Οι ''Σαμαρικοί'' και οι ''Καραμανλικοί'' του Βορρά συμφωνούν ότι διαφωνούν με την κυβερνητική πολιτική
Θεσσαλονίκη
Η παραπολιτική στήλη του Secret
Συμφωνούν ότι διαφωνούν με την κυβερνητική πολιτική
Κόσµος και κοσµάκης κατέβηκε την περασµένη ∆ευτέρα από τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα για να δώσει το «παρών» στην εκδήλωση στο Πολεµικό Μουσείο, µε οµιλητές τους δύο πρώην πρωθυπουργούς Κώστα Καραµανλή και Αντώνη Σαµαρά. Η Ν.∆. στον βορρά ήταν πάντα πιο δεξιά από ό,τι σε όλη την Ελλάδα και οι λόγοι είναι απλοί. Εδώ οι πολιτικοί φίλοι του Αντώνη Σαµαρά είναι περισσότεροι, καθώς οι πατριωτικές ιδέες του πρώην πρωθυπουργού έβρισκαν πιο εύκολα ευήκοα ώτα απ’ ό,τι στον νότο. Από την άλλη, εδώ ήταν ανέκαθεν το επίκεντρο του «καραµανλισµού». Με τον Κωνσταντίνο Καραµανλή να ξεκινά την πολιτική του πορεία από τις Σέρρες και τον Κώστα Καραµανλή από τη Θεσσαλονίκη. Ετσι η δεξιά πτέρυγα της Ν.∆. ήταν πάντοτε στον βορρά ιδιαίτερα ισχυρή. Στο Πολεµικό Μουσείο εθεάθησαν διάφορες οµάδες από τη Θεσσαλονίκη, που πάντως δεν κατέβηκαν οργανωµένα. Η µία αποτελούνταν από τους παλιούς φίλους στην πόλη του Κώστα Καραµανλή. ∆εν έκαναν κινητοποίηση, αλλά ήταν παρόντες. Ανάµεσά τους ο πρώην πρόεδρος της ∆ιοικούσας της Ν.∆. Θεσσαλονίκης επί προεδρίας Κώστα Καραµανλή, Βάκης Φραντζής, ο πρώην πρόεδρος του ΟΛΘ Λάζαρος Καναβούρας και ο πρώην διευθύνων σύµβουλος στο λιµάνι Γιάννης Τσάρας. Ηταν εκεί ο βουλευτής Στράτος Σιµόπουλος (παλιός «σαµαρικός», τώρα πιο ουδέτερος) και οι υφυπουργοί Υγείας ∆ηµήτρης Βαρτζόπουλος και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων ∆ιονύσης Σταµενίτης, που θεωρούνται του «σαµαρικού» κλίµατος (αν και για τον πρώτο η φηµολογία λέει ότι η στάση του στο νοµοσχέδιο για τα οµόφυλα ζευγάρια, όπου ψήφισε «ναι», ενόχλησε τον Σαµαρά). Επίσης παραβρέθηκαν οι Βορειοελλαδίτες βουλευτές Ευριπίδης Στυλιανίδης και Γιώργος Καρασµάνης (και οι δύο «καραµανλικοί»), η Φωτεινή Αραµπατζή, καθώς και ο Τάσος Χατζηβασιλείου και ο Σταύρος Κελέτσης, που θεωρούνται του «µητσοτακικού» κλίµατος. Επίσης ήταν εκεί και ο διαχρονικός στενός συνεργάτης του Αντώνη Σαµαρά, ∆ηµήτρης Σταµάτης. Συνεργασία των δύο µπλοκ δεν φαίνεται να υπάρχει στον βορρά. Οµως η συµφωνία σε µια σειρά θέσεων, αλλά κυρίως η διαφωνία σε τοµείς της ασκούµενης κυβερνητικής πολιτικής µπορεί να τους φέρει πιο κοντά. Ας κρατήσουµε και µία απουσία, που σχολιάστηκε. Αυτήν του Κώστα Καραµανλή των Σερρών…
Τι λέει ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ως πρώην υπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση Σαµαρά, για την πλατφόρµα του πρώην πρωθυπουργού για τα Σκόπια;
Πασαρέλα
Ξεκίνησε στο ΠΑΣΟΚ Θεσσαλονίκης η πασαρέλα των υποψήφιων αρχηγών. Πιο έτοιµος απ’ όλους αποδείχτηκε ο Παύλος Γερουλάνος (φωτ.), ο οποίος περιόδευσε ήδη στην πόλη και είχε συναντήσεις µε στελέχη και αυτοδιοικητικούς, αξιοποιώντας το ήδη υπάρχον δίκτυο που είχε στη Θεσσαλονίκη από τις προηγούµενες εσωκοµµατικές εκλογές. ∆εύτερος ανέβηκε στην εδώ πασαρέλα ο Χάρης ∆ούκας, που ξεκίνησε µε συναντήσεις σε κεντρικό µπαρ της πόλης.
Σε µίνι αντάρτικο προς την ηγεσία του κόµµατος έχει βγει πλέον η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Α’ Θεσσαλονίκης Κατερίνα Νοτοπούλου. «Το Twitter και το fb δεν είναι θεσµικά όργανα του κόµµατος», σχολίασε τις πρόσφατες αναρτήσεις του Στέφανου Κασσελάκη. Είχε προηγηθεί η υπογραφή της στο κείµενο των «87».
