«Η κυβέρνηση έχει πετάξει την μπάλα έξω από το γήπεδο, ουδείς μπορεί να αντιληφθεί γιατί γίνεται η διάκριση στο ποδόσφαιρο», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 ο αντιπρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός Κώστας Καραπαπάς, μετά τις ανακοινώσεις για πληρότητα 10% της χωρητικότητας  των γηπέδων, με πλαφόν θεατών τα 1.000 άτομα.

Παράλληλα, τόνισε ότι «δεν είναι δυνατόν να γίνει επιλογή 1.000 ατόμων όταν υπάρχουν 15.000 εισιτήρια διαρκείας».

Ο κ. Καραπαπάς σημείωσε επίσης ότι την τελευταία διετία που υπάρχει το καθεστώς covid  δεν έχει τιμωρηθεί καμία ομάδα, ενώ ξεκαθάρισε ότι «τα μέτρα στα ελληνικά γήπεδα τηρούνται».

«Η μπάλα στην εξέδρα»

Μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι η κυβέρνηση έβαλε αυτογκόλ καθώς «δεν μπορεί να λέει πως δεν τηρούνται τα μέτρα». «Με αυτά τα μέτρα στέλνουμε ουσιαστικά κόσμο στα καφέ για να δει τα ματς και πιτσιρικάδες να πλακώνονται με την αστυνομία έξω από τα γήπεδα, γιατί θα υπάρχουν αντιδράσεις», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Τεράστια έξοδα»

Ο αντιπρόεδρος της «ερυθρόλευκης» ΠΑΕ είπε επίσης ότι τα λειτουργικά έξοδα των γηπέδων είναι τεράστια και δεν μπορούν να καλυφθούν από τα 1.000 εισιτήρια. Ζήτησε μάλιστα η χωρητικότητα των γηπέδων να αυξηθεί τουλάχιστον στο 50% ή να εισέρχονται όσοι έχουν εισιτήρια διαρκείας.

Ο κ. Καραπαπάς πάντως εξέφρασε την αισιοδοξία ότι μπορεί να βρεθεί λύση και όπως είπε «υπάρχει τρόπος να γίνουν αγώνες με κόσμο και ασφάλεια».  Να σημειωθεί ότι στις 3 το μεσημέρι θα συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο της Σούπερ Λιγκ και σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός, θα συμφωνηθούν οι προτάσεις που αναμένεται να κατατεθούν στην επιτροπή λοιμωξιολόγων και στο υφυπουργείο Αθλητισμού.

Αναλυτικά η συνέντευξη

«Τη μπάλα δυστυχώς την έχουν πετάξει έξω από το γήπεδο γιατί αν την είχαν πετάξει στις εξέδρες θα την κατεβάζαμε  αλλά η μπάλα έχει βγει έξω.  Δεν μπορεί να αντιληφθεί κανείς γιατί γίνεται αυτή η διάκριση, η οποία δεν είναι τώρα έγινε από την αρχή της πανδημίας. Θυμίζω ότι στην αρχή αυτής της ιστορίας παίζαμε ένα κρίσιμο ευρωπαϊκό παιχνίδι με την Wolves με άδειο γήπεδο και λίγο χιλιόμετρα πιο πέρα στο Βεάκειο είχε συναυλία».

Ερωτηθείς για το πως θα γίνεται η επιλογή των 1.000 οπαδών, είπε:

«Δεν υπάρχει τρόπος και πρακτικά θα έπρεπε να το ξέρει κάποιος αλλά πολύ  φοβάμαι ότι για μια ακόμα φορά, σε ότι αφορά στο ποδόσφαιρο τουλάχιστον, παίρνουν αποφάσεις  ανθρωποι που είναι παντελώς άσχετοι με το αντικείμενο. Δηλαδή ζητάνε από μια ομάδα να επιλέξει 1.000 ανθρώπους όταν έχει για παράδειγμα 15.000 διαρκείας;»  

Επιπλέον, πρόσθεσε: «Τα δύο  χρόνια που είμαστε υπό το καθεστώς covid  και πηγαίνουμε στα γήπεδα δεν έχει τιμωρηθεί ούτε μια ομάδα  άρα μιλάμε για ένα αυτογκόλ σε αυτή την περίπτωση γιατί άκουσα ότι είπαν ότι δεν τηρούν τα μέτρα.  Από ποιον δεν τηρούνται τα μέτρα και ποιος έχει τιμωρηθεί; Δεν μπορούμε να λέμε ότι δεν τηρούνται τα μέτρα όταν ούτε μια ομάδα δεν έχει τιμωρηθεί αυτά τα δυο χρόνια».

Στη συνέχεια, ο κ. Καραπαπάς είπε:  «Εγώ έχοντας ταξιδέψει και στην Ευρώπη βλέποντας  τα ευρωπαϊκά παιχνίδια και βλέποντας τι ισχύει στην Ελλάδα σας λεω ότι σε επίπεδο Super League  όχι μόνο τηρούντα τα μέτρα, τηρούνται πολύ αυστηρότερα από την υπόλοιπη κοινωνία. Όλες οι ομάδες τηρούν τα μέτρα, δεν είναι τυχαίο ότι αντίστοιχη αντίδραση με του Ολυμπιακού έχει και ο Παναθηναϊκός  να και μια φορά που κατάφεραν οι δύο αιώνιοι να συμφωνούν γιατί συμφωνούν πάνω σε ένα πολύ λογικό πεδίο. Δηλαδή τι κάνουμε; Παίρνουμε  χιλιάδες φιλάθλους από μια εξέδρα ανοιχτή και ένα γήπεδο στο  οποίο ελέγχονται με όλο τον εξοπλισμό που έχουμε βάλει,  με σκάνερ στις εισόδους, με ελέγχους, με μάσκες που μοιράζουμε έξω από το γήπεδο και τους πηγαίνουμε αυτούς τους χιλιαδες,  που δεν είναι υποχρεωμένοι να έχουν  Cosmote και Nova, τους πηγαίνουμε σε cafe γύρω από το γήπεδο. Δηλαδή στέλνουμε χιλιάδες κόσμο στα cafe  να συνωστιστούν  και να πάνε χωρίς μάσκα να βλέπουν τον αγώνα και στέλνουμε και χιλιάδες πιτσιρικάδες έξω από το γήπεδο να πλακώνονται με την Αστυνομία. Αυτό κάνουμε».

