Σαν σήμερα πριν 17 χρόνια η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου ολοκλήρωνε μια από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις στην ιστορία του παγκόσμιου αθλητισμού, κατακτώντας το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου.

H Ελλάδα με γκολ του Άγγελου Χαριστέα νικούσε 1-0 την Πορτογαλία στο «Ντα Λουζ» και πετύχαινε έναν ποδοσφαιρικό άθλο, ανεβαίνοντας στην κορυφή της Ευρώπης

«Οι Έλληνες έγραψαν ποδοσφαιρική ιστορία» είχε πει ο Ότο Ρεχάγκελ, ο πρωτεργάτης της σπουδαιότερης επιτυχίας στο ελληνικό ποδόσφαιρο κι όχι μόνο! Οι μοναδικές στιγμές που ζήσαμε εκείνη τη βραδιά ήταν τόσο έντονες που θα μοιάζουν σαν να ήταν χθες όσα χρόνια κι αν περάσουν.

Ο θρίαμβος της Λισαβόνας λεπτό προς λεπτό

Ο Ότο Ρεχάγκελ και οι παίκτες του είχαν φτάσει στον τελικό της Λισαβόνας αποκλείοντας την Τσεχία μετά από 105 λεπτά πραγματικής «μάχης». Το πλάνο για την κούπα ήταν σαφέστατο όπως και αποτελεσματικό. Άμυνα που… τσακίζει κόκαλα και ένα κέντρο που δεν θα σταματάει να τρέχει ούτε δευτερόλεπτο.

Στο αγωνιστικό χώρο του «Ντα Λουζ» παρατάχθηκαν οι εξής παίκτες: Νικοπολίδης, Σεϊταρίδης, Καψής, Δέλλας, Φύσσας, Γιαννακόπουλος, Μπασινάς, Ζαγοράκης, Κατσουράνης, Χαριστέας, Βρύζας.

Το αργό τέμπο της Εθνικής μας έδειχνε να παγιδεύει τους Πορτογάλους, οι οποίοι προσπαθούσαν με μεμονωμένες ενέργειες του Φίγκο και του Ρονάλντο να νικήσουν τον Αντώνη Νικοπολίδη.

Ο Λουίς Φελίπε Σκολάρι είχε αρχίσει από νωρίς τις αλχημείες για να διασπάσει την γρανιτένια άμυνα της Ελλάδας, και μάλιστα πραγματοποίησε την πρώτη του αλλαγή στο 43’ (αναγκαστική) βγάζοντας τον Μιγκέλ και περνώντας τον Πάουλο Φερέιρα στον αγωνιστικό χώρο. Το ημίχρονο ολοκληρώθηκε χωρίς τέρματα, αλλά όλοι πίστευαν πως το τέλος θα ήταν «γαλανόλευκο».

Το ρολόι στο «Ντα Λουζ» είχε φτάσει στο 57ο λεπτό, όταν ο Άγγελος Μπασινάς πλησίαζε αργά την μπάλα για να εκτελέσει το κόρνερ, με τους πέντε χιλιάδες Έλληνες στις εξέδρες να ξεσηκώνονται λες και ήξεραν αυτό που θα συνέβαινε δευτερόλεπτα αργότερα.

Ο μέσος της Ελλάδας σέντραρε και ο Άγγελος Χαριστέας, πήδηξε πιο ψηλά από όλους κάνοντας το 1-0 και «παγώνοντας» το κατάμεστο «Ντα Λουζ», με τον Μάρκους Μερκ να δείχνει την σέντρα. Τα 34 λεπτά για τον θρίαμβο θύμιζαν αιώνες. Οι Έλληνες έκλειναν κάθε χώρο μη αφήνοντας τους Πορτογάλους να πάρουν ανάσα.

Ο Ότο Ρεχάγκελ έδωσε εντολή στους παίκτες να οπισθοχωρήσουν στα τελευταία 15 λεπτά, περνώντας παράλληλα τον Στέλιο Βενετίδη αντί του Στέλιου Γιαννακόπουλου για να κλείσουν καλύτερα οι πτέρυγες, όπου ο Φίγκο με τον Ρονάλντο εναλλάσσονταν διαρκώς δημιουργώντας ρήγματα.

Τελευταία δέκα λεπτά. Το ένα σουτ διαδέχεται το άλλο. Πότε ο Φίγκο, πότε ο Ρονάλντο προσπαθούν να νικήσουν τον Αντώνη Νικοπολίδη, όμως, ο κορυφαίος τερματοφύλακας του Euro 2004 διώχνει διαρκώς.

