Κανένας νόμος δεν έχει αξία (και ουσία) αν δεν έχει τη στήριξη του κόσμου. Κι αν ρίξει κανείς μια ματιά στα social media θα δει ότι οι περισσότεροι φίλοι του αθλητισμού τάσσονται υπέρ της κατάργησης της μονιμότητας στα ύπατα αξιώματα των ομοσπονδιών. Νισάφι πια, με τους ισόβιους προέδρους, με τη γεροντοκρατία. Όμως, ακόμα μεγαλύτερη αξία έχει η θέση που παίρνουν οι Ολυμπιονίκες.

Με αναρτήσεις τους στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, τάσσονται ανοιχτά υπέρ του Νομοσχεδίου, οπότε μάλλον δεν χρειάζεται να γράψουμε κάτι παραπάνω, από τη δική τους τοποθέτηση…

Ο Πύρρος Δήμας, που έβαλε μια ολόκληρη χώρα… κάτω από την μπάρα και τη σήκωσε στους ώμους του, έγραψε:

«Με μεγάλο ενδιαφέρον παρακολούθησα τις εξελίξεις, σχετικά με το νομοσχέδιο που κατατέθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, το οποίο καλύπτει επίκαιρα ζητήματα που απασχολούν τον εγχώριο αθλητισμό.

Λόγω της ενασχόλησής μου με τον αθλητισμό σε ολυμπιακό επίπεδο, από την ανάγνωση του προς ψήφιση νομοσχεδίου, διέκρινα τα μέρη που αφορούν, αφενός μεν τα θέματα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού και των Ομοσπονδιών και αφετέρου δε την δυνατότητα απόσπασης στη ΓΓΑ και τους εποπτευόμενους φορείς της, των Ολυμπιονικών που είναι διορισμένοι στο δημόσιο τομέα λόγω συναφούς αντικειμένου, ζητήματα, τα οποία ήταν αναγκαίο να ρυθμιστούν.

Αρχικά, σε ό,τι αφορά τις θητείες των μελών των διοικητικών συμβουλίων των αθλητικών ομοσπονδιών, το πνεύμα των διατάξεων που πρόκειται να ψηφιστούν, με βρίσκει σύμφωνο, τόσο ως προς τον ποσοτικό περιορισμό των τριών θητειών στη θέση του Προέδρου, με την αύξηση των δύο θητειών σε οποιαδήποτε άλλη εκτελεστική θέση, όσο και στον ηλικιακό περιορισμό των εβδομήντα ετών για ένα πρόσωπο. Πιστεύω, ότι επιβάλλεται να υπάρχει ανανέωση στις διοικήσεις των Ομοσπονδιών με ανθρώπους που θα προσφέρουν καινοτόμες ιδέες και θα συμβάλουν ενεργά στην ανάπτυξη του αθλητισμού, με προοδευτικές απόψεις.

Οφείλω να επικροτήσω τις ρυθμίσεις που αφορούν το καθεστώς των Ολυμπιονικών. Όντας Ολυμπιονίκης και έχοντας εργαστεί σκληρά προς όφελος του ελληνικού αθλητισμού, είμαι βέβαιος ότι πολλοί συνάδελφοί μου Ολυμπιονίκες, που είναι ήδη διορισμένοι στον Δημόσιο τομέα, με την απόσπασή τους στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και στους εποπτευόμενούς της φορείς, θα βοηθήσουν ουσιαστικά. Διαβεβαιώνω ότι η καταλληλότερη στελέχωση θα επιτευχθεί με την αξιοποίηση των Ολυμπιονικών, των πρεσβευτών του ελληνικού αθλητισμού, οι οποίοι διακατέχονται από γνώσεις και πάθος για την ανάπτυξή του.

Ξεχώρισα ακόμη, τις διατάξεις που αναφέρονται στην αθλητική βία.. Επικροτώ ιδιαίτερα τη διάταξη που αναφέρεται στην επέκταση των τοπικών και χρονικών ορίων της αθλητικής βίας, τα οποία πλέον δεν θα συνδέονται με ένα αθλητικό γεγονός, αλλά θα διακατέχονται πάντα από αθλητικά κίνητρα. Η αντιμετώπιση της βίας, είναι επιθυμία κάθε Έλληνα πολίτη, ο οποίος θέλει να επισκέπτεται με το παιδί του μια αθλητική εκδήλωση και να απολαμβάνει το θέαμα, χωρίς να φοβάται για τον κίνδυνο της σωματικής του ακεραιότητας».

Συμπερασματικά, οφείλω να αναγνωρίσω ότι το σύνολο των διατάξεων του νομοσχεδίου κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση και θεωρώ ότι πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο σημερινός αθλητισμός σε πρακτικό και θεσμικό επίπεδο, θα βρουν γόνιμη λύση. Για το λόγο αυτό προτρέπω το σύνολο των Βουλευτών να προχωρήσουν στην ψήφισή του.


Ο Νίκος Κακλαμανάκης με… αέρα στα πανιά του τοποθετήθηκε:

«Η κάθαρση στον Ελληνικό αθλητισμό είναι Επιλογή! Είναι «κοινό μυστικό» ότι η υγεία της Ε.Ι.Ο (αλλά και άλλων ομοσπονδιών) αντανακλά την ηθική των εποπτευόντων φορέων του Υφυπουργού, του Γ.Γ.Α και της Ε.Ο.Ε. Πόσο αντιπροσωπευτικές των αθλητών είναι οι σημερινές διοικήσεις των ομοσπονδιών; Ενέχονται μήπως σε κατάχρηση εξουσίας με αθέμιτες και παράνομες πρακτικές ενάντια στο δημόσιο συμφέρον διαχρονικά;

Ο Υφυπουργός Λευτέρης Αυγενάκης βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση με το νέο (υπό ψήφιση) αθλητικό νομοσχέδιο. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο το σημερινό ελλιπές νομικό πλαίσιο αλλά η μη εφαρμογή του υφιστάμενου νόμου. Για να καταφέρει στη Βουλή ο υφυπουργός, ό,τι κανείς δεν μπόρεσε ποτέ, οφείλουμε να τον στηρίξουμε προκειμένου να υλοποιήσει την κάθαρση στον Ελληνικό αθλητισμό, που δεν θέλησε κανείς προκαθήμενος του!!».


Η πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών, Βούλα Κοζομπόλη, παλιά πολίστρια, ξέρει πώς να… πνίγει την αδικία:

«ΕΝΑ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΜΕ ΠΟΛΛΕΣ ΘΕΤΙΚΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ
Στο προς ψήφιση Αθλητικό Νομοσχέδιο υπάρχει διάταξη που αναφέρεται σε ρυθμίσεις και διευκρινίσεις που αφορούν την αξιοποίηση Ολυμπιονικών, Παραολυμπιονικών και Ολυμπιονικών Κωφών προς όφελος της νεολαίας της χώρας μας και την προώθηση του αθλητισμού και του Ολυμπιακού πνεύματος. Σίγουρα οι άνθρωποι που έχουν προσφέρει τόσα πολλά στον αθλητισμό θα είναι πιο χρήσιμοι σε θέσεις αθλητικού ενδιαφέροντος με γνώμονα πάντα την κοινωνική προσφορά και ώθηση των παιδιών στον αθλητισμό.

Σε σχέση με τα θέματα της βίας τη φετινή χρονιά έγινα και εγώ μάρτυρας επεισοδίων σκληρής βίας ακόμη και σε γυναικείο αγώνα υδατοσφαίρισης. Οπότε εφόσον ψηφιστεί το νέο νομοσχέδιο , θα μπορέσω επιτέλους να πάω με τα παιδιά μου να παρακολουθήσω, χωρίς κίνδυνο, έναν αγώνα.

Σχετικά με το καταστατικό της ΕΟΕ, το οποίο κρίθηκε αναχρονιστικό από τη ΔΟΕ, πιστεύω ότι μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου ο αθλητισμός της χώρας μας θα μπει σε σωστή βάση πάντα με επίκεντρο τους αθλητές και τη στήριξη τους ώστε να μπορούμε μελλοντικά να είμαστε υπερήφανοι και να χειροκροτήσουμε όλοι μαζί πολλές ακόμη επιτυχίες».



Παλιός πολίστας ο Μιχάλης Κουρέτας τόνισε:

«Πολύ σημαντικές οι ημέρες που έρχονται. Και ο λόγος είναι το Αθλητικό Νομοσχέδιο που συζητείται στην ολομέλεια της Βουλής. Και βέβαια πολύ υπερήφανος για όλο αυτό που γίνεται. Γιατί είναι κάτι που δεν τόλμησε κανένας να ακουμπήσει όλα αυτά τα χρόνια. Και είναι ένα νομοσχέδιο που θα δημιουργήσει όλες τις προϋποθέσεις για μια απίστευτη αλλαγή στο αθλητικό γίγνεσθαι της χώρας, που τόσο πολύ έχουμε ανάγκη. Και τοποθετούμαι τόσο για τις θητείες των προέδρων και των μελών στις ομοσπονδίες, όσο και για το όριο των 70 ετών για τους προέδρους και τα μέλη των ομοσπονδιών.

Είναι κάτι που θα δώσει την ευκαιρία και τη δυνατότητα πλέον να μπουν νέοι άνθρωποι και καινούργιες ιδέες στη διαχείριση και στην υλοποίηση όλων αυτών των στόχων και οραμάτων για την ανάπτυξη και βελτίωση των αθλητικών δρωμένων στη χώρα μας. Με καινοτομίες και όρεξη για δουλειά.
Είμαι ευτυχής που κάποιοι αποφάσισαν να σπάσουν αυγά, και να πάρουν την πρωτοβουλία να αλλάξει ο χάρτης του Ελληνικού Αθλητισμού. Και βέβαια όλα στη ζωή μας έχουν ονοματεπώνυμο. Έτσι και στην περίπτωση του Αθλητικού Νομοσχεδίου ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΑ. Πρωθυπουργός ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ Υφυπουργός Αθλητισμού ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ».

Ασημένια Ολυμπιονίκης στο πόλο το 2004 η Αγγελική Καραπατάκη, συμπλήρωσε:

«Κάτι καλό πάει να ξεκινήσει. Για να δούμε! Πολλές διατάξεις, πολλά θέματα, που παλιά ήταν ταμπού, ή ακόμα και διατάξεις που θεωρώ ότι θα βοηθήσουν τα παιδιά μας σ’ ένα καλύτερο αύριο στον χώρο του αθλητισμού».


p1

p2
p3
p4

Πηγή άρθρου: to10.gr