Η ανακούφιση στο ΠΑΣΟΚ για Τσίπρα και Καμμένο, η ανάσα στη ΝΔ από τον Αλέξη και ο συναγερμός για την τριάδα
Παρα... τυπίες
Η παραπολιτική στήλη του Secret
Ανακούφιση στο ΠΑΣΟΚ για Τσίπρα και Καμμένο
Στη Χαριλάου Τρικούπη διάβασαν το βιβλίο του Αλέξη Τσίπρα δυο-τρεις µέρες πριν από την εµφάνισή του στις βιτρίνες των βιβλιοπωλείων. Και ανακουφίστηκαν, πριν φτάσουν στη µέση, όταν διαπίστωσαν ότι ο πρώην πρωθυπουργός όχι απλώς δεν έχει µετανιώσει για την κυβερνητική συνεργασία µε τους ΑΝ.ΕΛ., αλλά πρότεινε στον Πάνο Καµµένο να είναι υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Σεπτεµβρίου 2015 και δεν ενοχλήθηκε ποτέ µαζί του. Αντίθετα, του αναγνωρίζει «θεσµική συνέπεια» και δεν κρύβει τη συµπάθειά του για εκείνον. Η µεγάλη αγωνία που είχαν στο επιτελείο του Νίκου Ανδρουλάκη ήταν µήπως ο Αλέξης Τσίπρας κάνει σοβαρή αυτοκριτική για τη συµπόρευση µε τον Καµµένο και πείσει για τη στροφή του στη σοσιαλδηµοκρατία.
Πώς θα αιτιολογούσαν πειστικά, σε µια τέτοια περίπτωση, την άρνησή τους να συζητήσουν µαζί του για µια προοδευτική διακυβέρνηση; Αλλά ο Τσίπρας τούς έσωσε υπερασπιζόµενος τη συνεργασία του µε τον Καµµένο και, επίσης, αναφέρθηκε σε συζητήσεις µε την αείµνηστη Φώφη Γεννηµατά, αδιαφορώντας για το γεγονός ότι δεν θα µπορούσε να του απαντήσει. Με άλλα λόγια, όχι απλώς δεν στρίµωξε το ΠΑΣΟΚ, αλλά, αντίθετα, απελευθέρωσε τον Νίκο Ανδρουλάκη να του γυρίσει την πλάτη. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επέλεξε να µη σχολιάσει το βιβλίο Τσίπρα αµέσως µετά την κυκλοφορία του, παρόλο που είχε δεχτεί και την αντίθετη εισήγηση. Θέλησε να δείξει ότι δεν τον αφορά κατά κανέναν τρόπο το πολιτικό σχέδιο του Αλέξη Τσίπρα για επιστροφή στην κεντρική πολιτική σκηνή. Και σε αυτή τη «γραµµή» θα συνεχίσει.
Ποιος βουλευτής επαρχίας της Ν.∆. έχει αποφασίσει να µην είναι υποψήφιος στις επόµενες εκλογές, αλλά θα το ανακοινώσει όταν έρθει εκείνη η ώρα και µε τρόπο που θα προκαλέσει θόρυβο;
Ανάσα και στη ΝΔ από τον Αλέξη
Η κυκλοφορία του βιβλίου του Αλέξη Τσίπρα έδωσε σοβαρή πολιτική, επικοινωνιακή ανάσα στην κυβέρνηση σε µια δύσκολη περίοδο, που η υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ πληγώνει τη Ν.∆. ∆εν είναι µόνο η υπερπροβολή του βιβλίου που κυριαρχεί στην πολιτική ατζέντα και αποσπά το ενδιαφέρον από άλλα θέµατα. Αυτό που κυρίως µετράει είναι το περιεχόµενο του βιβλίου, που ξύνει πληγές του παρελθόντος, υπενθυµίζει διαχρονικές παθογένειες στον χώρο της Αριστεράς και ξυπνάει τα αντανακλαστικά του λεγόµενου «αντι-ΣΥΡΙΖΑ µετώπου», που στην ουσία ήταν µέτωπο κατά Τσίπρα. Η αλήθεια είναι ότι, εάν ο ίδιος δεν αποφάσιζε να κάνει το rebranding, θα έπρεπε να τον πιέσουν να το κάνει. Είναι ο ιδανικός πολιτικός αντίπαλος.
Συναγερμός για την τριάδα
H κοινή εµφάνιση Καραµανλή - Βενιζέλου σε εκδήλωση για την «Κρίση της δηµοκρατίας» στις 8/12 απασχολεί ήδη το Μέγαρο Μαξίµου. Εννοείται ότι θα καταγραφεί (αρνητικά) η παρουσία βουλευτών της Ν.∆. και ούτε λόγος να γίνεται για κυβερνητικά στελέχη («απαγορευτικό»). Θεωρείται βέβαιο ότι θα παραστεί ο Αντώνης Σαµαράς.
