Αρχίζουν οι συσκέψεις για τη ΔΕΘ, οι στόχοι της κυβέρνησης και η συνθηματολογία
Freddo Capuccino
Η παραπολιτική στήλη του Secret
Οι ομοιότητες και οι διαφορές με το καλοκαίρι του 2021
Ήταν το 2021, στις προ τριετίας µεγάλες πυρκαγιές της Αττικής και της Εύβοιας, όταν ο πρωθυπουργός επέλεξε να αξιολογήσει τα γεγονότα, και δη την αντίδραση του κρατικού µηχανισµού και της κυβερνητικής µηχανής, από... απόσταση ασφαλείας και όχι την ώρα του συµβάντος. Τότε, αφού είχε αφήσει µέρες να περάσουν και... πάθη να καταλαγιάσουν, αποφάσισε την τελευταία κυριολεκτικά µέρα του καλοκαιριού να προχωρήσει σε ανασχηµατισµό (σηµαντικό µάλιστα για τα δεδοµένα του), αλλάζοντας τους επικεφαλής των χαρτοφυλακίων που λόγω αρµοδιοτήτων είχαν πρωταγωνιστήσει τότε στους χειρισµούς για τον περιορισµό των φυσικών καταστροφών.
Στο πλαίσιο εκείνων των ανακατατάξεων, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης τέθηκε εκτός κυβέρνησης (τον αντικατέστησε στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ο Τάκης Θεοδωρικάκος), ο Νίκος Χαρδαλιάς µετακόµισε από την Πολιτική Προστασία σε θέση υφυπουργού Αµυνας και στο νεοσύστατο αντίστοιχο υπουργείο τοποθετήθηκε ο Χρήστος Στυλιανίδης, έπειτα από διάστηµα ολίγων ηµερών, αφού στο µεταξύ είχε προηγηθεί η ιστορία µε τον ναύαρχο Αποστολάκη. Ενθυµούµενοι εκείνη την περίοδο, κάποιοι προχώρησαν αυτό το διάστηµα σε µοιραίους παραλληλισµούς µε το σήµερα. Η ειδοποιός διαφορά, όπως συνοµολογούν άπαντες, είναι ότι όσο απρόβλεπτες κι αν έχουν καταστεί οι αποφάσεις του πρωθυπουργού, αφενός δεν υπάρχουν πια... ορατές λύσεις στον... πάγκο και αφετέρου (αν δεν µεσολαβήσει κάτι άλλο, να χτυπήσουµε ξύλο), µε εξαίρεση την πρόσφατη λαίλαπα στο Λεκανοπέδιο, οι κυβερνητικές διαρροές περί αποτελεσµατικής αντιπυρικής προετοιµασίας έδιναν κι έπαιρναν το προηγούµενο διάστηµα.
Εξάλλου, είναι επίσης κοινός τόπος ότι πια το ζήτηµα της ορθής λειτουργίας του κυβερνητικού σχήµατος δεν αγγίζει πια τόσο πολύ τα πρόσωπα (τουλάχιστον εκείνα που κατέχουν υπουργικούς θώκους) όσο τις γενικότερες κατευθύνσεις και τον συντονισµό... Χώρια που για τους νοσταλγούς τέτοιων καταστάσεων θα πρέπει να υπενθυµιστεί ότι ανασχηµατισµός υπήρξε αµέσως µετά το αποτέλεσµα των ευρωεκλογών.
Κατά κοινή ομολογία, οι υποψήφιοι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ στο σύνολό τους έχασαν την ευκαιρία να αφήσουν ισχυρό αποτύπωμα (και αντιπολιτευτικό, φυσικά, στο σημείο που επιτρέπουν αυτές οι καταστάσεις), υπογραμμίζοντας τα κακώς κείμενα στη διάρκεια της πυρκαγιάς στην Αττική, αλλά και μετέπειτα… θεσμική εξαίρεση, το αίτημα Ανδρουλάκη για προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή, αλλά είναι αλήθεια ότι το πουλάκι… πέταξε την κρίσιμη στιγμή
Αρχίζουν οι συσκέψεις για τη ΔΕΘ - Οι στόχοι και η συνθηματολογία…
Από µεθαύριο, ∆ευτέρα, κιόλας ξεκινούν στο Μέγαρο Μαξίµου οι διαδοχικές επισκέψεις του ηγετικού πυρήνα της κυβέρνησης ενόψει της επικείµενης παρουσίας του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ∆ΕΘ. Οι συζητήσεις θα κινηθούν γύρω από δύο άξονες. Αφενός τον καθορισµό των πρωθυπουργικών στοχεύσεων στο οικονοµικά κοµµάτι, που παραδοσιακά έχει και το µεγαλύτερο ενδιαφέρον, καθώς και το επικοινωνιακό πλαίσιο γύρω από το οποίο θα «τρέξει» το πρώτο µεγάλο πολιτικό ραντεβού, µετά το καλοκαίρι. Σε ό,τι αφορά το µέτωπο της συνθηµατολογίας και της ρητορικής που θα επιλέξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, λέξεις όπως «αλήθεια» και φράσεις όπως «υπεύθυνες παρεµβάσεις» ή «βελτίωση της καθηµερινότητας των πολιτών, χωρίς να µπαίνει σε κίνδυνο η δηµοσιονοµική ισορροπία», θα έχουν την τιµητική τους. Κατά τ' άλλα, την Παρασκευή 30 Αυγούστου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πραγµατοποιήσει στη συµπρωτεύουσα το καθιερωµένο ταξίδι προετοιµασίας της ∆ΕΘ, όπου και θα συνοµιλήσει µε τους παραγωγικούς και κοινωνικούς φορείς.