Αναφορικά με το οικονομικό αντίκτυπο των μέτρων, τόνισε: «Για να λειτουργήσει ένα γήπεδο χρειάζονται να υπάρχουν υπάλληλοι ασφαλείας, χρειάζονται να υπάρχουν φωτισμοί, ηλεκτροδότηση  για να γίνουν όλα αυτά σε κανένα γήπεδο τα 1.000 εισιτήρια δεν είναι αρκετά για να βγουν τα λειτουργικά έξοδα ενός αγώνα. Όχι μόνο  δεν είναι αλλά μπαίνουν οι ομάδες κατά πάρα πολλές χιλιάδες ευρώ μέσα  αλλά αυτό κάποιες ομάδες  θα το καλύψουν όπως ο Ολυμπιακός όμως άλλες ομάδες μικρότερες θα επωμιστούν και αυτό. Δηλαδή θα έχουν οικονομική ζημία, θα χάσουν τα διαρκείας, θα χάσουν τα εισιτήρια, θα έχουν οικονομική ζημία από τα λειτουργικά και θα λέμε ότι λειτουργούν και τα γήπεδα.  Αυτό είναι λουκέτο».

Για τα εισιτήρια διαρκείας, σημείωσε: «Εμείς το είχαμε προβλέψει αυτό, είχαμε προβλέψει δηλαδή ότι μπορεί οποιαδήποτε στιγμή λόγω της πανδημίας να συμβεί κάτι και είχαμε προβλέψει να προσαρμόσουμε τα διαρκείας και οι φίλαθλοι μας  να μην χάσουν κάτι από το διαρκείας τους όμως το θέμα είναι ότι τους φέρνουμε σε μια κατάσταση στην οποία ο κόσμος σε ρωτάει και δεν ξέρεις τι να απαντήσεις. Σου λένε «δεν κλείνουν τα θέατρα, δεν κλείνουν οι κινηματογράφοι εγώ ο φίλαθλος τι είμαι, είμαι ένας άνθρωπος που παρακολουθεί κατώτερο θέαμα; Είμαι πολίτης μιας κατώτερης κατηγορίας;».     

Στη συνέχεια, τόνισε: «Εμείς θα κάνουμε ένα συμβούλιο στις 3, το συμβούλιο της Super League, θα πάρουμε κάποιες συγκεκριμένες αποφάσεις στο συμβούλιο και ταυτόχρονα θα κάνουμε συγκεκριμένες προτάσεις και στην επιτροπή λοιμωξιολόγων και στα αρμόδια υπουργεία ώστε να βρούμε μια λύση και να λειτουργούν τα γήπεδα σε μια κανονικότητα. Υπάρχει τρόπος με ασφάλεια πάντα προσαρμοζόμενοι στην εποχή. Λέμε ότι δεν μπορούμε να πάμε από το  90% στο λουκέτο, θα μπορούσαμε για παράδειγμα να πάμε στη μισή χωρητικότητα αρχικά και μετά να δούμε και να το ξαναπροσαρμόσουμε αλλά δεν μπορεί ξαφνικά από το 90% πληρότητα να λες το κλείνω το γήπεδο. Μέχρι πριν από λίγες ώρες από τις ανακοινώσεις εμείς είχαμε κάνει μια συζήτηση σαν Super League και σαν ομάδες με το υπουργείο αθλητισμού και συζητούσαμε λογικά πράγματα δηλαδή το 50%,  στο γήπεδο με ένα όριο προς τα πάνω αλλά όλα αυτά ξαφνικά έγιναν αυτά που ακούσατε. Όλο το ποδόσφαιρο αντιλαμβάνεται ότι αυτό είναι λουκέτο.  Ελπίζω ότι θα το επανεξετάσουν και θα βρούνε μια λύση».

Κλείνοντας, ο αντιπρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός υποστήριξε: «Αισθανόμαστε μια διάκριση, αισθανόμαστε ότι υπάρχουν δύο μέτρα και δυο σταθμά, αν ήταν μια κάθετη απόφαση που αφορούσε  όλους τους χώρους τότε θα λέγαμε εντάξει αλλά δεν μπορεί να εξαιρείται πάντα το γήπεδο και να είναι και πάντα το πρώτο στο οποίο επιβάλλονται τα μέτρα. Να έχουν όλοι στο μυαλό τους ότι το ποδόσφαιρο δεν είναι μόνο οι ποδοσφαιριστές που συνήθως είναι και καλά πληρωμένοι, υπάρχει μια κοινωνία ανθρώπων, πολλά επαγγέλματα που κινούνται γύρω από το ποδόσφαιρο, οικογένειες που ζουν από το ποδόσφαιρο και περιμένουν να ζήσουν. Αν την εκτόνωση του να παρακολουθεί κάποιος ποδόσφαιρο με όλα τα μέτρα ασφαλείας να τηρούνται θεωρούν ότι πρέπει να τη μεταφέρουν στο δρόμο τι να πω σηκώνω τα χέρια ψηλά».