Στο 90 και 1
Στο 90 και 1 Κώστας Γκόντζος Διονύσης Βερβελές
valieva
Sports

Θρίλερ με την Καμίλα Βαλίεβα: Μπορεί να διαγωνιστεί, αλλά δεν θα λάβει μετάλλιο

«Χαρούμενη αλλά ταυτόχρονα ήδη συναισθηματικά κουρασμένη» δηλώνει η ίδια σπάζοντας την σιωπή της

Συνεχίζεται το θρίλερ στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες με το κορίτσι - θαύμα του καλλιτεχνικού πατινάζ, μετά τον σάλο που προκλήθηκε όταν εντοπίστηκε θετική σε έλεγχο ντόπινγκ. Η  έφηβη αθλήτρια του καλλιτεχνικού πατινάζ κέρδισε μια προσωρινή αναστολή - η 15χρονη θα αγωνιστεί στον διαγωνισμό μονού πατινάζ γυναικών την Τρίτη.

Όμως, εάν κερδίσει αυτή την εβδομάδα, δεν θα υπάρξει τελετή χρυσού μεταλλίου ή ανθοδέσμη και όταν επιστρέψει στη Ρωσία, η Βαλίεβα θα βρεθεί αντιμέτωπη με ένα γραφειοκρατικό «κενό», καθώς διάφοροι αθλητικοί και ντόπινγκ οργανισμοί αμφισβητούν το θετικό τεστ για το απαγορευμένο φάρμακο trimetazidine, το οποίο χρησιμοποιείται συνήθως για τη θεραπεία ατόμων με στηθάγχη.

Η πρώτη της δήλωση

«Χαρούμενη αλλά ταυτόχρονα ήδη συναισθηματικά κουρασμένη» δηλώνει η ίδια σπάζοντας την σιωπή της για τα γεγονότα των τελευταίων ημερών η πατινέζ Καμίλα Βαλίεβα στο Channel One.

Όπως αναφέρει η 15χρονη Βαλίεβα έκλαψε από χαρά, ίσως και λίγο από στενοχώρια. Όμως, την ίδια στιγμή είναι σίγουρα χαρούμενη που θα μετέχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες και θα προσπαθήσει να εκπροσωπήσω τη χώρα της.

Υπενθυμίζεται πως το CAS αποφάσισε να αφήσει τη Βαλίεβα να συνεχίσει τη συμμετοχή της στους Αγώνες του Πεκίνου, απορρίπτοντας τις εφέσεις της ΔΟΕ, της Διεθνούς Ομοσπονδίας Πατινάζ και της WADA διότι βρέθηκε θετική σε έλεγχο. Το δικαστήριο απεφάνθη ότι «δεν πρέπει να επιβληθεί προσωρινή αναστολή στην πατινέζ».

Η Καμίλα Βαλίεβα την Τρίτη θα πάρει μέρος στο ατομικό του πατινάζ την Τρίτη (15/02).

Όσον αφορά στην ακροαματική διαδικασία που προηγήθηκε, σχολίασε πως «κάθισα για επτά ώρες και είχαμε ένα 20λεπτο διάλειμμα. Καθόμουν και κοίταζα, ήταν πολύ δύσκολο. Προφανώς, ήταν ένα από τα στάδια που έπρεπε να περάσω».

«Για λόγους δικαιοσύνης προς όλους τους αθλητές, δεν θα ήταν σκόπιμο να πραγματοποιηθεί η τελετή των μεταλλίων για το ομαδικό αγώνισμα καλλιτεχνικού πατινάζ κατά τη διάρκεια των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων Πεκίνο 2022, καθώς θα περιλάμβανε έναν αθλητή που από τη μία έχει θετικό δείγμα Α, αλλά του οποίου η παραβίαση των κανόνων αντιντόπινγκ δεν έχει ακόμη διαπιστωθεί από την άλλη πλευρά», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή.

Η διαμάχη καθυστέρησε την απονομή μεταλλίων και στις τρεις ομάδες -χρυσό για την ομάδα της Ρωσίας, ασημένιο για την ομάδα των ΗΠΑ και χάλκινο για την ομάδα της Ιαπωνίας- και η ΔΟΕ λέει ότι τώρα σχεδιάζει να διοργανώσει «αξιοπρεπείς τελετές μεταλλίων» μόλις ολοκληρωθεί η υπόθεση της Βαλίεβα.

H 15χρονη έχει ήδη κατακτήσει με την ομάδα της Ρωσίας ένα χρυσό μετάλλιο, ενώ θεωρείται ένα από τα φαβορί για το ατομικό των Γυναικών, με τη Ρωσική Ολυμπιακή Επιτροπή να διεκδικεί και τις τρεις πρώτες θέσεις, κάτι που δεν έχει επιτευχθεί ποτέ στην ιστορία των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων.