Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα

Ας πατήσουµε το fast forward και ας υποθέσουµε ότι κατατέθηκε το αίτηµα του ΠΑΣΟΚ για σύσταση Προανακριτικής, αποδίδοντας κατηγορίες κακουργηµατικού χαρακτήρα στους πρώην υπουργούς Βορίδη και Αυγενάκη (απιστία κ.ο.κ.) και στους πρώην υφυπουργούς για ό,τι αδίκηµα κρίνουν στη Χαριλάου Τρικούπη. Τι θα κάνει η Ν.∆.; Εχει τέσσερις επιλογές: να στηρίξει την πρόταση του ΠΑΣΟΚ (µάλλον απίθανο, γιατί σε µια τέτοια περίπτωση τουλάχιστον ο Βορίδης θα φύγει από τη Ν.∆.), να αντιπροτείνει Εξεταστική, να καταθέσει δικό της αίτηµα για Προανακριτική, να µην κάνει τίποτα (πιθανότατα αποκλείεται, γιατί δεν θα αντέξει την κατακραυγή). Στην περίπτωση της Εξεταστικής θα υπάρξουν µεγάλες αντιδράσεις, γιατί θα πρόκειται για µια µακρόσυρτη διαδικασία, που θα αφορά µια ολόκληρη 20ετία και εποµένως θα µυρίζει συγκάλυψη διά της γενίκευσης.

Επιπλέον, θα πρέπει να µείνει ανοιχτή η Βουλή το καλοκαίρι, γιατί, διαφορετικά, θα παραγραφούν τα αδικήµατα µε την έναρξη της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου, τον Οκτώβριο. Και, βέβαια, στο τέλος η Εξεταστική θα πρέπει να καταλήξει ή να µην καταλήξει σε Προανακριτική, και αυτό θα συντηρεί την υπόθεση ΟΠΕΚΕΠΕ στο «κόκκινο» για πολύ καιρό. Αν η Ν.∆. καταθέσει δικό της αίτηµα για Προανακριτική, τότε η κατάσταση θα γίνει πολύ δύσκολη για το Μέγαρο Μαξίµου. Γιατί ο Βορίδης δεν δέχεται το «µοντέλο Τριαντόπουλου» (Προανακριτική µίας µέρας και παραποµπή στον φυσικό δικαστή) και επειδή αυτή τη φορά, σε αντίθεση µε την περίπτωση Καραµανλή, στη δικογραφία υπάρχει διαβιβαστικό που περιγράφει συγκεκριµένα αδικήµατα (απιστία και συνέργεια σε απιστία άνω των 120.000 ευρώ, δηλαδή κακουργήµατα), οπότε, αν η Ν.∆. αναφερθεί σε πληµµέληµα, είναι πιθανό το ∆ικαστικό Συµβούλιο που θα αναλάβει στη συνέχεια να µη συµφωνήσει. Αρα, µπρος γκρεµός και πίσω ρέµα!

Ποιος ευρωβουλευτής αρνήθηκε να προσφέρει τις υπηρεσίες του, όταν του ζητήθηκε από το κόµµα του να φέρει εις πέρας µια δύσκολη αποστολή; 

Πιο κοντά στην Εξεταστική

Με τα σηµερινά δεδοµένα του σκανδάλου του ΟΠΕΚΕΠΕ, ο πρωθυπουργός, σύµφωνα µε τις πληροφορίες της στήλης, προσανατολίζεται στην Εξεταστική. Το επιχείρηµα είναι ότι δεν θα υποκύψει στον λαϊκισµό της αντιπολίτευσης για σωρηδόν ειδικά δικαστήρια - κι όποιος πειστεί πείστηκε. Στο µεταξύ, υπάρχει και η άποψη ότι το θέµα θα κουράσει, οπότε θα πάψει να αποτελεί αχίλλειο πτέρνα της κυβέρνησης. Αρκεί, βέβαια, να µην υπάρξουν άλλες αποκαλύψεις, που θα προκαλούν το ενδιαφέρον και την αντίδραση της κοινής γνώµης.

Δύσκολο timing

Τον Ιούλιο του 2027 η Ελλάδα θα αναλάβει την προεδρία της Ε.Ε. για έναν χρόνο, στη διάρκεια του οποίου αναµένεται να παρθούν αποφάσεις για την επόµενη πενταετία Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Επικίνδυνη σύµπτωση. Γιατί αν δύστροποι εταίροι ζητήσουν να φύγει από τα ελληνικά χέρια αυτή η υπόθεση λόγω του σκανδάλου ΟΠΕΚΕΠΕ, η τότε κυβέρνηση θα βρεθεί πραγµατικά σε δύσκολη θέση. Η διαπραγµάτευση µε τις Βρυξέλλες θα είναι σηµαντική σε πολλά επίπεδα. Η κυβέρνηση, το πιθανότερο, θα επιδιώξει το πρόστιµο των 415 εκατ. ευρώ που έχει επιβληθεί από την Κοµισιόν να καταβληθεί σε δόσεις και να συµψηφιστεί µε τις µελλοντικές αγροτικές επιδοτήσεις, για να αποφευχθεί η δηµιουργία της εντύπωσης ότι όλοι θα πληρώσουν για τις λαµογιές των λίγων. Σε κάθε περίπτωση, ο στόχος είναι να έχει φύγει το θέµα από την πολιτική επικαιρότητα όταν έρθει η ώρα του λογαριασµού.

∆ύο υποσχέσεις που τήρησε ο Μητσοτάκης την προηγούµενη τετραετία ήταν ότι δεν άλλαξε τον εκλογικό νόµο ούτε έκανε πρόωρες εκλογές. Και του βγήκε πανηγυρικά. Τώρα αρκετοί τού εισηγούνται να σχεδιάσει πρόωρες εκλογές το αργότερο µέχρι τις αρχές του 2026 και να αλλάξει τον εκλογικό νόµο, αυξάνοντας από 3% σε 5% το όριο εισόδου στη Βουλή, ρίχνοντας το ποσοστό της αυτοδυναµίας κάτω από το 35% και εκκινώντας το κλιµακωτό µπόνους του πρώτου κόµµατος από το 20%, αντί του 25% που βρίσκεται σήµερα. Το πιθανότερο είναι ότι ο πρωθυπουργός θα αρνηθεί αυτές τις συµβουλές, που αποτελούν δείγµα προφανούς ηττοπάθειας.

Η εσωστρέφεια στο DNA

Μια επιτυχηµένη εκδήλωση στο Ινστιτούτο Γκαίτε έκανε ο βουλευτής και τοµεάρχης Παιδείας του ΠΑΣΟΚ, Στέφανος Παραστατίδης, µε θέµα «∆ηµοκρατία vs αυταρχισµός», µε 25 νέους οµιλητές σε παρεµβάσεις τύπου TEDx, και άρχισαν οι κακίες από συναδέλφους του, ότι «φτιάχνει οµάδα» και είναι «δελφίνος». Ως απόδειξη προβάλλουν ότι έχει ως στενότερο συνεργάτη του τον πρώην διευθυντή του γραφείου της αείµνηστης Φώφης Γεννηµατά, Μανώλη Οθωνα. Τελικά, στο ΠΑΣΟΚ η εσωστρέφεια έχει περάσει στο DNA τους.

Όνειρα και προσδοκίες

Γιατί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάµελλος, ζητάει εκλογές εδώ και τώρα, ενώ το κόµµα του βουλιάζει δηµοσκοπικά; Μα, για να µην προλάβει να κάνει κόµµα ο Αλέξης Τσίπρας. Σου λέει, ένα τριαράκι θα το πάρουµε. Να µπούµε στη Βουλή και έχει ο Θεός... Στο µεταξύ, και ο Τσίπρας, αν ήταν σίγουρος για το τριαράκι του ΣΥΡΙΖΑ, θα το άφηνε σίγουρα το νέο κόµµα για µετά τις εκλογές. Ελα, όµως, που φοβάται ότι, αν δεν κάνει το δικό του κόµµα, µπορεί να µη γίνει βουλευτής.

Ταμπού

Στο Συνέδριο του SPD στο Βερολίνο πήγε ο Θανάσης Γλαβίνας, µέλος του Συντονιστικού Πολιτικού Κέντρου του ΠΑΣΟΚ, και δέχεται συνεχώς ερωτήσεις για το τι έλεγαν οι Γερµανοί Σοσιαλδηµοκράτες για τη συγκυβέρνηση µε τους Χριστιανοδηµοκράτες. «Τίποτα», απαντά, ξαφνιάζοντας τους συνοµιλητές του. Τέτοια θέµατα είναι ταµπού για το ΠΑΣΟΚ, οπότε όσο λιγότερα πεις τόσο το καλύτερο.

Δημοσιεύτηκε στο Secret των Παραπολιτικών