοί συνεργάτες της Κ.Ε. του κόµµατος. Τους έχει όλους «σκανάρει» ο Στ. Κασσελάκης και ανά πάσα ώρα και στιγµή, έτσι και του κουνηθούν, θα τους «κόψει» τη µισθοδοσία-αργοµισθία.

Κλαίνε παρέα

Στην περίπτωση της απόλυσης του Γιώργου Τσίπρα από την Κοινοβουλευτική Οµάδα του ΣΥΡΙΖΑ η απάντηση που ισχύει παραπέµπει στον στίχο «Τώρα κλαις, γιατί κλαις, συ δεν είσαι που γέλαγες χθες;». Ο Γ. Τσίπρας, όταν έγινε διευθυντής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ µε εντολή του Στ. Κασσελάκη, πήρε τη θέση του Θ. Θεοχαρόπουλου, η τοποθέτηση του οποίου στο συγκεκριµένο πόστο ήταν αποτέλεσµα συλλογικής έγκρισης και από τα όργανα του κόµµατος. Τότε ο Γ. Τσίπρας, που στήριζε µε τα µπούνια τον Στ. Κασσελάκη για αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ, δεν αισθάνθηκε την ανάγκη να ζητήσει µια συγγνώµη από τον Θ. Θεοχαρόπουλο επειδή µε «αντικαταστατικό» τρόπο βρέθηκε στην καρέκλα του. Τώρα, που τους απέλυσε και τους δύο ο Κασσελάκης, ας κλάψουν µαζί τη µοίρα τους.