Οι περιοδείες Μητσοτάκη και ο σχεδιασμός για τη λειψυδρία

Πρόγραµµα περιοδειών καταρτίζει ενόψει του επόµενου δεκαπενθηµέρου ο πρωθυπουργός, χωρίς πάντως να έχουν «κλειδώσει» µέχρι νεωτέρας οι προορισµοί. Ανάµεσα στις περιπτώσεις που εξετάζει σοβαρά η οµάδα που επιφορτίζεται σταθερά µε τις εντός των συνόρων εξορµήσεις του είναι και η Εύβοια, για την οποία ανέκαθεν ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδειχνε ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Από εκεί και πέρα, εκτός των υπόλοιπων υποδοµών ή άλλων σηµαντικών έργων για τις τοπικές κοινωνίες, την υλοποίηση ή τη δροµολόγηση των οποίων θα σηµατοδοτούν οι πρωθυπουργικές επισκέψεις, στην ατζέντα θα βρίσκονται και οι παρεµβάσεις για την αντιµετώπιση της λειψυδρίας, ως ένα ζήτηµα το οποίο απασχολεί σηµαντικό µέρος της ελληνικής επικράτειας και δη της νησιωτικής. Ενδεικτική των προθέσεων του Μεγάρου Μαξίµου ήταν η παρουσία Μητσοτάκη (µε αφορµή την κάθοδό του στην Κρήτη για τον ΒΟΑΚ) στο φράγµα Πλακιώτισσας στο Ηράκλειο, καθώς και η ταυτόχρονη σχεδόν υπογραφή για συµπληρωµατικά σχετικά έργα στην περιοχή της Ιεράπετρας. ∆εν θα πρέπει, εξάλλου, να λησµονείται η πρόσφατη σύσκεψη σε επίπεδο κορυφής και υπό τον πρωθυπουργό, µε τη συµµετοχή των εµπλεκόµενων κυβερνητικών παραγόντων και της διοίκησης της ΕΥ∆ΑΠ, ώστε να εκτιµηθούν τα δεδοµένα ενόψει του καλοκαιριού.

Αυστηρές κυρώσεις για τους καθηγητές που δεν δέχονται να αξιολογηθούν ετοιμάζει η Σοφία Ζαχαράκη, υπό την «ομπρέλα» του πρωθυπουργού, βεβαίως.


Αλλαγή στην ελληνική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον

Μαθαίνουµε πως, σύµφωνα µε τις κυρίαρχες σκέψεις αυτή τη στιγµή στο Μέγαρο Μαξίµου και την ελληνική διπλωµατία, η πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσινγκτον, Αικατερίνα Νασίκα, δεν θα εξαντλήσει, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, το χρονοδιάγραµµα της τριετίας (περίπου), όπως συνηθιζόταν σε άλλες περιπτώσεις, και θα αποχωρήσει από τη θέση της στην αµερικανική πρωτεύουσα µε τη συµπλήρωση δύο χρόνων, δηλαδή οσονούπω. Η παράµετρος αυτή δεν έχει να κάνει µε τον βαθµό ικανοποίησης της Αθήνας από τα πεπραγµένα της πρέσβεως, ωστόσο το όλο ζήτηµα αγγίζει την ευαίσθητη διαχείριση της αλλαγής πραγµατικότητας που συντελέστηκε στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού µε την επανεκλογή Τραµπ στην προεδρία. Βλέπετε, η ταύτιση της παρουσίας της στις ΗΠΑ και η συνεργασία της µε Μπάιντεν και Χάρις επιβάλλουν, σύµφωνα µε κύκλους πέριξ του υπουργείου Εξωτερικών, µια πιο ευέλικτη λύση, που θα δηµιουργήσει αµέσως διαύλους επικοινωνίας και δεν θα δηµιουργεί παντός είδους συνειρµούς σε αυτή την κρίσιµη συγκυρία. Ανάµεσα στα ονόµατα που έχουν πέσει στο τραπέζι είναι κι αυτό του Ελληνα πρέσβη στην Κωνσταντινούπολη, Κωνσταντίνου Κούτρα, αν και η κρίσιµη συγκυρία στην ευρύτερη περιοχή, που επηρεάζει άµεσα και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, προκαλεί ενστάσεις από ουκ ολίγες πλευρές.

