Οι μυστικές έρευνες και τα μηνύματα του Μαξίμου

∆ύο µε τρεις έρευνες µαθαίνω ότι έτρεξαν αυτό το διάστηµα για λογαριασµό αντίστοιχου αριθµού ενδιαφεροµένων, προκειµένου να καταγραφεί η δυναµική της στιγµής για τους υπουργούς και τους βουλευτές της Ν.∆. που εκλέγονται στις µεγάλες περιφέρειες του Λεκανοπεδίου Αττικής. Στον Νότιο Τοµέα, σε ό,τι αφορά την κορυφή τουλάχιστον, πρακτικά δεν υπήρχαν µεγάλες διαφοροποιήσεις, αν εξαιρέσει κανείς το γεγονός ότι ο νέος επικεφαλής των πρωθυπουργικών social media, Νίκος Ρωµανός, φιγουράρει µεταξύ 7ης και 8ης θέσης, ξεπερνώντας εν ενεργεία κυβερνητικά στελέχη. Κατά τ’ άλλα, η σειρά είναι ∆ένδιας, Θεοδωρικάκος, Κυρανάκης, Σπανάκης, ∆ιονύσης Χατζηδάκης και Θεοχάρης, ενώ ακολουθούν οι Καραµανλή, Βούλτεψη, Καλλιάνος και Γαϊτάνης. Στον Βορρά, η έκπληξη έρχεται από την πλευρά του κυβερνητικού εκπροσώπου, Παύλου Μαρινάκη, ο οποίος φιγουράρει σταθερά στην τρίτη θέση, µετά τους Χατζηδάκη και Γεωργιάδη, µε τη Νίκη Κεραµέως να πλασάρεται τέταρτη και τον ∆ηµήτρη Καιρίδη να έπεται. Για την εξάδα δίνουν µάχη ο Νίκος Παπαθανάσης, που έχει τον πρώτο λόγο στις περισσότερες µετρήσεις, και η Ζωή Ράπτη. Ανεξαρτήτως, πάντως, των εν λόγω ευρηµάτων, το Μέγαρο Μαξίµου επιχειρεί να χαµηλώσει τους τόνους του ανταγωνισµού µεταξύ νυν αιρετών και εν δυνάµει υποψηφίων, καθώς η παράµετρος αυτή δηµιουργεί µια εκλογική ατµόσφαιρα την οποία η ηγεσία της κυβέρνησης επιθυµεί πάση θυσία να ξορκίσει. Χώρια που, όταν η κουβέντα αφορά υπουργούς ή υφυπουργούς, το θέµα αγγίζει και την ίδια τη λειτουργία του κυβερνητικού σχήµατος. Ως εκ τούτου, συνιστάται προς πάσα κατεύθυνση ηρεµία, αφού, εκτός των άλλων, είναι κοινό µυστικό πως οι παραπονούµενοι της Κοινοβουλευτικής Οµάδας επιχειρούν να εκµεταλλευθούν κάθε ευκαιρία, ώστε µε τον έναν ή τον άλλον τρόπο να αναδείξουν µια εικόνα ανισορροπίας και έλλειψης συνοχής.

∆εδομένη θα πρέπει να θεωρείται η παρουσία του εσχάτως πανταχού παρόντα Κωστή Χατζηδάκη σε ορισμένες από τις εξορμήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη ανά την περιφέρεια, οι οποίες θα συνδυάζονται είτε με την ολοκλήρωση είτε με τη δρομολόγηση σημαντικών έργων για τις αντίστοιχες περιοχές.


Για να γίνουν μια ωραία ατμόσφαιρα...

Και µιας και παραπάνω µιλήσαµε για τον δίαυλο µεταξύ Μαξίµου και Κοινοβουλευτικής Οµάδας, σε µια προσπάθεια να συσφίγξει ακόµα περισσότερο τις σχέσεις της µε τους «γαλάζιους» βουλευτές η ηγεσία της κυβέρνησης ενεργοποιεί εκ νέου τις επαφές των υπουργών µαζί τους, προκειµένου να ενηµερώνονται για τα νοµοσχέδια που θα έρχονται προς ψήφιση στη Βουλή ή για τους σχεδιασµούς ανά τοµέα του κυβερνητικού έργου. Υπό αυτό το πρίσµα, την Τρίτη περί τους 60 βουλευτές ενηµερώθηκαν από τον υπουργό Υγείας, Αδωνι Γεωργιάδη, για τα ζητήµατα του χαρτοφυλακίου του, ενώ από την ερχόµενη εβδοµάδα θα είναι ο υπουργός Εθνικής Αµυνας, Νίκος ∆ένδιας, ο οποίος θα έχει αντίστοιχη συνάντηση µε µέλη της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Σύµφωνα µε πληροφορίες, επιθυµία του Μεγάρου Μαξίµου είναι να µην έρχεται στη Βουλή νοµοσχέδιο χωρίς να έχει προηγηθεί συζήτηση µε τους βουλευτές του κυβερνώντος κόµµατος. Καλή εξέλιξη αυτή. Γιατί πριν από περίπου ενάµιση µήνα, όταν είχε τεθεί εκ νέου η πιθανότητα να επαναληφθούν οι συζητήσεις µεταξύ κορυφαίων υπουργών και βουλευτών για κεντρικά θέµατα της διακυβέρνησης, ορισµένοι εισηγήθηκαν την αναβολή των εν λόγω µαζώξεων εξαιτίας του κλίµατος που επικρατούσε τόσο στο πολιτικό σκηνικό εν γένει όσο και στο εσωτερικό της Ν.∆. Τελικώς, φαίνεται ότι οι παροχές και η δηµοσκοπική ανάκαµψη αναχαίτισαν για την ώρα τις όποιες ενστάσεις.

