Πέντε πρόσωπα για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας: Οι πρόωρες συζητήσεις, η εθνική κάλπη και τα ρίσκα
Θεσσαλονίκη
Η παραπολιτική στήλη του Secret

Πέντε πρόσωπα για την Περιφέρεια
Πολύ ελκυστικό φαίνεται ότι είναι το πόστο του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας για τους «γαλάζιους» της Θεσσαλονίκης. Μπορεί η εκλογική µάχη να απέχει ακόµη σχεδόν τριάµισι χρόνια, όµως το τελευταίο διάστηµα ξεκίνησε µια σχετική κουβέντα, που κατά πολλούς είναι πρόωρη, αλλά αποτελεί µια πραγµατικότητα. Ολα ξεκίνησαν από το κενό που δηµιούργησε η αποχώρηση Τζιτζικώστα από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και από το γεγονός ότι η διάδοχός του δεν αποτελεί το ίδιο ισχυρό παράγοντα. Γιατί η Αθηνά Αηδονά είναι µια πολύ εργατική αυτοδιοικητικός, µε τεράστια εµπειρία στα θεσµικά θέµατα, αλλά και σε ζητήµατα διοίκησης, όµως σίγουρα δεν έχει το πολιτικό βάρος του πρώην πλέον περιφερειάρχη και σηµερινού επιτρόπου της Ελλάδας στην Ε.Ε.
Έτσι, οι ενδιαφερόµενοι για την περιφέρεια άρχισαν να δηλώνουν παρόντες. Πρώτος από όλους ο Θόδωρος Καράογλου, που στις εκλογές του 2023 ήταν δεύτερος σε σταυρούς βουλευτής στη Β’ Θεσσαλονίκης, αλλά και ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Κώστας Γιουτίκας, που το δήλωσε σε πρόσφατη τηλεοπτική εκποµπή. Τα σενάρια θέλουν και τον σηµερινό υφυπουργό Μακεδονίας-Θράκης, Κώστα Γκιουλέκα, να ενδιαφέρεται για τη θέση του επόµενου περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, µε τον ίδιο να µην το αποκλείει σε πρόσφατο σχόλιο. ∆εν αποκλείεται µάλιστα να υπάρξουν και άλλοι ενδιαφερόµενοι, όπως ο πρόεδρος της ΚΕ∆Ε και επί πολλά χρόνια δήµαρχος Αµπελοκήπων-Μενεµένης, Λάζαρος Κυρίζογλου, αλλά και ο πρόεδρος της ΠΕ∆ Κεντρικής Μακεδονίας και δήµαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης. ∆ύο ονόµατα, πάντως, που έχουν διεξόδους, να είναι δηλαδή ξανά υποψήφιοι στους δήµους τους, ενώ και οι δύο δείχνουν σήµερα απόλυτα κυρίαρχοι και θα έµπαιναν στη µάχη της διεκδίκησης της θέσης του υποψήφιου περιφερειάρχη µόνο αν το τοπίο ήταν καθαρό και χωρίς πολλές υποψηφιότητες από τον χώρο της Ν.∆. Κρίσιµος παράγοντας, πάντως, µπορεί να είναι η επόµενη εθνική κάλπη του 2027 και η στάση των υποψηφίων για τις εκλογές στην περιφέρεια το 2028. Ενας εν ενεργεία βουλευτής θα πρέπει να έχει ένα καλό εκλογικό αποτέλεσµα στην εθνική κάλπη, για να µπει δυναµικά στη µάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών, ή ενδεχοµένως να µη συµµετέχει στις εθνικές εκλογές, δηλώνοντας από το 2027 (ή και νωρίτερα) ότι θα είναι υποψήφιος στις περιφερειακές εκλογές. Μια απόφαση δύσκολη, που κρύβει και πολλά ρίσκα.
Εξαφανισµένη από τη Θεσσαλονίκη είναι το τελευταίο διάστηµα η Α. Λατινοπούλου. Τουλάχιστον παλαιότερα τη βλέπαµε πού και πού…
Σχέδιο ανάκαμψης
Συνολικό σχέδιο ανάκαµψης έχει ετοιµάσει η Ν.∆. στη Θεσσαλονίκη και µπαίνει σε εφαρµογή τις επόµενες ηµέρες. Περιλαµβάνει επισκέψεις και στους 14 δήµους του νοµού από «γαλάζια» κλιµάκια, στα οποία θα συµµετέχουν κοµµατικά στελέχη και βουλευτές και τα οποία θα επικοινωνούν το κυβερνητικό έργο σε κάθε δήµο. Τι έγινε και τι θα γίνει, δηλαδή. Η ιδέα ήταν του Μιχάλη Μπεκίρη και των δύο υπαρχηγών του (Παπαγεωργίου και Σώκου) και υλοποιείται από τον πρόεδρο της ∆ιοικούσας, Ζήση Ιωακείµοβιτς.
Βέτο
Κανείς δεν ξέρει τι σκέψεις θα επικρατήσουν στο µυαλό του Νίκου Ανδρουλάκη όταν θα καταρτίσει το ψηφοδέλτιο της Α’ Θεσσαλονίκης. Τα «αγκάθια» είναι δύο: το «κόψιµο» του Χάρη Καστανίδη, που φαίνεται ότι είναι πολύ πιθανό, και η επιχείρηση προσέγγισης της Βούλας Πατουλίδου. Γιατί εδώ ακούγεται ότι ενοχλείται ο Ζαγοράκης, ο οποίος µάλιστα λέγεται ότι έχει θέσει και σχετικό βέτο προς τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.
Με άνεση
Παρά το γεγονός ότι το ακροατήριο ήταν κυρίως «γαλάζιο», ο Βαγγέλης Βενιζέλος κινήθηκε µε µεγάλη άνεση στην εκδήλωση για το βιβλίο του Γιάννη Βαληνάκη που έγινε στη Θεσσαλονίκη. Οµως ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει µιλήσει ουκ ολίγες φορές έχοντας µπροστά του Νεοδηµοκράτες, µε πιο χαρακτηριστική την εκδήλωση για τα εγκαίνια του ανδριάντα του Κωνσταντίνου Καραµανλή, που έγινε στην παραλία πριν από 15 χρόνια.
Δεν είναι σέξι
Όλο και πιο συχνά επιβεβαιώνεται στις ηµέρες µας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι καθόλου... σέξι και ότι περνά µια από τις χειρότερες περιόδους της πρόσφατης ιστορίας του. ∆ύο πρόσφατα παραδείγµατα. Σε µια εκδήλωση στην Καλαµαριά, για να τιµηθεί ο Αλέκος Παναγούλης, ήταν… τρεις κι ο κούκος, ενώ και στην οργάνωση της Θέρµης η εκδήλωση που έγινε πριν από µερικές ηµέρες µε οµιλητή τον Χρήστο Γιαννούλη πραγµατοποιήθηκε στα γραφεία του κόµµατος και µε πολύ µικρή συµµετοχή.
Στην πολιτική ο καιρός έχει γυρίσµατα. Θυµηθήκαµε αυτή τη ρήση βλέποντας τα χαριεντίσµατα του Καραµανλή µε τον Βενιζέλο. Βλέπετε, στη µνήµη µας ήρθε το βέτο που έβαλαν το 2015 οι «καραµανλικοί» στο σενάριο της υποψηφιότητας του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ µε τη Ν.∆. στην Α’ Θεσσαλονίκης.
Παρίσι
Ταξίδι-αστραπή στο Παρίσι, όπου συµµετείχε στη διάσκεψη υψηλού επιπέδου «Choose Europe for Science», που οργάνωσαν το Πανεπιστήµιο της Σορβόννης και η επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αρµόδια για τις νεοφυείς επιχειρήσεις, Ekaterina Zaharieva, έκανε ο Σταύρος Καλαφάτης. Και µε το που επέστρεψε στην Αθήνα, πήγε καρφί στην κηδεία του Πέτρου Μολυβιάτη.
Τα κονδύλια
Σχετικά ενηµερωµένος για τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη στην Κεντρική Μακεδονία φάνηκε να είναι ο Κώστας Καραµανλής κατά τη συνάντηση που είχε µε τη νέα περιφερειάρχη, Αθηνά Αηδονά, στη Θεσσαλονίκη. Και εκτός από την έκπληξη της κλήσης του Τζιτζικώστα, που τηλεφώνησε κατά τη διάρκεια της συνάντησης από τις Βρυξέλλες, ο πρώην πρωθυπουργός γούρλωσε τα µάτια του και σε µια άλλη στιγµή. Οταν άκουσε για τα κονδύλια που διατίθενται στον τοµέα του πολιτισµού και ιδιαίτερα για τις εργασίες που γίνονται στον λόφο Καστά της αρχαίας Αµφίπολης. Μια σχετική ευαισθησία για τις Σέρρες συνεχίζει να την έχει.
Χαμόγελα
Στην πολιτική δηµιουργούνται και φιλίες και καινούργιες σχέσεις. Οπως αυτή του ∆ηµήτρη Κούβελα µε την Ελεονώρα Μελέτη. Η ευρωβουλευτής ήρθε στη Θεσσαλονίκη για να µιλήσει στην εκδήλωση του «γαλάζιου» βουλευτή για τον ψηφιακό εθισµό των παιδιών. Και τα χαµόγελα δεν έλειψαν.