220112154857_Bekatorou
Sports

Συγκλονίζει η Μπεκατώρου για την πρώτη δίκη για το #metoo: Η παρουσία του δράστη ήταν τρομακτική

Από τα δικαστήρια απευθείας στην εκπομπή της ΕΡΤ βρέθηκε ως καλεσμένη σήμερα η Σοφία Μπεκατώρου.

Από τα δικαστήρια απευθείας στην εκπομπή της ΕΡΤ «Στούντιο 4» βρέθηκε ως καλεσμένη σήμερα η Σοφία Μπεκατώρου.

Να θυμίσουμε πως ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου ξεκίνησε σήμερα Τετάρτη η πρώτη δίκη για βιασμό που καταγγέλθηκε στο πλαίσιο της δημοσιοποίησης στοιχείων από θύματα σεξουαλικής κακοποίησης ή αλλιώς #MeToo που ξεκίνησε πριν έναν χρόνο με πρώτη καταγγέλλουσα την Ολυμπιονίκη Σοφία Μπεκατώρου, η οποία κατέθεσε στην δίκη.

Η ίδια μίλησε γι΄αυτό στο «Στούντιο  και όπως είπε, η παρουσία του δράστη στο δικαστήριο ήταν τρομακτική.

Πιο συγκεκριμένα, η Σοφία Μπεκατώρου είπε, μεταξύ άλλων:

«Σήμερα ήταν μια πάρα πολύ έντονη μέρα και για μένα και για την κοπέλα. Κυρίως για την κοπέλα διότι ξαφνικά αυτό που κάνεις μια προσπάθεια να το αποτάξεις τελικά το βρίσκεις μπροστά σου. Η παρουσία του δράστη ήταν τρομακτική, τα μάτια του, ο τρόπος που κοίταζε, ο τρόπος που προσπαθούσε να προκαλέσει με τη ματιά του. Οι γονείς υποστηρικτικοί. Γενικά ήταν μια πολύ φορτισμένη ατμόσφαιρα ωστόσο θεωρώ ότι είναι μια πολύ καλή αρχή, είχαμε την ευκαίρια, μπήκαμε, είδαμε πως θα προχωρήσει. Μιλήσαμε πολύ με την Αμαλία, ήταν πολύ ψύχραιμη. Είναι έτοιμη για τον αγώνα που θα δώσει».

Μίλησε επίσης για την απόφαση της να μιλήσει πριν από έναν χρόνο για τη δική της κακοποίηση, μια απόφαση που άλλαξε πάρα πολλά στη χώρα μας και μάς εξηγεί πώς πήρε τη δύναμη για να μιλήσει.

«Χρόνια προσπαθούσα να επεξεργαστώ τι μπορώ να κάνω. Υπήρχαν 2-3 φορές που ήμουν έτοιμη να μιλήσω, ωστόσο δεν μπορούσα να το υποστηρίξω. Ο χρόνος πέρναγε. Υπήρχε όμως πάντα αυτή η ερώτηση, “πώς θα το αποδείξω;”. Η ανασφάλεια αυτή είχε ως συνέπεια να σε περιορίζει, ότι ποτέ δεν θα δικαιωθείς.

Το θάρρος το πήρα όταν απλά αποφάσισα ότι ό,τι συνέπεια και αν υπάρχει θα υποστηρίξω αυτό που έχει συμβεί για να ζήσω ειρηνικά με τον εαυτό μου.

Αφορμή ήταν όταν άκουσα σε ένα παιδικό πάρτι “ποιος, αυτός που την πέφτει σε παιδιά;” αναφερόμενο στον δράστη. Δέχομαι ότι το πέρασα και θα κουβαλήσω αυτόν τον σταυρό. Δεν δέχομαι όμως να το κουβαλήσει άλλος αυτό και αυτό μου έδωσε τη δύναμη τελικά.

Πρώτα κατήγγειλα στην Αστυνομία και μετά μίλησα δημόσια. Από κει και μετά ξεκίνησε όλη η ιστορία.

Απογοητεύτηκα που αυτός ο άνθρωπος δεν απομακρύνθηκε από τη θέση του

Μετά το περιστατικό, ένιωσα τύψεις για μια βδομάδα. Μετά για 18 χρόνια δεν το ξανασκέφτηκα ποτέ αλλιώς δεν θα μπορούσα να επιβιώσω. Κάνεις ότι δεν υπάρχει. Τώρα που ανέσυρα το γεγονός θυμάμαι όλες τις λεπτομέρειες. Το είχα πει στον σύντροφό μου τότε, που είχαμε σχέση.

Πρέπει να καταλάβετε ποια είναι η διαφορά ενός θύματος και ενός θύτη με εξουσία. Ήμουν μέρος μιας ομάδας».

«Χρόνια υπάρχει ένα κλίμα εκφοβισμού στην Ομοσπονδία. Δεν έχουμε λειτουργήσει ποτέ ως συνεργάτες. Και κάθομαι και σκέφτομαι πώς αφιέρωσα τόσα χρόνια σε κάτι. Το έκανα με αγάπη. Πέρασα ένα μεγάλο χρονικό διάστημα σε κακοποιητικό περιβάλλον.

Επειδή πας καλά θα σε τιμωρήσουν. Δεν θέλουν αθλητές που έχουν άποψη και ειδικό βάρος; Για μένα ο αθλητισμός θέλει μία αναδιάρθρωση εφ’ όλης της ύλης. Είναι δεδομένο ότι υπάρχουν κακοποιήσεις στον αθλητισμό Αντί να συζητάμε τι έχει συμβεί ας συζητάμε τι μπορούμε να κάνουμε.

Κάποια στιγμή αναγκάστηκα να μιλήσω με τον άνθρωπο που με κακοποίησε. Ό,τι εμπόδιο μπορούσαν να μου βάλουν το βάλανε. Είναι γνωστή η τακτική του δράστη ότι ήταν συναινετικό. Αυτό αηδιάζει».