Πολλά τα κυβερνητικά έργα, αλλά έντονος και ο ανταγωνισμός

∆εν ήταν ποτέ εύκολη η διαχείριση της Θεσσαλονίκης για τον Κυρ. Μητσοτάκη, ούτε πριν αναδειχθεί σε πρωθυπουργό ούτε µετά. Εδώ ήταν η έδρα του Κώστα Καραµανλή και εδώ ανέπτυξε ισχυρά ερείσµατα ο Απ. Τζιτζικώστας, ενώ ποτέ το µητσοτακικό στρατόπεδο -παλιό ή νεότεροδεν διατηρούσε ισχυρές δυνάµεις. Πρωταγωνιστούσαν πρόσωπα, όπως ο Σ. Κούβελας και ο Αλ. Μπακατσέλος, που ήταν δίπλα στον Κων. Μητσοτάκη, κυρίως σε κυβερνητικές και κοµµατικές διεργασίες. Αργότερα, η Ντ. Μπακογιάννη δηµιούργησε ισχυρότερους πυρήνες. Αντίθετα, ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν είχε παλαιότερα έντονη δραστηριότητα στη Θεσσαλονίκη. Ετσι, µε την ανάδειξή του στην πρωθυπουργία, ήταν λογικό να µην είχε για µεγάλο διάστηµα αποτελέσµατα η αναζήτηση στη Θεσσαλονίκη ικανών προσώπων για να τον αντιπροσωπεύου, ενώ δεν έλειψαν και λάθος επιλογές. Χρειάστηκε σχεδόν 1 χρόνος να βρεθεί υποψήφιος δήµαρχος που θα στήριζε η Ν.∆. στις εκλογές του κεντρικού δήµου. Και όταν αυτός βρέθηκε (ο Ν. Ταχιάος), έχασε από έναν αδύναµο υποψήφιο (Κων. Ζέρβας), που µάλιστα κινείτο στην Κεντροδεξιά. Το ίδιο και στις επιλογές για τη ∆ιοικούσα της Ν.∆., όπου ο πρόεδρος από το 2016 µέχρι σήµερα άλλαξε τέσσερις φορές. Παρ’ όλα αυτά, ο Κυρ. Μητσοτάκης κατάφερε ιδιαίτερα τα 7 χρόνια της πρωθυπουργίας του τα εξής: ανανέωση στους βουλευτές της Θεσσαλονίκης, µε 7 στους 12 να είναι πρωτοεκλεγέντες, να γεµίσει την κυβέρνησή του µε µέλη από την πόλη, µε έναν υπουργό και έξι υφυπουργούς, και, το κυριότερο, να προχωρήσουν τα µεγάλα έργα και οι υποδοµές, µε κορυφαίο κατόρθωµα την εκκίνηση του µετρό. Σήµερα, λίγο πριν από το τελευταίο προσυνέδριο της Ν.∆. στη ∆ΕΘ, η υλοποίηση έργων αποτελεί βασικό ατού της κυβέρνησης. Ο πρωθυπουργός θα εγκαινιάσει το µουσείο «Θεσσαλονικέων Μητρόπολις», όπου εκτίθενται αρχαιότητες του µετρό. Σε µια µακρά προεκλογική περίοδο, ο ανταγωνισµός µεταξύ βουλευτών και υποψηφίων είναι έντονος και απαιτεί προσεκτική διαχείριση.

Περιοδεία που θύµιζε προεκλογική περίοδο έκανε την Τετάρτη στη Θεσσαλονίκη ο ∆ηµήτρης Κουτσούµπας. Μήπως µυρίζεται κάτι;


Διήμερο στον Βορρά

Επίσκεψη ενόψει του προσυνεδρίου της Ν.∆. της Θεσσαλονίκης έκανε η ∆όµνα Μιχαηλίδου. Μάλιστα, ήταν διήµερη και επεκτάθηκε και εκτός Θεσσαλονίκης, καθώς η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας περιόδευσε την Πέµπτη σε δοµές των Σερρών και την Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη. Παραβρέθηκε και µίλησε, δε, σε δύο εκδηλώσεις «γαλάζιων» βουλευτών: του Τάσου Χατζηβασιλείου, στις Σέρρες, και του Στράτου Σιµόπουλου, στη Θεσσαλονίκη


Αδύναμα

Πολύ αδύναµα όλα τα ονόµατα των υποψηφίων που ακούγονται από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ για την Α’ Θεσσαλονίκης. Με δεδοµένες τις απώλειες του Χάρη Καστανίδη και του Αντώνη Σαουλίδη (φωτ.), ο Ανδρουλάκης θα έπρεπε να τρέχει και να µη φτάνει. Αλλά δεν δείχνει κάτι τέτοιο.

Κυκλοφορεί ως ανέκδοτο στην πολιτική πιάτσα της Θεσσαλονίκης, αλλά έχει την αξία του: Ποιο είναι το καλύτερο επικοινωνιακό κόλπο για να δει κάποιος υποψήφιος βουλευτής το µέγεθος της δηµοτικότητάς του; Να µπει στην αφετηρία του µετρό, να κατέβει στον τερµατικό σταθµό και να µετρήσει αυτούς που τον αναγνωρίζουν…


Από μηχανής θεός

Στον από µηχανής θεό Κυριάκο Μητσοτάκη έχουν στρέψει τις ελπίδες τους διάφοροι τοπικοί παράγοντες της Θεσσαλονίκης, περιµένοντας θετικές εξελίξεις για να αποτραπεί η απόφαση της Ryanair να κλείσει τη βάση της στη Θεσσαλονίκη στο τέλος της φετινής θερινής περιόδου. Η πίεση των τοπικών είναι ισχυρή, αλλά βέβαια, όταν το θέµα έχει να κάνει µε το ταµείο µιας επιχείρησης, είναι λίγο δύσκολο να ληφθούν αποφάσεις µόνο και µόνο για να ικανοποιηθούν οι τοπικοί. Η µόνη ανατροπή στην ιστορία µπορεί να προκύψει αν πέσουν δραστικά οι απαιτήσεις της Fraport προς τη Ryanair. Αλλά και αυτό δεν είναι εύκολη υπόθεση.


Από μακριά

Από µακριά και όχι ιδιαίτερα αγαπηµένοι ήταν πάντοτε οι δύο πρωτοκλασάτοι του ΠΑΣΟΚ στη Θεσσαλονίκη, Χάρης Καστανίδης και Ευάγγελος Βενιζέλος. Τα δύο βαριά ονόµατα του κόµµατος στην πρώτη εκλογική περιφέρεια του νοµού είχαν µεταξύ τους έναν ιδιότυπο ανταγωνισµό, που αφορούσε την πρωτοκαθεδρία τόσο σε σταυρούς όσο και σε πολιτική κυριαρχία στην πόλη. Αυτά για την ιστορία και µε αφορµή την αποχώρηση του Καστανίδη από το ΠΑΣΟΚ του Ανδρουλάκη.


Ηρακλειδείς

Πολιορκηµένη από το µπλε χρώµα ήταν την Τρίτη το βράδυ η Κατερίνα Νοτοπούλου. Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ήταν στο ΤV100 και στο στούντιο κυριαρχούσε το γαλάζιο. Και στο φόντο της εκποµπής και στο πάνελ, µε παρόντα τον γραµµατέα της Αποκεντρωµένης, ∆ηµήτρη Γαλαµάτη. Που είναι Ν.∆. και Ηρακλής. Με τη Νοτοπούλου να παραδέχεται την τάση της προς το µπλε µόνο σε ό,τι αφορά την προτίµησή της στον Ηρακλή.


Από κοντά

Από κοντά και εντατικά παρακολουθεί την υπόθεση του νερού της Χαλκιδικής ο Σταύρος Παπασταύρου. Είναι γνωστά εδώ και χρόνια τα προβλήµατα λειψυδρίας στην περιοχή, τα οποία καταγράφονται ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς µήνες. Και επειδή πια η ΕΥΑΘ έχει αναλάβει ενεργό ρόλο στη διαχείριση των υπηρεσιών ύδρευσης στη Χαλκιδική, σχεδόν κάθε εβδοµάδα o υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας ζητά το σχετικό ραπόρτο.

"Γαλάζια" προβλήματα

Υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας δηλώνει ο Θόδωρος Καράογλου, το ίδιο και ο Κώστας Γιουτίκας. ∆εν ξέρουµε ποιος θα αντέξει µέχρι το 2028, αλλά όλα αυτά σίγουρα θα δυσκολέψουν και τη Ν.∆. να δώσει χρίσµα σε κάποιον τρίτο, αλλά και τον όποιο τρίτο τελικά να αποδεχτεί.

Δημοσιεύτηκε στο Secret των Παραπολιτικών