Η υπόθεση της 16χρονης Καμίλα Βαλίεβα, που «πιάστηκε» ντοπέ στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου (τότε ήταν 15 ετών), οδήγησε στην αύξηση του ορίου ηλικίας στο καλλιτεχνικό πατινάζ.

Έτσι, στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2026 στο Μιλάνο δεν θα επιτρέπονται οι συμμετοχές για αθλήτριες κάτω των 17 ετών.

Αυτό αποφάσισε το συνεδρίου της Διεθνούς Ένωσης Πατινάζ (Isu), της παγκόσμιας ομοσπονδίας, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στο Πουκέτ της Ταϊλάνδης. Από τη σεζόν 2023-2024 το κατώτατο όριο ηλικίας θα αυξηθεί στα 16 έτη, από το επόμενο στα 17.

Εκατό ομοσπονδίες που ψήφισαν υπέρ της πρότασης, δεκαέξι κατά και δύο απείχαν. «Πρόκειται για μια πολύ σημαντική απόφαση», δήλωσε ο πρόεδρος της ISU Γιαν Ντικέμα.

Η ISU στην ανακοίνωση της ξεκαθάρισε ότι ο νέος κανόνας έγινε «για λόγους προστασίας της σωματικής και ψυχικής υγείας και της συναισθηματικής ευημερίας των skaters».

Υπενθυμίζεται πως η Βαλίεβα έγινε η 4η γυναίκα στην ιστορία των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων που πετυχαίνει τριπλό άξελ και κέρδισε με την εθνική Ρωσίας το χρυσό στο ομαδικό.

Εν συνεχεία όμως βρέθηκε θετική στην τριμεταζιδίνη, ένα απαγορευμένο καρδιακό φάρμακο, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της αντοχής.

Παρόλο που το τεστ πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2021, αναλύθηκε και αναφέρθηκε στη Ρωσική Υπηρεσία Αντιντόπινγκ (RUSADA) τον Φεβρουάριο, με αποτέλεσμα την προσωρινή απαγόρευση συμμετοχής της στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Το CAS όμως της επέτρεψε να συνεχίσει αλλά δεν τα κατάφερε στο ατομικό και έμεινε 4η και με δάκρυα στα μάτια.

H WADA συνεχίζει την έρευνα της για το σκάνδαλο ντόπινγκ και έχει καθυστερήσει η απονομή των μεταλλίων στο ομαδικό.