Με δεδοµένο ότι το Συνέδριο της Ν.∆. πάει για τον προσεχή Σεπτέµβριο, µετά τη ∆ΕΘ, ανάλογη αναβολή παίρνουν και οι διαδικασίες ανανέωσης του «γαλάζιου» οργανογράµµατος. Ως εκ τούτου, δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκφράζουν τις ανησυχίες τους για τον... κοιµώµενο, όπως λένε, κοµµατικό µηχανισµό, µε ό,τι αυτό µπορεί να συνεπάγεται για το ενδεχόµενο αναπάντεχων εξελίξεων.


Στρατηγική

Ο κατακερµατισµός στρατηγικής και απόψεων που παρατηρείται στους κόλπους της αντιπολίτευσης σχετικά µε την υπόθεση Καραµανλή και τις επερχόµενες κοινοβουλευτικές διαδικασίες συνιστά βούτυρο στο ψωµί της κυβέρνησης, η οποία για ακόµα µία φορά θα έχει την ευκαιρία να αναδείξει την πλήρη απουσία εναλλακτικής πρότασης διακυβέρνησης σε όλα τα επίπεδα. Θεωρούν, δε, ότι το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει ειδικότερα το ΠΑΣΟΚ µετά την άνοδο της Κωνσταντοπούλου και τη συνεχή πτώση της Χαριλάου Τρικούπη οφείλεται στις κυβερνητικές πρωτοβουλίες, οι οποίες εγκλώβισαν ξεκάθαρα τον Νίκο Ανδρουλάκη.

Εµφανώς βελτιωµένη εικόνα παρουσιάζουν το τελευταίο διάστηµα τα πρωθυπουργικά social media. Αν, µάλιστα, εκλείψουν και οι εξόφθαλµες γκάφες του απώτερου παρελθόντος, θα µιλάµε σε άλλη βάση.


Με τους νεολαίους...

Η ΟΝΝΕ∆ ξέρει διαχρονικά να διοργανώνει εκδηλώσεις, αλλά, αν έβλεπε κανείς το κάλεσµα της Κηφισιάς στην εκδήλωση που έκανε για τη σχέση των νέων µε τα ΜΜΕ µέσα στην εβδοµάδα, θα έλεγε ότι πάµε καρφί για εκλογές... Αλλά αυτή βέβαια είναι µια άλλη κουβέντα... Ο κεντρικός οµιλητής δεν θα µπορούσε να είναι άλλος από τον αρµόδιο για τα ΜΜΕ υφυπουργό, Παύλο Μαρινάκη, ο οποίος όχι µόνο µίλησε εκτενώς για το κυβερνητικό έργο στον συγκεκριµένο τοµέα, αλλά τόνισε ξανά ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2027.

Ερωτηθείς, δε, από τον συντονιστή της εκδήλωσης για τους στόχους του στα βόρεια, τόνισε ότι θέλει να πείσει «όσο το δυνατόν περισσότερους συµπολίτες µας να ψηφίσουν τη Νέα ∆ηµοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, για να πάρουµε τις περισσότερες δυνατές έδρες, ούτως ώστε η δική µου παρουσία να προσθέσει». Αναφερόµενος στην εσωκοµµατική διελκυστίνδα κάθε κάλπης, σηµείωσε: «∆εν το βλέπω ανταγωνιστικά. Για µένα είναι συνυποψήφιοι, όχι αντίπαλοι. Η δική µου η παρουσία δηµιουργεί για µένα µία υποχρέωση να τρέξω σε κάθε γειτονιά του Βόρειου Τοµέα, σε κάθε δήµο, όπως έκανα και ως γραµµατέας του κόµµατος, σε όλη την Ελλάδα».