Χαρδαλιάς vs Πατούλης
Πολύ διαφορετικής λογικής σε σχέση µε την περίοδο Πατούλη ήταν η διαχείριση της κρίσης από την πλευρά του Νίκου Χαρδαλιά, σε επικοινωνιακό επίπεδο τουλάχιστον. Ο περιφερειάρχης Αττικής έδωσε δηµόσιο στίγµα µία φορά και στη συνέχεια ο ίδιος και οι υπηρεσίες του ασχολήθηκαν µε το πεδίο των αρµοδιοτήτων τους. Ως όφειλαν δηλαδή. Στον αντίποδα, ο προκάτοχός του ήταν πιο... διαθέσιµος για τα ΜΜΕ σε άλλες κρίσιµες συγκυρίες, γεγονός που βόλευε και τους κυβερνώντες, αφού µε τον τρόπο αυτόν απορροφούσε ενίοτε και κατ' αποκλειστικότητα τους κραδασµούς. ∆εν ξέρω αν είναι και αυτός ένας λόγος, σε συνδυασµό βέβαια µε το αεικίνητο παρελθόν του νυν περιφερειάρχη, που ορισµένοι «γαλάζιοι» κύκλοι ζητούν πιο ισχυρές δόσεις Χαρδαλιά.
Εκτός από το µέτωπο του κεντρικού κράτους, θα ήταν σώφρον να διαπιστωθεί από την ηγεσία της κυβέρνησης αν οι δήµαρχοι του Λεκανοπεδίου Αττικής (στην πλειονότητά τους «γαλάζιοι») αξιοποίησαν ορθώς τα κονδύλια για την πυροπροστασία. Κάτι µου λέει ότι ο Βασίλης Σπανάκης θα έχει πολλή δουλειά..
Περί εκπροσώπων
Ο ρόλος του κυβερνητικού εκπροσώπου σε κάθε κρίσιµη κατάσταση, όπως αυτή που βίωσε η Αττική πριν από µερικές ηµέρες, αποτελεί διαχρονικά θέµα συζήτησης µόλις κοπάσει ο µεγάλος πανικός. Ποιος λησµονεί την παρουσία του Θοδωρή Ρουσόπουλου στην Ηλεία, ο οποίος έκανε διαχείριση εν µέσω τραγικών συνθηκών και προεκλογικής περιόδου, την περιβόητη εµφάνιση-πρόκληση του Τζανακόπουλου µετά το Μάτι, που µέχρι και σήµερα µνηµονεύεται, και πάει λέγοντας. Είναι αλήθεια ότι ο Παύλος Μαρινάκης επέλεξε έναν διαφορετικό και πιο ασφαλή δρόµο, καθώς εθεάθη δηµόσια µία και µόνο φορά, στο πλευρό του πρωθυπουργού, όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε το Συντονιστικό, και µάλιστα απολύτως αθόρυβα. Προφανώς όλα αυτά κατόπιν συνεννόησης µε τον επικεφαλής της κυβέρνησης. Μαζί ήταν και το στέλεχος της επικοινωνίας του Μεγάρου Μαξίµου, Γιώργος Ευθυµίου, ενώ από την αρχή είχε δώσει το «παρών» στο Μαξίµου και ο Γιώργος Μυλωνάκης.
Στα δυτικά
Σκέφτηκε τον Νότο, σκέφτηκε τα βόρεια, αλλά τελικά κατέληξε στα δυτικά. Ο λόγος για την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, η οποία θα δώσει την παρθενική της µάχη του σταυρού στη ∆υτική Αθήνα, σε µια προσπάθεια να εκµεταλλευθεί την απουσία του επιθέτου «Βαρβιτσιώτη» από το αντίστοιχο ψηφοδέλτιο των επόµενων εθνικών εκλογών.