Υπάρχουν και κόντρες Ν.∆. - ΠΑΣΟΚ που δεν µαθαίνονται. Σύµφωνα µε πληροφορίες της στήλης, η πρόταση της Ν.∆. για την ηγεσία της Ρυθµιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων απορρίφθηκε από το ΠΑΣΟΚ. Εγινε µια άτυπη βολιδοσκόπηση και δεν βρέθηκε συναίνεση. Αραγε η αδυναµία συναίνεσης είναι «γραµµή» που θα τηρηθεί απαρέγκλιτα µέχρι τις εκλογές; Μάλλον...
Λάθος εκτίμηση...
Μια ενδιαφέρουσα λεπτοµέρεια που έγινε γνωστή από την απάντηση του Στέφανου Κασσελάκη στα γραφόµενα του Αλέξη Τσίπρα αφορά την πρόβλεψη που είχε κάνει -γραπτώς, όπως πληροφορούµαι- σε κοινό τους συνεργάτη σχετικά µε την εκλογική προοπτική του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές. Προέβλεπε, λοιπόν, ότι ο Κασσελάκης θα ερχόταν τέταρτος, µετά το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ. Το επιχείρηµά του, µάλιστα, ήταν ότι οι απολιτίκ δεν θα ψήφιζαν τον «gay liberal» Κασσελάκη, αλλά την Ακροδεξιά. Ούτε σε αυτό έπεσε µέσα, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε δεύτερος µε 15%.
Γενναιόδωρος για κάποιους Εχει σχολιαστεί η άνεση µε την οποία ο Τσίπρας στην «Ιθάκη» «αδειάζει» ακόµα και συνεργάτες που βρέθηκαν πολύ κοντά του, όπως ο Νίκος Παππάς. Πράγµατι, αποδείχθηκε, πέρα από όλα τα άλλα, άφιλος. Οµως εµφανίζεται γενναιόδωρος απέναντι σε τρία πρόσωπα µε τα οποία ούτε καν σήµερα έχει στενή σχέση: τη Θεανώ Φωτίου, στην οποία «πιστώνει» τα δωρεάν «δεκατιανά» στα σχολεία, την Τασία Χριστοδουλοπούλου, την οποία δικαιολογεί για την αναφορά της σε µετανάστες που «λιάζονται», και τον ∆ηµήτρη Μάρδα, για τον οποίο σηµειώνει τη διαφωνία του µε την απόφαση για το δηµοψήφισµα, δίνοντάς του πολιτικό βάρος και αναγνωρίζοντας παρρησία.
Οι γνωστές αδυναμίες
Σε σχέση µε τον απολογισµό των αιτίων της ήττας του ΣΥΡΙΖΑ το 2023, υπογραµµίζεται από πρώην συντρόφους του Αλέξη Τσίπρα η παράλειψή του να αναφερθεί στη µελέτη αναξιόπιστων δηµοσκοπήσεων από τις οποίες παρασύρθηκε και δεν κατάλαβε πόσο χάλια πήγαινε. Και επειδή εκείνες οι δηµοσκοπήσεις έχουν ονόµατα και διευθύνσεις, προφανώς η παράλειψη είναι σκόπιµη. Γενικότερα, πάντως, το βιβλίο επιβεβαιώνει ότι ο πρώην πρωθυπουργός είχε κάποιες προφανείς αδυναµίες: κακή επιλογή συνεργατών, χαµηλή δυνατότητα πρόβλεψης και λάθος ανάγνωση αριθµών, συµπεριλαµβανοµένων των δηµοσκοπικών δεδοµένων.
Επιλεκτική μνήμη
Αίσθηση προκαλεί στους πιο υποψιασµένους ότι «ξέχασε» ο Αλέξης Τσίπρας να αναστοχαστεί για το παρασκήνιο πίσω από την αποµάκρυνση του Νίκου Φίλη από το υπουργείο Παιδείας (αντιδράσεις Εκκλησίας, Πάνου Καµµένου και τα σχετικά). Οµοίως και η παράλειψη του σάλου που είχαν προκαλέσει οι φωτογραφίες του σε σκάφος εφοπλιστών µετά την τραγωδία στο Μάτι. Με άλλα λόγια, παρά το πολυσέλιδο πόνηµα, τα δύσκολα έµειναν εκτός rebranding.
Δημοσιεύτηκε στο Secret των Παραπολιτικών
En