Δημοσκοπική σύνοψη

Τον εθισµό της στήλης µε τις δηµοσκοπήσεις τον ξέρετε. Θα φροντίσω λοιπόν να σας κάνω µια σύνοψη των µετρήσεων. Η Ν.∆. πιάνει για πρώτη φορά µετά τον Ιανουάριο το πολυπόθητο 30%, ποσοστό που θέλει να ανεβάσει ακόµα περισσότερο ο Μητσοτάκης µέχρι τη ∆ΕΘ. Ο ίδιος, µετά τα πλήγµατα που είχε δεχθεί το προφίλ του από τα Τέµπη, ανεβαίνει στην καταλληλότητα περίπου τρεις µονάδες. Η Ζωή Κωνσταντοπούλου δείχνει να κρατά και να αποδεικνύει ότι δεν είναι «φούσκα». Μένει δεύτερη πίσω από τη Ν.∆., πρωταθλήτρια στην αντιπολίτευση και πίσω από τον Μητσοτάκη στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός. Τα κακά µαντάτα για το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι στη Χαριλάου Τρικούπη βλέπουν νέα πτώση των ποσοστών τους, ενώ στην Κουµουνδούρου βλέπουν σταθεροποίηση στο «πάτωµα» των ποσοστών. Παράλληλα, Ανδρουλάκης και Φάµελλος πιάνουν χαµηλά ποσοστά και στην καταλληλότητα για τη θέση του πρωθυπουργού. Με αυτά τα δεδοµένα, το δίπολο Μητσοτάκης-Κωνσταντοπούλου έχει µέλλον ακόµη.

Σπασμένα τηλέφωνα

Σήκωσε το τηλέφωνό της το Σαββατοκύριακο και προσπάθησε να επικοινωνήσει µε τον Νίκο Ανδρουλάκη, τον Σωκράτη Φάµελλο, τον ∆ηµήτρη Κουτσούµπα και τον Αλέξη Χαρίτση η Ζωή Κωνσταντοπούλου, προκειµένου να τους πείσει να καταθέσουν από κοινού πρόταση για προανακριτική επιτροπή. Λευκός καπνός πάντως δεν βγήκε. Ο Νίκος Ανδρουλάκης την προσπέρασε, στον απόηχο και των εσωκοµµατικών αντιδράσεων για την εικόνα συµπόρευσης µαζί της, ο Σωκράτης Φάµελλος την αγνόησε επιδεικτικά, µε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να λένε ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο συνεργασίας όσο τους επιτίθεται µε σφοδρά πυρά, το ΚΚΕ, κατά την πάγια τακτική του, δεν µπήκε καν στη συζήτηση και η Νέα Αριστερά πάτησε φρένο. Κάπως έτσι, αν υπάρξει άλλη πρόταση για Προανακριτική, θα είναι από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Αριστεράς. Στο ΠΑΣΟΚ και στον ΣΥΡΙΖΑ, έστω και εκ των υστέρων, κατάλαβαν ότι σε κάθε κοινό µέτωπο µε τη Ζωή Κωνσταντοπούλου κερδισµένη βγαίνει εκείνη.

Ατάκα με νόημα

«∆εν µπορείς να κάνεις τα ίδια πράγµατα και να περιµένεις άλλα αποτελέσµατα», απάντησε η Αννα ∆ιαµαντοπούλου όταν ρωτήθηκε για τις κακές δηµοσκοπικές επιδόσεις του ΠΑΣΟΚ. Ατάκα µε νόηµα, που πίσω από τις γραµµές δίνει το µήνυµα για αλλαγές και στη στρατηγική και στη λειτουργία του κόµµατος, χωρίς να προκαλεί τριβές και εσωστρέφεια. Ειδικά αυτή την περίοδο η ∆ιαµαντοπούλου γίνεται το κύριο «όπλο» του ΠΑΣΟΚ, καθώς ως πρώην υπουργός Παιδείας χτυπά την κυβέρνηση για τα περιστατικά βίας στα πανεπιστήµια.

Στα χαρτιά

Μιας και λέµε για τα πανεπιστήµια, ο συναγερµός έχει χτυπήσει για τα καλά στην κυβέρνηση, καθώς ξέρουν ότι υπάρχει ο κίνδυνος και οι νέες εξαγγελίες κατά της βίας να µείνουν στα χαρτιά, όπως η δηµιουργία της Πανεπιστηµιακής Αστυνοµίας. Συγκεκριµένα, το πιο αµφίρροπο ως προς το αποτέλεσµα µέτρο, αν και απολύτως λογικό, είναι η διαγραφή των φοιτητών που µετέχουν σε πράξεις βίας στα πανεπιστήµια. Κανείς µέχρι τώρα δεν έχει πει ότι ανάλογο πλαίσιο για τις διαγραφές δεν υπάρχει σήµερα.

Μαθαίνω ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν βιάζεται να βγάλει βιβλίο, αντίθετα -προς το παρόν τουλάχιστονετοιµάζει το αρχείο των ηµερών της διακυβέρνησής του.


Στατιστικά Τσίπρα

Στη δηµοσκόπηση της Opinion Poll για το Action24 µόλις ο ένας στους τέσσερις δηλώνει ότι επιθυµεί την επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα. Ενα 32,1% ακόµα και από τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ δεν επιθυµεί την επιστροφή του, ενώ το ποσοστό µεγαλώνει στους ψηφοφόρους της Πλεύσης Ελευθερίας, όπου το 53,6% τοποθετείται αρνητικά για την επιστροφή του. Οι συνοµιλητές του Τσίπρα λένε ότι το ποσοστό όσων ζητούν την επιστροφή του είναι µεγαλύτερο από αυτό των κοµµάτων της αντιπολίτευσης. Ολα είναι θέµα ανάγνωσης…

Ετοιμάζεται ερώτηση

Στην κυβέρνηση παρουσιάζουν το σύστηµα αξιολόγησης των υπηρεσιών του ∆ηµοσίου από τους πολίτες και τη λειτουργία της σχετικής πλατφόρµας. Στην αντιπολίτευση, ωστόσο, ψάχνουν το κόστος της λειτουργίας και της δηµιουργίας αυτής της εφαρµογής. Στο ΠΑΣΟΚ, µάλιστα, υποστηρίζουν ότι έχει µεγάλο κόστος, που δεν το έχουν κάνει γνωστό οι αρµόδιοι υπουργοί. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο αναµένεται να καταθέσουν ερώτηση τις επόµενες ηµέρες, ώστε να απαντήσει η κυβέρνηση πόσο κόστισε. Για τη σχετική κίνηση προϊδέασε πρόσφατα η Άννα ∆ιαµαντοπούλου.

Σημείο αναφοράς

Συγχαρητήρια από βουλευτές και άλλων κοµµάτων έλαβε η Λιάνα Κανέλλη βγαίνοντας από την αίθουσα της Ολοµέλειας της Βουλής µετά την αντιπαράθεση που είχε µε τη Ζωή Κωνσταντοπούλου για την κατάχρηση του κοινοβουλευτικού χρόνου οµιλίας από την πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας. Οι απλοί βουλευτές έλεγαν ότι κάποιος έπρεπε να τα πει, καθώς, αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, θα µιλούν µόνο οι πολιτικοί αρχηγοί και, αν προλαβαίνουν, και οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των κοµµάτων. Έρχονται µέτρα…

«∆εν χρειάζεται να µπούµε σε διαπραγµατεύσεις µε κόµµατα που µας χωρίζει χάος», δήλωσε η Μιλένα Αποστολάκη για το «όχι» του ΠΑΣΟΚ στην Πλεύση Ελευθερίας.


Νέα στρατηγική

Στη Ν.∆. έχουν αποφασίσει ότι από εδώ και πέρα σε κάθε ευκαιρία θα πρέπει να ανακοινώνεται κάτι θετικό στους πολίτες. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο έχει δοθεί το «πράσινο φως» στους υπουργούς να βγαίνουν δηµόσια και να επικοινωνούν τα θετικά µέτρα που φέρνει η κυβέρνηση. Με µια σηµείωση ωστόσο: ο καθένας να µιλά για τα της αρµοδιότητάς του. Κάπως έτσι, τον τελευταίο καιρό βλέπουµε περισσότερο τους αρµόδιους υπουργούς να βγαίνουν µπροστά και τα πρόσωπα του Μαξίµου να παραµένουν στα µετόπισθεν.