Συνταγή Μητσοτάκη

Στη συζήτηση για το νοµοσχέδιο του υπουργείου Οικονοµικών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έβαλε µέσα στη συνταγή της οµιλίας του και το Μεταναστευτικό προφανώς, µαζί µε τον ΟΠΕΚΕΠΕ, αλλά και τον Αλέξη Τσίπρα. Το τελευταίο πολιτικό συστατικό µόνο τυχαία δεν µπήκε. Αναφέροντας τον Αλέξη Τσίπρα και στρέφοντας τα πυρά του εναντίον του, «έσπασε» τις γραµµές της αντιπολίτευσης και συσπείρωσε το κυβερνητικό στρατόπεδο. Ανάγκασε τον Σωκράτη Φάµελλο να υπερασπιστεί τον Αλέξη Τσίπρα, που µέχρι στιγµής είναι βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, παρά το γεγονός ότι γνωρίζει πως το comeback του τελευταίου µε νέο φορέα θα σηµάνει και το τέλος της πορείας του ΣΥΡΙΖΑ. Αγχωσε τον Νίκο Ανδρουλάκη και το ΠΑΣΟΚ, που είδαν τον πρωθυπουργό να επιλέγει να δώσει µέγεθος σε άλλον αντίπαλο και όχι στην αξιωµατική αντιπολίτευση και, τέλος, έκανε τη Ζωή Κωνσταντοπούλου να στρέψει όλα τα πυρά της εναντίον του Αλέξη Τσίπρα. Αν δεν έχεις ισχυρό αντίπαλο, τον φτιάχνεις εσύ, τελικά…

Μήνυμα αποτροπής

∆ύο µεγέθη είναι αρκετά για να κατανοήσει κανείς την απειλή που έχει απέναντί της η χώρα µας για το Μεταναστευτικό. Περίπου 2 εκατοµµύρια Σουδανοί θέλουν να περάσουν στην Κρήτη και 18 εκατοµµύρια θέλουν επίσης να µετακινηθούν. Κάτι που σηµαίνει ότι, αν δεν βρεθούν άµεσες και δραστικές λύσεις, αυτό που βιώνουν σήµερα οι Κρητικοί θα µοιάζει πολύ εύκολο. Κάπως έτσι, µε τα κλειστά κέντρα και το πάγωµα της διαδικασίας απονοµής ασύλου επιχειρείται να δοθεί το µήνυµα της αποτροπής. Το ίδιο µήνυµα δίνεται µε τη συνδροµή του Πολεµικού Ναυτικού στο Λιµενικό. Ο Χαφτάρ δεν είναι ένας «κανονικός» ηγέτης, που καταλαβαίνει από ∆ιεθνές ∆ίκαιο. Οπως αποδείχθηκε από τους Ιταλούς, το µόνο που υπολογίζει είναι συµφωνίες άµεσες, που εµπεριέχουν οικονοµική ενίσχυση. Κάπως έτσι, η Μελόνι προχώρησε σε απευθείας συµφωνία µαζί του και σταµάτησε να πιέζεται η Λαµπεντούζα. Για να µη γίνει η Κρήτη Λαµπεντούζα µέσα στο κατακαλόκαιρο, απαιτείται µια ανάλογη συµφωνία τώρα.

Παλιές ιστορίες

Θα θυµάστε τις ιστορίες που ζήσαµε το 2015 µε τα σενάρια περί Ρώσων που θα µας έδιναν χρήµατα για να γλυτώσουµε το µνηµόνιο. Και να µην τις θυµάστε, φρόντισε να τις επαναφέρει στη µνήµη µας ο Παναγιώτης Λαφαζάνης. Ο Αλέξης Τσίπρας, ωστόσο, µέσω συνεργατών του φροντίζει να δηλώνει ανήξερος για τις διεργασίες αυτές, προκειµένου να πείσει ότι ουδέποτε σκέφτηκε εναλλακτικές εκτός ευρωζώνης. Ξεχνά όµως ότι ο Παναγιώτης Λαφαζάνης ήταν κορυφαίος υπουργός του. ∆εν είναι πειστικό ότι λειτουργούσε ανεξέλεγκτα.

