Nέα δεδομένα τίθενται στη μοιραία πτώση του ελικοπτέρου όπου βρισκόταν ο Κόμπι Μπράιαντ τον Ιανουάριο του 2020, με απολογισμό τον τραγικό θάνατο του πρώην σταρ των Los Angeles Lakers,της 13χρονης κόρης του, Τζιάνα, καθώς και άλλων επτά ατόμων. 

Ο πιλότος υπέστη χωρικό «αποπροσανατολισμό»

Οι ερευνητές του Εθνικού Συμβουλίου Ασφάλειας των Μεταφορών (NTSB) των ΗΠΑ. κατέληξαν στο πόρισμά για τις αιτίες της πτώσης του ελικοπτέρου, πως  ο πιλότος «πέταξε» ανάμεσα στα σύννεφα και υπέστη «χωρικό αποπροσανατολισμό», σε μια «προφανή παραβίαση των ομοσπονδιακών προτύπων». Βάσει των νέων δεδομένων, καταρρίπονται προηγούμενα συμπεράσματα που ήθελαν το ελικόπτερο να συνετρίβη λόγω μηχανικής βλάβης.

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου, Ρόμπερτ Σάμβαλτ δήλωσε πως ο πιλότος, Άρα Ζομπαγιά,ν «πιθανόν αποπροσανατολίστηκε και δεν ήταν σε θέση να δει που κατευθύνεται» εξαιτίας των νεφών και της πυκνής ομίχλης όπου και βρέθηκε το ελικόπτερο στις 26 του περσινού Ιανουαρίου. «Ο χωρικός αποπροσανατολισμός είναι η ισχυρή, παραπλανητική αίσθηση που μπορεί να προκαλέσει σύγχυση σε έναν πιλότο, ο οποίος εκτελεί μια πτήση, έχοντας χάσει οπτικές αναφορές» τόνισε ο Σάμβαλτ, προσθέτοντας πως ο Ζομπαγιάν «πετούσε» με κανόνες οπτικής πτήσης και, κατά, συνέπεια θα έπρεπε να βλέπει πού κατευθύνεται». Κάτι τέτοιο, ωστόσο, δεν συνέβη, από τη στιγμή που το ελικόπτερο ανέβηκε απότομα, χάθηκε μέσα στα σύννεφα και στη συνέχεια, έπεσε στους λόφους της Νότιας Καλιφόρνιας.

Δείτε τις σχετικές αναφορές: