Η ανεξαρτητοποίηση του Τσίπρα, τα ''όχι'' της Άννας ∆ιαµαντοπούλου και οι ''δελφίνοι'' του Κασσελάκη
Παρα... τυπίες
Η παραπολιτική στήλη του Secret
Ανεξαρτητοποίηση του Τσίπρα
Από τότε που επέστρεψε από τις καλοκαιρινές διακοπές του, ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία µε πολιτικούς, δηµοσιογράφους, επιχειρηµατίες, πανεπιστηµιακούς και άλλους. Κάποιοι τον συναντούν στο γραφείο του ινστιτούτου του, στην Αµαλίας, άλλοι µιλούν µαζί του τηλεφωνικά, στο WhatsApp συνήθως, ενώ άλλους τους καλεί στο εξοχικό του, στο Σούνιο. ∆ιασταυρωµένη πληροφορία είναι ότι προετοιµάζεται νέα εκδήλωση του ινστιτούτου µέσα στο φθινόπωρο και ανεξάρτητα από τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο προγραµµατισµός της µάλιστα θα οριστικοποιηθεί όταν οριστικοποιηθούν και οι συµµετέχοντες και όχι ανάλογα µε το τι θα συµβεί στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Τόσο… αφ’ υψηλού παρακολουθεί τα πράγµατα ο πρώην πρωθυπουργός - υποτίθεται. Μια βασική εκτίµηση συνοµιλητών του, πάντως, είναι ότι, αν δεν αλλάξει η ηγεσία στον ΣΥΡΙΖΑ, αν δηλαδή δεν φύγει ο Στέφανος Κασσελάκης, είναι θέµα χρόνου η ανεξαρτητοποίηση του πρώην πρωθυπουργού, που, για όποιον δεν το έχει πάρει χαµπάρι, είναι βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, αν και καθόλου δραστήριος κοινοβουλευτικά. Τώρα, πού ακριβώς θα πάει ο Τσίπρας αν φύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ -που θα αλλάξει και όνοµα- δεν το έχει βρει. Πρώην πρωθυπουργός-ανεξάρτητος βουλευτής δεν µοιάζει να είναι σοβαρός πολιτικός στόχος.
Quiz: Ποιος πρώην υπουργός αρνείται επίµονα αλλεπάλληλες τηλεοπτικές προσκλήσεις, θεωρώντας ότι αυτή την περίοδο «η σιωπή είναι χρυσός»;
Τα «όχι» της Άννας
Μια ερώτηση που δέχεται συχνά στις περιοδείες της η Αννα ∆ιαµαντοπούλου από πολίτες µε τους οποίους συζητά είναι αν από τότε που ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ είχε κάποια επικοινωνία µε τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Χάρη ∆ούκα, µε τους οποίους είχε πολύ καλή σχέση στο πρόσφατο παρελθόν. Η απάντησή της είναι ένα διπλό «όχι», που δεν αφήνει περιθώριο για αµφιβολίες. Αλλωστε, η επίτευξη των πολιτικών της στόχων περνάει µέσα από τη σύγκρουση και µε τους δύο.
Ονόματα δεν λέμε…
Ο λόγος που η Αννα ∆ιαµαντοπούλου δεν θα καταθέσει δηµόσια τη ∆ευτέρα χιλιάδες υπογραφές στήριξης της υποψηφιότητάς της πάνω από τον απαιτούµενο αριθµό των 5.000 είναι ότι αρκετοί της ζήτησαν να µην τους εκθέσει. Τι σηµαίνει αυτό; Οτι υπέγραψαν πρόσωπα που παλαιότερα είχαν στηρίξει ανοιχτά τον Κυριάκο Μητσοτάκη ή άλλον πολιτικό αρχηγό, όπως χαρακτηριστικά λέει συνεργάτης της. ∆ηλαδή, ακόµα και τον Αλέξη Τσίπρα; «Ε ναι», ήταν η απάντηση που έλαβε η στήλη.
Η Αλις Βάιντελ, ηγέτις της ακροδεξιάς Εναλλακτικής για τη Γερµανία, που ήρθε πρώτο κόµµα στις εκλογές σε δύο κρατίδια της Ανατολικής Γερµανίας, έχει χαρακτηριστικά βάσει των οποίων η δεξιά πτέρυγα της Ν.∆. και τα κόµµατα που κινούνται στα δεξιά της δεν θα ήθελαν ούτε να την ξέρουν. Είναι παντρεµένη µε γυναίκα και έχουν υιοθετήσει δύο παιδιά. Αραγε, τι να θεωρούν χειρότερο; Τις ακροδεξιές της θέσεις ή τις προσωπικές της επιλογές;
Πού πήγαν άραγε;
Το µητρώο µελών του ΠΑΣΟΚ, που δόθηκε στους υποψηφίους για την ηγεσία, φαίνεται πως έχει κάποια προβληµατάκια. Ο Μιχάλης Κατρίνης µετέφερε στην αρµόδια επιτροπή, Ε∆ΕΚΑΠ, την πληροφορία ότι δεν περιλαµβάνονται τα ονόµατα ακόµα και πολιτευτών που συµµετείχαν στις εκλογές του 2023. Μήπως επειδή στο µεταξύ πήγαν σε άλλα κόµµατα;
Κοινής αποδοχής
Ο πρέσβης Κωνσταντίνος Κούτρας, γενικός πρόξενος στην Κωνσταντινούπολη, που θα διαδεχθεί την Αννα-Μαρία Μπούρα ως επικεφαλής του διπλωµατικού γραφείου του πρωθυπουργού, προτάθηκε, όπως όλα δείχνουν, από τον ΥΠ.ΕΞ., Γιώργο Γεραπετρίτη. Υπήρξε διπλωµατικός σύµβουλός του όταν ήταν υπουργός Επικρατείας, τον εκτιµά και τον εµπιστεύεται. Θεωρείται από τους κορυφαίους διπλωµάτες µας, ενώ υπήρξε και εκπρόσωπος Τύπου του ΥΠ.ΕΞ. επί Ευ. Βενιζέλου, ο οποίος εκφράζεται µε τα καλύτερα λόγια για τις ικανότητές του. Επίσης, έχει συνεργαστεί στενά µε την υφυπουργό Εξωτερικών, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου.
Φίλοι και «δελφίνοι»
O ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Αρβανίτης, το όνοµα του οποίου ακούστηκε κάποια στιγµή στη σεναριολογία για τους «δελφίνους» του Στέφανου Κασσελάκη, το διέψευσε κατηγορηµατικά σε παρέες παρά θίν’ αλός. Ποτέ δεν το σκέφτηκε, ποτέ δεν του προτάθηκε, ποτέ δεν το συζήτησε. Και ναι, µε τον Αλέξη παραµένουν φίλοι και τα λένε τακτικά. Απλώς εκείνος προτίµησε να στηρίξει τις ηγετικές φιλοδοξίες του άσπονδου φίλου του Αρβανίτη, του ευρωβουλευτή Νικόλα Φαραντούρη.
Διαγωνισμός διάλυσης
Οι «87» έχουν δυσκολέψει τη ζωή του Κασσελάκη, αλλά οι ίδιοι περνάνε πολύ χειρότερα από τον πρόεδρο, γιατί ό,τι κι αν κάνουν, τελικά τους βγαίνει µπροστά. Η αλήθεια είναι ότι ο Κασσελάκης έχει µπερδέψει τους πάντες -και πρώτους από όλους τους ψηφοφόρους-, αλλά σε επικοινωνιακό επίπεδο ένα γκολ τρώει από τους «87», δύο σκοράρει ο ίδιος. Εκεί που ετοιµάζονταν να προκαλέσουν ρήξη µέσω Σπίρτζη, την προκάλεσε ο ίδιος καθαιρώντας τον Φάµελλο. Εκεί που νόµιζαν ότι θα βρουν πλειοψηφία για «µοµφή», κρυπτόµενοι πίσω από τον Πολάκη, ο Κασσελάκης τούς πρόλαβε συµµαχώντας µε τον Παππά. Κι εκεί που πήγαν να αποκτήσουν ξανά επικοινωνιακό πλεονέκτηµα µε την ολική επαναφορά του Πολάκη στην Κ.Ο., ήρθε η συζήτηση για την αλλαγή ονόµατος και τη θέσπιση ασυµβίβαστων για τους βουλευτές. Αυτό πάντως δεν είναι κόµµα, είναι διαγωνισµός ποιος θα το διαλύσει πρώτος.