Ψυχανάλυση
Την επαγγελµατική ιδιότητα του ∆ηµήτρη Βαρτζόπουλου επικαλούνται συχνά εσχάτως στη Ν.∆. Ως γνωστόν, ο υφυπουργός Υγείας είναι ψυχίατρος και στο «γαλάζιο» στρατόπεδο χρειάστηκαν (µετεκλογικά και µεταφορικά) τη βοήθειά του. Μία φορά µετά την πεντάωρη συνεδρίαση της Κ.Ο. της Ν.∆. και µία δεύτερη µε αφορµή την εκδήλωση µε τους δύο πρώην πρωθυπουργούς. Οταν κάποιοι είδαν ότι ο Βαρτζόπουλος έφυγε γρήγορα από το Πολεµικό Μουσείο, σχολίασαν ότι «κλήθηκε στο Μέγαρο Μαξίµου για ψυχανάλυση».
Πασαρέλα
Ξεκίνησε στο ΠΑΣΟΚ Θεσσαλονίκης η πασαρέλα των υποψήφιων αρχηγών. Πιο έτοιµος απ’ όλους αποδείχτηκε ο Παύλος Γερουλάνος, ο οποίος περιόδευσε ήδη στην πόλη και είχε συναντήσεις µε στελέχη και αυτοδιοικητικούς, αξιοποιώντας το ήδη υπάρχον δίκτυο που είχε στη Θεσσαλονίκη από τις προηγούµενες εσωκοµµατικές εκλογές. ∆εύτερος ανέβηκε στην εδώ πασαρέλα ο Χάρης ∆ούκας, που ξεκίνησε µε συναντήσεις σε κεντρικό µπαρ της πόλης.
«Απαγορευτικό»
«Κάποια πράγµατα δεν τα ήξερα» ήταν η φράση που χρησιµοποίησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, µετά τη συνεδρίαση της Κ.Ο. της Ν.∆. Ενα από αυτά ήταν και η παρατήρηση του Στράτου Σιµόπουλου ότι στους βουλευτές υπάρχει «απαγορευτικό» για να µην κάνουν επίκαιρες ερωτήσεις προς τους υπουργούς, µε αποτέλεσµα τα θέµατα να αναδεικνύονται µέσα από τις κοινοβουλευτικές ερωτήσεις της αντιπολίτευσης και όχι των «γαλάζιων». Φαίνεται πάντως ότι το θέµα ήδη διευθετήθηκε.
Αμετακίνητοι
Ακούγεται και γράφεται ότι µετά τον ανασχηµατισµό ήρθε η ώρα για αλλαγές και στις θέσεις των γενικών γραµµατέων της κυβέρνησης. Για τη Θεσσαλονίκη αυτό σηµαίνει δύο άνθρωποι που δύσκολα θα κουνηθούν από τη θέση τους. Ο ένας είναι ο γενικός γραµµατέας Εθνικής Αµυνας, Αντώνης Οικονόµου, και ο άλλος ο γενικός γραµµατέας Επικοινωνίας και Ενηµέρωσης, ∆ηµήτρης Γαλαµάτης.
Αυτοδιοικητική καραβάνα
Παλιά καραβάνα της Αυτοδιοίκησης στη Β. Ελλάδα ήταν ο Αστέριος Ζωγράφος, που έφυγε πριν από λίγες ηµέρες από τη ζωή. Ο αποθανών ήταν µετρ των δηµοσίων σχέσεων (παλιός πολιτικός, φίλος του ∆ηµήτρη Αβραµόπουλου, βλέπετε), που υπηρέτησε την Αυτοδιοίκηση για πάνω από 30 χρόνια. Είτε ως δήµαρχος Αρναίας είτε ως νοµάρχης Χαλκιδικής είτε ως δήµαρχος Πολυγύρου.
«Καραβίτης»
Στον περίφηµο «Καραβίτη» εθεάθη µετά την οµιλία του στο Πολεµικό Μουσείο ο Αντώνης Σαµαράς. Μαζί µε τη σύζυγό του, Γεωργία, αλλά και άλλα µέλη της ευρύτερης οικογένειάς του, µε τους οποίους κατευθύνθηκε στο γνωστό µαγαζί µε το τέλος της εκδήλωσης. Το ωραίο βέβαια ήταν ότι στο διπλανό τραπέζι έτρωγε µια οµάδα Θεσσαλονικέων που είχαν παρακολουθήσει και αυτοί την εκδήλωση. Ανάµεσά τους ο στενός πολιτικός φίλος του Κώστα Καραµανλή, Βάκης Φραντζής, ο Γιάννης Τσάρας και οι βουλευτές Στράτος Σιµόπουλος και Μιλτιάδης Χρυσοµάλλης. Οπως ήταν φυσικό, δεν έλειψαν οι χειραψίες και τα πειράγµατα.
Βόλτα με το μετρό
∆οκιµαστική βόλτα µε το µετρό έκανε την Τρίτη ο νέος υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Κώστας Γκιουλέκας, που δεν έκρυβε τον ενθουσιασµό του γι’ αυτά που είδε σε όλη τη διαδροµή. Ελεγε δε και ξαναέλεγε ότι η Θεσσαλονίκη από τον Νοέµβριο και µετά αλλάζει σελίδα.