Στο 86ο λεπτό ένα απρόσμενο γεγονός διακόπτει το παιχνίδι κόβοντας τον ρυθμό των Πορτογάλων, οι οποίοι επιτίθεντο κατά κύματα. Ο διάσημος Καταλανός εισβολέας, Jimmy Jump, θα μπει στο γήπεδο κατευθυνόμενος προς τον αρχηγό των Πορτογάλων, Λουίς Φίγκο, πετώντας του την σημαία της Μπαρτσελόνα, καθώς είχε μεταγραφεί λίγους μήνες πριν στην «μισητή» Ρεάλ.

Με την επανέναρξη, ο Φίγκο προσπάθησε (όντας έξω φρενών) να ισοφαρίσει, αλλά το αριστερό του σουτ μέσα από την περιοχή στις καθυστερήσεις, έγλειψε το δοκάρι περνώντας μόλις άουτ. Τρία σφυρίγματα ακούστηκαν και ο Μάρκους Μερκ έστειλε μια χώρα στους δρόμους να πανηγυρίσει το μεγαλύτερο θρίαμβο που έχει δει ποτέ ο παγκόσμιος αθλητισμός.

Η ομάδα που πέτυχε τον θρίαμβο

Τερματοφύλακας: Αντώνης Νικοπολίδης. Κράτησε και τις τρεις φορές απαραβίαστη την εστία του στα νοκ-άουτ ματς του Euro 2004, θεωρείται ένας από τους καλύτερους τερματοφύλακες που έχει αναδείξει η χώρα του.

Αμυντικοί: Τραϊανός Δέλλας Ήταν παίκτης-κλειδί για την Ελλάδα, η οποία δέχτηκε μόλις τέσσερα γκολ στην τελική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος στην Πορτογαλία.

Γιούρκας Σεϊταρίδης Είχε μία πετυχημένη παρουσία στη δεξιά πλευρά, στην πορεία της Ελλάδας προς τη δόξα.

Μιχάλης Κάψης. Το ποδόσφαιρο ήταν στα γονίδιά του καθώς ο πατέρας του Άνθιμος ήταν Έλληνας διεθνής και μέλος του Παναθηναϊκού που έχασε από τον Άγιαξ στον τελικό του Πρωταθλητριών το 1971.

Τάκης Φύσσας. Ήταν το βασικό αριστερό μπακ της Εθνικής Ελλάδας σε όλη την πορεία της μέχρι τον τελικό της Λισσαβώνας.

Μέσοι: Θοδωρής Ζαγοράκης. Η καρδιά της μεσαίας γραμμής και ο πιο αποτελεσματικός παίκτης της Ελλάδας στον τελικό.

Άγγελος Μπασινάς. Χρησιμοποιήθηκε ως ανασταλτικός μέσος, σκόραρε με πέναλτι στην πρεμιέρα κόντρα στην Πορτογαλία και εκτέλεσε το κόρνερ από το οποίο πέτυχε το γκολ στον τελικό με κεφαλιά ο Χαριστέας.

Κώστας Κατσουράνης. Έπαιξε στο πρώτο από τα 114 ματς του με την Εθνική το 2003 ενώ στα 35 του έγινε και μέλος της Εθνικής ομάδας που έπαιξε για πρώτη φορά στην ιστορία της σε νοκ-άουτ φάση Μουντιάλ.

Στέλιος Γιαννακόπουλος. Η απουσία του Καραγκούνη τον έχρισε βασικό στον τελικό, με την μοίρα να τον… επιβραβεύει για το γκολ που είχε πετύχει 13 περίπου μήνες νωρίτερα στην Ισπανία, στέλνοντας την Ελλάδα στην τελική φάση της διοργάνωσης.

Επιθετικοί: Άγγελος Χαριστέας. Η μεγαλύτερη στιγμή στη διεθνή καριέρα του, που είχε απολογισμό 88 ματς και 25 γκολ, ήταν το τέρμα του στον τελικό του Euro 2004. Είχε επίσης σκοράρει κόντρα στην Ισπανία στους ομίλους και απέναντι στη Γαλλία στον προημιτελικό.

Ζήσης Βρύζας: Το δικό του τέρμα κόντρα στην Ρωσία, δεν γλύτωσε την Ελλάδα από την ήττα, αλλά ήταν αρκετό για να την οδηγήσει στην επόμενη φάση.

Δημήτρης Παπαδόπουλος: Στα 22 του, ήταν το νεότερο μέλος της Ελλάδας, ενώ προερχόταν από μία εξαιρετική χρονιά με τον Παναθηναϊκό, στην οποία είχε κατακτήσει τόσο το πρωτάθλημα, όσο και το Κύπελλο.

Προπονητής: Ότο Ρεχάγκελ. Ο συνταξιούχος, πλέον, Ρεχάγκελ, ανέλαβε την τύχη της Ελλάδας το 2001 και μέχρι το 2010 ήταν στο τιμόνι της, ενώ πιο πριν είχε «μεγαλώσει» σαν ομάδα και την Βέρντερ με την οποία κατέκτησε 2 τίτλους.