Απρόθυμοι

Στη Ν.∆. εµφανίζεται τελευταία µια µερίδα βουλευτών της που δείχνουν απολύτως απρόθυµοι να υπερασπιστούν την κυβέρνηση για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, ενώ αρνούνται να σχολιάσουν ακόµα και δηµοσκοπήσεις. Στο Μαξίµου γνωρίζουν ποιοι είναι και γιατί σιωπούν. Στη συντριπτική τους πλειονότητα προέρχονται από τη δεξαµενή που δεν αξιοποιήθηκε σε υπουργικές θέσεις ή έφυγαν από αυτές στον τελευταίο, µεγαλύτερο, ανασχηµατισµό. Κάπως έτσι, ακόµα και στα τηλεοπτικά πάνελ είναι συγκεκριµένα τα πρόσωπα από τη «γαλάζια» Κ.Ο. που δίνουν τις µάχες.

ΠΑΣΟΚικός πυρήνας

Στο ΠΑΣΟΚ τρέχουν και δεν φτάνουν για να καταθέσουν την πρότασή τους για Προανακριτική αναφορικά µε το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, στοχεύοντας σε Βορίδη και Αυγενάκη. Θα εµπεριέχει τα αδικήµατα της ηθικής αυτουργίας και της συνέργειας σε απιστία για τους δύο «γαλάζιους» πρώην υπουργούς. Ο πυρήνας που δουλεύει την πρόταση αποτελείται από τον τοµεάρχη ∆ικαιοσύνης, Χρήστο Κακλαµάνη, τον εκπρόσωπο Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Κώστα Τσουκαλά, τον γραµµατέα της Κοινοβουλευτικής Οµάδας, Χρήστο Μπιάγκη, και τον προϊστάµενο της Κοινοβουλευτικής Οµάδας, Χάρη ∆ηµακαρέα.

Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αφήνουν να εννοηθεί ότι η σύλληψη της Ειρήνης Μουρτζούκου σε αυτή τη συγκυρία έγινε για να επισκιαστεί το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Ζυγίσματα Τσίπρα

Ο Αλέξης Τσίπρας γνωρίζει ότι µέχρι στιγµής στις µετρήσεις που γίνονται για την ενδεχόµενη δηµιουργία πολιτικού φορέα από τον ίδιο δεν καταγράφονται ποσοστά που θα µπορούσαν να τον καταστήσουν αξιόµαχο αντίπαλο του Μητσοτάκη. Με τα µέχρι τώρα δεδοµένα που έχουν οι δηµοσκόποι στα χέρια τους, δεν είναι καν βέβαιο ότι το κόµµα του θα ξεπερνούσε σε ποσοστά το ΠΑΣΟΚ. Κάπως έτσι, περιµένει να αλλάξουν προς το καλύτερο τα ευρήµατα, βγαίνοντας ακόµα πιο µπροστά, για να κάνει αποφασιστικές κινήσεις.

«Καθάρισμα» Φάμελλου

Αν παρατηρήσει κανείς την ανθρωπογεωγραφία των νέων κορυφαίων οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ, θα παρατηρήσει ότι ο Σωκράτης Φάµελλος κατάφερε να αφήσει εκτός ισχυρών θέσεων τα στελέχη των µηχανισµών του Νίκου Παππά και του Παύλου Πολάκη. Αλλωστε, ο νέος γραµµατέας, Στέργιος Καλπάκης, και ο νέος εκπρόσωπος Τύπου, Κώστας Ζαχαριάδης, αποτελούν πρόσωπα της απολύτου εµπιστοσύνης του. Αξίζει ωστόσο να σηµειωθεί ότι η νέα ηγετική φρουρά αποτελείται και από πρόσωπα που στηρίζουν τον Αλέξη Τσίπρα. Παράµετρος που στον κατάλληλο χρόνο λειτουργεί καταλυτικά…

Κρατήστε ότι από τώρα αρκετοί πρωτοκλασάτοι του ΠΑΣΟΚ θέλουν µια εκλόγιµη θέση στο Επικρατείας του κόµµατος. Θα δοθεί µεγάλη µάχη για την επιλογή.

Δημοσκοπήσεις

Είµαστε πλέον στο κλείσιµο του δηµοσκοπικού κύκλου, καθώς οι µετρήσεις σταµατούν. Στις τελευταίες, όπως της Opinion Poll για το Action24, πάµε για καλοκαίρι µε την κυβέρνηση να έχει… εκδορές προς το παρόν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, όπως και το προφίλ του πρωθυπουργού. Οι πολίτες αποδίδουν, από τη µια, στο σκάνδαλο διαχρονικά χαρακτηριστικά και, από την άλλη, απόλυτες πολιτικές ευθύνες στην κυβέρνηση, που το άφησε να εξελιχθεί και δεν το σταµάτησε. Αν δεν επιστραφούν άµεσα χρήµατα, οι εκδορές θα γίνουν πληγές.

Δημοσιεύτηκε στο Secret των Παραπολιτικών