Το γινάτι των βουλευτών και ο προβληματισμός του Μαξίμου...

Εκτός των υπολοίπων προβληματισμών της πρωθυπουργικής αυλής αυτό το διάστηµα γύρω από το θέµα του ΟΠΕΚΕΠΕ, υπάρχει και µια παράµετρος που δεν έχει αναδειχθεί ιδιαιτέρως, αφού επί της ουσίας έχει καθαρά παρασκηνιακή βάση. Ο λόγος για το σενάριο να «σπάσει» η κυβερνητική πλειοψηφία στη διάρκεια της διαδικασίας για την πρόταση περί σύστασης Προανακριτικής Επιτροπής, την οποία θα προωθήσει το ΠΑΣΟΚ, και ορισµένοι «γαλάζιοι» βουλευτές να πάνε κόντρα στην κεντρική γραµµή του Μεγάρου Μαξίµου, η οποία, αν δεν αλλάξει κάτι δραµατικά, θα είναι η µη παραποµπή των δύο πρώην υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης που εµπλέκονται στη δικογραφία, δηλαδή των Μάκη Βορίδη και Λευτέρη Αυγενάκη.

Το επίκεντρο αυτής της εξαιρετικά δυσάρεστης πιθανότητας δεν είναι άλλο από την πικρία που µπορεί να αισθάνεται µια µερίδα στελεχών της Κοινοβουλευτικής Οµάδας για το γεγονός ότι οι προαναφερθέντες είτε δεν τους άκουσαν είτε δεν ικανοποίησαν τις επιθυµίες τους στο πλαίσιο των καθηκόντων τους, και µάλιστα για µια σειρά αιτηµάτων που είτε σχετίζονταν είτε όχι µε το πεδίο των αρµοδιοτήτων του ΟΠΕΚΕΠΕ και µπορεί να µην είχαν και καµία σχέση µε όλα αυτά που συζητούνται το τελευταίο διάστηµα. Κανονικό γινάτι, δηλαδή, χωρίς προφανή αιτία πολλές φορές, τύπου... κριτικής Αντώνη Σαµαρά. Περισσότερα δε παράπονα υπάρχουν για τον Ηρακλειώτη βουλευτή, για τον οποίο λένε ότι επιδεικτικά ασχολείτο µε τα ζητήµατα της ιδιαίτερης πατρίδας του, αγνοώντας τους υπόλοιπους και τα τρέχοντα θέµατα άλλων περιοχών της χώρας. Το αν αυτά έχουν βάση ή όχι είναι µια µεγάλη κουβέντα. Ωστόσο, όπως µου έλεγε τις προάλλες κορυφαίο (πραγµατικά κορυφαίο) κυβερνητικό στέλεχος, «δεν είναι δυνατόν να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές για τα πείσµατα ορισµένων. Ακόµη κι αν έχουν δίκιο». Τα συµπεράσµατα δικά σας...

Μαθαίνω ότι μέσα στην εβδομάδα που έρχεται θα υπάρχουν αλλαγές σκυτάλης σε κρίσιμες γενικές γραμματείες της κυβέρνησης. Οι ανακατατάξεις θα «τρέξουν» κυρίως στα χαρτοφυλάκια Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παιδείας, Μεταφορών και, φυσικά, στο Αγροτικής Ανάπτυξης μετά τη σχετική παραίτηση, στη δίνη του σκανδάλου του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Η επιλεκτική σιωπή των Καραμανλή και Σαμαρά

Με συγχωρείτε, αλλά µε όλα αυτά που συµβαίνουν στο µέτωπο του ΟΠΕΚΕΠΕ ή νωρίτερα στα Τέµπη, όταν είχε βγει η µισή Ελλάδα στους δρόµους, δεν µπορώ να µη σχολιάσω την απουσία οποιασδήποτε παρέµβασης από το δίδυµο των ιδιαίτερα λαλίστατων, εδώ και µερικούς µήνες, Καραµανλή και Σαµαρά. Οι δύο πρώην πρωθυπουργοί, που έκαναν σηµαία τις διαφωνίες τους µε την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης, µε τον γάµο των οµόφυλων ζευγαριών και το θέµα των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων, στα δύο αυτά µέτωπα κάνουν επιδεικτικά το κουνέλι. ∆εν ξέρω αν αυτό έχει να κάνει µε την ενσυναίσθηση που µπορεί να διαθέτουν σχετικά µε τη σχεδόν βέβαιη ύπαρξη αντίστοιχων φαινοµένων και κατά την εποχή της δικής τους πρωθυπουργίας (για τον ΟΠΕΚΕΠΕ φυσικά ο λόγος) ή αν σε κάποιο βαθµό έχουν ευνόητους προσωπικούς λόγους ο καθένας να υιοθετούν τη συγκεκριµένη στάση. Ωστόσο, έχει σηµασία να τα αναφέρουµε όλα αυτά... Οπως επίσης ότι αµφότεροι βλέπουν µε πρωτοφανή ολιγωρία τις διεργασίες Τσίπρα για επιστροφή του. Και καλά ο Καραµανλής, που τα είχε βρει µια χαρά µαζί του. Αν υποψιαστώ, όπως έλεγε κι ο Λαζόπουλος, ότι ο τελευταίος παρέσυρε και σε αυτό το κοµµάτι τον Σαµαρά, που υποτίθεται ότι θα πήγαινε τον cool Αλέξη µέχρι τέλους, πραγµατικά σηκώνω τα χέρια ψηλά.

Λίγο πριν ή το πολύ λίγο µετά τη ∆ΕΘ µαθαίνω ότι θα ανακοινωθούν οι... βαρβάτες, αν µη τι άλλο, υποψηφιότητες του Σταύρου Παπασταύρου στον Νότιο Τοµέα της Αθήνας, του Μάριου Θεµιστοκλέους στην Ανατολική Αττική και πιθανώς των Γιάννη Παπαγεωργίου και Μαρίας- Νεφέλης Χατζηιωαννίδου στην Α' Θεσσαλονίκης. Ερωτηµατικό παραµένει η περίπτωση του Γιάννη Σµυρλή, επίσης για την Ανατολική Αττική.

Άλλη μια ευκαιρία

∆εν ξέρω για εσάς, αλλά εµείς εδώ πιστεύουµε ότι στη νέα εποχή του «GNTM» θα πρέπει να δοθεί αδιαµφισβήτητα µια δεύτερη ευκαιρία στην Ισµήνη Παπαβλασοπούλου. Μαζί µε την Ηλιάνα θα ήταν ό,τι πρέπει...

Αλήθεια, ο ευρωβουλευτής σήµερα και τότε πρόεδρος της Ν.∆., Βαγγέλης Μεϊµαράκης, δεν θα πάρει θέση για το αίτηµα του Τσίπρα να βγουν στον αέρα τα πρακτικά της σύσκεψης πολιτικών αρχηγών εκείνες τις ταραχώδεις µέρες του Ιουλίου του 2015; ∆εν µπορώ να µη διερωτηθώ το ίδιο για τον µεγάλο καραµανλικό, ευρωπαϊστή και τότε Πρόεδρο της ∆ηµοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο...

Εκλογικός νόμος

Ενα στοιχείο που κάνει να τραβάνε τα µαλλιά τους (τόσο εκείνοι που έχουν, όσο και εκείνοι που δεν έχουν) όσοι εισηγούνταν στον πρωθυπουργό την αλλαγή εκλογικού νόµου, που θα διευκόλυνε µια πιθανή αυτοδυναµία της Ν.∆., ειδικά στο ενδεχόµενο να οδηγηθεί πρόωρα και ξαφνικά η χώρα σε εκλογές, είναι πως, ενώ µπορεί να υπάρξουν απροσδιόριστες συνέπειες και καταστάσεις, αν η παρούσα κυβερνητική κρίση τραβήξει σε βάθος χρόνου, πλέον καθίσταται σαφές πως το σχετικό µοµέντουµ χάθηκε οριστικά και αµετάκλητα. Φυσικά, ο πρωθυπουργός τη συγκεκριµένη προοπτική την ξόρκιζε σε κάθε ευκαιρία, ωστόσο ορισµένοι εκ των συνοµιλητών του πίστευαν πως η πραγµατικότητα ίσως τον οδηγούσε στην απόφαση να εξετάσει αν µη τι άλλο το σενάριο αυτό. Τώρα όµως που η κυβέρνηση πιέζεται και η Ν.∆. δεν είναι επικοινωνιακά καβάλα στ' άλογο οποιαδήποτε τέτοια συζήτηση θα ήταν µάταιη. Τα υπόλοιπα εν καιρώ...

Ο φίλος στην ανάγκη φαίνεται

Ο Τρύφωνας Αλεξιάδης είναι ένας από τους εναποµείναντες στενούς συνεργάτες του Παύλου Πολάκη και συνδέεται µαζί του και µε προσωπική φιλία. Επειδή λοιπόν στις επόµενες εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ πιθανότατα δεν θα καταφέρει να εκλέξει βουλευτή στα Χανιά, κυκλοφορεί µια φήµη ότι ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονοµικών σκέπτεται να αδειάσει τη θέση του στη Β' Πειραιά χάριν του «Αψύ». Αλλωστε, σε αυτή την περιφέρεια ο ΣΥΡΙΖΑ πιθανώς θα εκλέξει βουλευτή, ακόµα και µε τα σηµερινά, χαµηλά ποσοστά του.

Απογοητευμένος

Από απόσταση και µε µεγάλη απογοήτευση βλέπει τα τεκταινόµενα στο ΠΑΣΟΚ ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Λογικό. Αφού οι κυβερνητικές κρίσεις περνούν και... χάνονται, µε την ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη να µην µπορεί να δώσει ισχυρό στίγµα.

Δημοσιεύτηκε στο Secret των Παραπολιτικών