Το ατιμώρητο «ντου» του Μελισσανίδη, οι αδιάφοροι αστυνομικοί και οι εξαφανισμένοι υπουργοί
Φαίνεται πως σε κάποια ελληνικά γήπεδα η νομιμότητα αναστέλλεται ή λειτουργεί κάπως επιλεκτικά. Δεν υπάρχει άλλο τρόπος να περιγραφεί η εικόνα που δίνει ο ίδιος ο Ελβετός διαιτητής του αγώνα ΑΕΚ-ΠΑΟΚ της Κυριακής 29 Σεπτεμβρίου στο σχετικό φύλλο αγώνα:
«Με τη λήξη του ημιχρόνου και καθώς κατευθυνόμουν στα αποδυτήρια της διαιτητικής ομάδας μου έδειξα κίτρινη κάρτα στο δηλωθέντα στο φύλλο αγώνα εκπροσώπου της γηπεδούχου ομάδας ΠΑΕ ΑΕΚ κύριο Δημητριάδη Βασίλειο διότι διαμαρτυρόμενος μου φώναζε «Δώσε και σε μας κανένα φάουλ, τι είναι αυτά που κάνεις;». Καθώς πλησίαζα στα αποδυτήριά μας οι κύριοι Μελισσανίδης Δημήτριος και Παπαδόπουλος Ιωάννης με περίμεναν έξω από αυτά και άρχισαν να μου διαμαρτύρονται έντονα φωνάζοντάς μου “Δώσε και σε εμάς κανένα φάουλ. Τα δίνεις όλα στον ΠΑΟΚ”. Κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας αυτής υπήρχαν 3 αστυνομικοί οι οποίοι καθόντουσαν πίσω από αυτούς τους δύο κυρίους και όχι ανάμεσά μας προστατεύοντάς μας. Μετά από αυτό μπήκαμε στα αποδυτήρια και οι δύο αναφερθέντες με ονοματεπώνυμο κύριοι μας ακολούθησαν και μπήκαν στα αποδυτήρια και συνέχισαν να διαμαρτύρονται. Κανείς από τους αστυνομικούς δεν προσπάθησε να τους σταματήσει να εισέλθουν. Αφού μπήκα στα αποδυτήρια έκατσα στον καναπέ και οι 2 κύριοι στεκόντουσαν από πάνω μου και συνέχισαν να διαμαρτύρονται έντονα. Κατά τη διάρκεια αυτού του γεγονότος ο 4ος διαιτητής προσπάθησε να μπει ανάμεσά μας για να με προστατεύσει και η προσπάθειά του διήρκησε παραπάνω από 1 λεπτό. Κανένας αστυνομικός δεν προσπάθησε να μπει για να μας βοηθήσει […]»
Τι δείχνει το φύλλο αγώνα
Το όσα λέει το φύλλο αγώνα καλό είναι να μην τα προσπεράσουμε ως ένα ακόμη περιστατικό «στιγμιαίας έντασης».
Δεν είναι ότι κάποιος σηκώθηκε από τον πάγκο και άρχισε να φωνάζει κάπως πιο έντονα.
Η προστασία των διαιτητών από οποιαδήποτε παρέμβαση, απειλή και εκφοβισμό οφείλει με βάση την ελληνική νομοθεσία να είναι απόλυτη.
Αντιθέτως εδώ είχαμε μια απαράδεκτη στάση της αστυνομίας που επέτρεψε την είσοδο στα αποδυτήρια των διαιτητών ανθρώπων που δεν είχαν δικαίωμα να μπουν.
Ο κανονισμός ποδοσφαίρου είναι σαφής εδώ: «Απαγορεύεται η είσοδος στο χώρο αποδυτηρίων διαιτητών οποιουδήποτε αξιωματούχου και ποδοσφαιριστή, οποιουδήποτε μέλους της διοίκησης των ομάδων, κάθε άλλου προσώπου ή εξωποδοσφαιρικού παράγοντα όπως και η είσοδος του παρατηρητή της ΔΕΑΒ και κάθε άλλου μη εντεταλμένου από τις ποδοσφαιρικές αρχές με ειδικά καθήκοντα προσώπου».
Ο λόγος που έξω από τα αποδυτήρια των διαιτητών βρίσκονται αστυνομικοί είναι για να μην επιτρέπουν την είσοδο σε όποιον δεν έχει δικαίωμα να μπει.
Ακόμη χειρότερα, ακόμη και όταν ξεκίνησαν οι διαμαρτυρίες κατά των διαιτητών οι αστυνομικοί δεν έκαναν καμία παρέμβαση, παρότι μπροστά τους παραβιαζόταν η αθλητική νομοθεσία.
Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Χρυσοχοΐδης και ο Υφυπουργός του κ. Λευτέρης Οικόνομου θεωρούν ότι ο κ. Μελισσανίδης έχει διαρκή ασυλία; Ο Υφυπουργός Αθλητισμού κ. Αυγενακης συμφωνεί κ αυτός;
Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Χρυσοχοΐδης έχει επίγνωση του πώς συμπεριφέρθηκαν στη συγκεκριμένη περίπτωση οι αστυνομικοί;
Θεωρεί ότι στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων;
Ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Λευτέρης Οικόνομου;
Και ο κ. Αυγενάκης ως Υφυπουργός Αθλητισμού έτσι φαντάζεται την καλύτερη αντιμετώπιση της βίας και της παραβατικότητας στα γήπεδα;
Ή μήπως κ. Υπουργοί υπάρχει κάποια ασυλία των ποδοσφαιρικών παραγόντων όταν παραβιάζουν την αθλητική νομοθεσία;
Πρέπει να μας απαντήσουν οι κ. Υπουργοί αλλά και ο κ. Λάκοβιτς πως τιμωρούνται τέτοια συμβάντα τις… Τετάρτες στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις;
Συμβαίνουν όλα αυτά σε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα;
Για να το πούμε απλά: ο κ. Μελισσανίδης έχει δείξει πολλές φορές το πώς αντιλαμβάνεται την έννοια του «ποδοσφαιρικού παράγοντα».
Παριστάμενοι στις κερκίδες, αναφέρουν ότι στο ίδιο ματς άρχισε να απευθύνεται σε έντονο ύφος στον Πέτρ Φούσεκ, τον ανεξάρτητο εμπειρογνώμονα των FIFA/UEFA στην Ελλάδα και στον Χουάν Αντόνιο Μαρίν, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας της ΕΠΟ, διορισμένος από τις διεθνείς ομοσπονδίες και αυτός και μάλιστα αξιωματούχος στον εν λόγω αγώνα καθώς εκτελούσε χρέη παρατηρητή διαιτησίας.
Δηλαδή ο Μάριν βαθμολόγησε την επίδοση αυτών «που δεν έδιναν κανένα φάουλ στην ΑΕΚ» κατά τον κ. Μελισσανίδη, γι αυτό άλλωστε έγινε και αποδέκτης των εν λόγω «γαλλικών» του ηγέτη της ΑΕΚ.
Και φυσικά οι δεκάδες αστυνομικοί που βρίσκονται στο γήπεδο, έμειναν και πάλι ασυγκίνητοι με το συμβάν.
Να σταματήσει ο στρουθοκαμηλισμός
Το ερώτημα είναι απλό και αν οι συναρμόδιοι υπουργοί και οι αξιωματούχοι της FIFA/UEFA θέλουν να στρουθοκαμηλίζουν, εμείς δεν θα ακολουθήσουμε.
Πρέπει λοιπόν να μας απαντήσουν και ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Χρυσοχοϊδης με τον Υφυπουργό του, κ. Λευτέρη Οικονόμου αλλά και ο κ. Αυγενακης ως Υφυπουργός Αθλητισμού, με τον κ. Λάκοβιτς (στον κ. Γραμμένο δεν απευθύνουμε το ερώτημα, θα ρωτήσουμε κατευθείαν τον Ιβάν) όταν μόλις πριν 20 μέρες σύσσωμοι εξήγγειλαν βαρύγδουπες και μεγαλόπνοες αλλαγές με την σύσταση ειδικής επιτροπής (steering committee) για την καταπολέμηση της βίας και τη διασφάλιση της ακεραιότητα των διοργανώσεων (λόγω φαινομένων βίας και απειλών κατά διαιτητών κλπ) με το μότο του κ. Χρυσοχοΐδη ότι «οι Κυριακές του πρωταθλήματος πρέπει να γίνουν σαν τις Τετάρτες των ευρωπαϊκών διοργανώσεων», πως ακριβώς θα το υλοποιήσουν αυτό;
Όταν αυτόπτες μάρτυρες των υβριστικών και απειλητικών διαθέσεων παραγόντων κατά των διαιτητών είναι τα ίδια τα «όργανα της τάξεως», οι αστυνομικοί που όχι απλώς δεν επεμβαίνουν για να προστατεύσουν τους διαιτητές (ο Ελβετός διαιτητής προερχόμενος από ένα πολιτισμένο κράτος, κάνει ειδική μνεία σε αυτό) αλλά παρακολουθούν αδιάφορα τα συμβάντα, τι ακριβώς να μας κάνει η εν λόγω ειδική επιτροπή που τα μέλη της δεν θα είναι αυτόπτες μάρτυρες στα καταγγελλόμενα συμβάντα και που θα καλούνται να αναθέσουν τη διερεύνησή τους σε αστυνομικούς υπαλλήλους, σαν τους «ακίνητους» αστυνομικούς του ΟΑΚΑ, σαν τους αστυνομικούς της Τούμπας που τραμπούκιζαν πέρυσι τους παίχτες του Ολυμπιακού και φέτος του Άρη;
Και στο μεταξύ οι αρμόδιοι μπορούν ήσυχα να συνεχίσουν τα ευχολόγια μέχρι να μπει κανείς με κουμπούρι στο γήπεδο ή μέχρι να θρηνήσουμε νεκρούς.