Στο Χιούστον του Τέξας βρίσκεται ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου, που είχε διαδοχικές συναντήσεις µε Chevron και ExxonMobil. Το βράδυ εθεάθη, όµως, να τρώει σε ένα εστιατόριο Ελληνοαµερικανών της πόλης, µε τεράστια ιστορία. Μιλάµε για το «Christie's Restaurant», όπου ήταν θαµώνες ο εκλιπών πρόεδρος Τζορτζ Μπους και ο εξ απορρήτων του, πρώην υπουργός Οικονοµικών, Τζέιµς Μπέικερ. Μάλιστα, το τραπέζι όπου κάθονταν παραµένει έως και σήµερα κενό και µη προσβάσιµο για το κοινό. Με αυτόν τον τρόπο τιµά το εστιατόριο τη µνήµη του εκλιπόντος.


Ο Παύλος και η Ρούλα

«Τα παιδιά µας δεν µπορούµε να ανεχτούµε ότι θα σπουδάζουν µαζί µε εγκληµατίες» ήταν η ατάκα του κυβερνητικού εκπροσώπου, Παύλου Μαρινάκη, η οποία συζητήθηκε εντόνως αυτές τις µέρες και κυρίως το κατά πόσο συνάδει µε τη ρητορική Μητσοτάκη στο πρόσφατο και απώτερο παρελθόν. Ωστόσο, η δήλωση αυτή, αλλά και η παραδοχή αστοχιών την προηγούµενη τετραετία ταυτίζονται απόλυτα µε τις πρωθυπουργικές θέσεις, οι οποίες είχαν εκφραστεί ακόµα και στο πλαίσιο της ∆ΕΘ. Κατά τα άλλα, οι τελευταίες ενηµερώσεις του εν δυνάµει υποψήφιου βουλευτή του Βόρειου Τοµέα θυµίζουν κάτι παλαιούς τηλεµαραθωνίους µε τη Ρούλα Κοροµηλά, αφού η διάρκειά τους ήταν σχεδόν... αντίστοιχη µε τις αξέχαστες εκποµπές της εθνικής µας παρουσιάστριας.

Κλειδώνει για το διάστηµα Οκτωβρίου-Νοεµβρίου το Συνέδριο της Ν.∆. και της ΟΝΝΕ∆. Ο Ορφέας Γεωργίου παραµένει το φαβορί για τη Νεολαία, ενώ για τη θέση του γραµµατέα του κυβερνώντος κόµµατος ακούγονται συνεχώς νέα ονόµατα, µε τελευταίο αυτό της Ζέττας Μακρή. Φαβορί, πάντως, φαντάζουν οι Σκρέκας και Σµυρλής.


Μασάζ

Νέος γύρος εσωκοµµατικού µασάζ πρόκειται να πραγµατοποιηθεί τις επόµενες ηµέρες στη Ν.∆. Οπως µαθαίνουµε, την ερχόµενη εβδοµάδα βουλευτές του κυβερνώντος κόµµατος θα έχουν συνάντηση µε τον υφυπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Νίκο Ταγαρά. Αντικείµενο της συζήτησης είναι το δικαίωµα δόµησης σε οικισµούς κάτω των 2.000 κατοίκων, που χάνουν, σύµφωνα µε το νέο Π.∆., πολλά οικόπεδα. Το συγκεκριµένο ∆ιάταγµα επιφέρει σαρωτικές αλλαγές και θα καθορίζει τα όρια, τις χρήσεις γης και τους όρους δόµησης για τους οικισµούς µε πληθυσµό κάτω των 2.000 κατοίκων, οι οποίοι δηµιουργήθηκαν προ του 1923 ή µεταξύ 1923 και 1983.

Ανησυχίες

∆ηµοσκοπική κατρακύλα καταγράφει σε όλες τις τελευταίες µετρήσεις η Φωνή Λογικής της Αφροδίτης Λατινοπούλου. Από εκεί που µέχρι πριν από λίγο διάστηµα κατέγραφε ποσοστά άνω του 7%, πλέον κινείται πέριξ του 3%-5%, µε αποτέλεσµα να πρέπει να δώσει σκληρή µάχη προκειµένου να πετύχει την είσοδό της στην επόµενη Βουλή. Το πιο ανησυχητικό είναι ότι υπάρχουν αµφισβητίες της κεντρικής στρατηγικής της προέδρου, προερχόµενοι κυρίως από τους κόλπους των στελεχών που προσχώρησαν τελευταίοι στο κόµµα της, από τη Ν.∆.