Τότε όλοι θα πέσουν από τα σύννεφα και θα τα καταδικάσουν απερίφραστα.
Σήμερα όμως όλοι μουγγοί… μίλησε μόνο η ανεξάρτητη ελληνική δικαιοσύνη που αθώωσε για άλλη μία φορά τον κ. Γιάννη Παπαδόπουλο και στάθηκε αδέκαστη απέναντι στον κ. Μελισσανιδη τιμωρώντας τον με αποκλεισμό 30 ημερών από τα γήπεδα και εξοντωτικό – για τον ίδιο- πρόστιμο 10.000 ευρώ.
Δηλαδή, με το εκτός έδρας ματς της ΑΕΚ στη Λάρισα, που ούτως ή άλλως δεν θα πήγαινε για επίσκεψη στον Α. Κούγια και την διακοπή των εθνικών ομάδων, το πέσιμο στους διαιτητές θα του στοιχίσει το ματς ΑΕΚ – Βόλος.
Βαρύς ο πέλεκυς και όλα αυτά χωρίς να αμφισβητούνται τα γεγονότα του προπηλακισμού.
Διεθνής διασυρμός
Και ας μη νομίσουμε ότι όλα αυτά είναι απλώς «εσωτερική υπόθεση».
Μετά την διεθνή διαφήμιση του ελληνικού ποδοσφαίρου με την ευρεία κυκλοφορία των φωτογραφιών της εισβολής με το κουμπούρι του έτερου εξυγιαντή Ιβάν Σαββιδη, ήρθε και η σειρά του Τίγρη (Δημήτρη Μελισσανίδη).
Χαρακτηριστική έτσι η δήλωση του Ελβετού αρχιδιαιτητή Ντάνιελ Βερμέλιγκερ που δήλωσε σε ελβετικά μέσα ότι: «είναι αλήθεια. Ο πρόεδρος της ΑΕΚ μπήκε στο δωμάτιο του Στέφαν Κλόσνερ φωνάζοντας για 2-3 φάσεις του αγώνα. Όμως, μιλούσε μόνο ελληνικά, έτσι οι δυο τους δεν μπορούσαν να συνεννοηθούν. Το να μπαίνεις στα αποδυτήρια των διαιτητών στο ημίχρονο είναι παράδοξο. Άλλη χώρα, άλλες συνήθειες».
Αυτό θα πει εξυγίανση, σε κάποιους κάποτε ασκούνταν ποινική δίωξη για μια εθιμοτυπική χειραψία σε αποδυτήρια διαιτητών και τώρα στον προπηλακισμό ούτε γάτα ούτε ζημιά.
Ζήτω η εξυγίανση του Μελισσανίδη και του Σαββιδη!!!
Είναι προφανές λοιπόν ότι κάποιοι ποδοσφαιρικοί παράγοντες θεωρούν ότι απολαμβάνουν ασυλίας.
Εδώ πληροφορίες αναφέρουν ότι ολόκληρος Υπουργός των ΗΠΑ Γουίλμπορ Ρος ζήτησε από τον Πρωθυπουργό τη συνδρομή της ελληνικής δικαιοσύνης για το σκάνδαλο της Aegean Marine Petroleum Network καθώς και ότι ο πρέσβης των ΗΠΑ, Τζέφρι Παγιάτ επισκέφτηκε τον Υπουργό Δικαιοσύνης ακριβώς γιατί παρατηρούνται μεγάλες καθυστερήσεις στο θέμα.
Στο πέσιμο των διαιτητών «δεν θα βρει την άκρη» ο Δημητρης Μελισσανίδης;
Σας θυμίζουμε ότι υπάρχουν αγωγές στις ΗΠΑ που ουσιαστικά εμπλέκουν τον Μελισσανίδη σε ένα μεγάλο σκάνδαλο της Wall Street, αυτό της Aegean ύψους άνω των 300 εκατομμυρίων δολαρίων.
Τώρα οι αρμόδιοι υπουργοί πρέπει να απαντήσουν θα κάνουν κάτι για την εμπεδωμένη ατιμωρησία στο ελληνικό ποδόσφαιρο ή θα κλείσουν τα μάτια συνεχίζοντας απλά τις εύηχες εξαγγελίες περί μηδενικές ανοχής;
Η κυβέρνηση και ο αρμόδιοι υπουργοί καλούνται να αποδείξουν εάν θα αποτελέσουν την εξαίρεση ή θα συνεχίζουν να καλύπτουν τον Μελισσανίδη και συνολικά τις πρακτικές που εξευτελίζουν την Ελλάδα στο εξωτερικό.
Πηγή άρθρου: in.gr