Η Εθνική ομάδα της Ουκρανίας νίκησε με 3-1 τη Σκωτία και θα παίξει με την Ουαλία αύριο για την πρόκριση στα τελικά του Μουντιάλ.

«Δεν έχω συναισθήματα. Όλα μου τα συναισθήματα έχουν μείνει στο γήπεδο. Αυτή η νίκη δεν ήταν για μένα, ούτε για τους παίκτες, ήταν για τη χώρα μας», είπε συγκινημένος ο προπονητής της Ουκρανίας, Ολεξάντρ Πετράκοφ στους δημοσιογράφους μετά το παιχνίδι.

«Παίξαμε για αυτούς που αγωνίζονται σε χαρακώματα, για αυτούς που παλεύουν για την τελευταία τους σταγόνα αίματος. Ναι, κάναμε ένα μικρό βήμα προς τον μεγάλο μας στόχο. Έχουμε ακόμα το παιχνίδι της Ουαλίας μπροστά μας και θα κάνουμε τα πάντα. Εμείς είμαστε εξαιρετικά περήφανοι ως Ουκρανοί», κατέληξε ο ομοσπονδιακός προπονητής.

Το ματς για τα πλέι οφ του Μουντιάλ ήταν προγραμματισμένο για τον Μάρτιο αλλά η ρωσική εισβολή έφερε την αναβολή του. Έξω από το γήπεδο, αρκετή ώρα πριν την έναρξη του αγώνα, χιλιάδες Ουκρανοί φίλαθλοι τραγουδούσαν τον Εθνικό ύμνο της Ουκρανίας.

Το πρωτάθλημα της χώρας, όπου αγωνίζεται η πλειοψηφία των διεθνών, διακόπηκε μετά την εισβολή και στη συνέχεια ακυρώθηκε. Η εξόριστη Εθνική Ουκρανίας ξεκίνησε την προετοιμασία της στη Σλοβενία. «Βρήκαμε ιδανικές συνθήκες, στην Ουκρανία δεν θα είχαμε ούτε βενζίνη για τις μετακινήσεις μας στο προπονητικό κέντρο. Είναι η απόλυτη αντίθεση: φύγαμε από τις ταραχές και τον πόλεμο και όχι πολύ μακριά, σε μια άλλη χώρα της Ευρώπης, βρήκαμε χαμόγελα και ειρήνη» είπε ο ομοσπονδιακός προπονητής, Ολεξάντρ Πετράκοφ.

Οι ποδοσφαιριστές της Σαχτάρ και της Ντιναμό Κιέβου, που έδιναν φιλικά ματς σε όλη την Ευρώπη, ενσωματώθηκαν πιο μετά όπως και οι παίκτες που ολοκλήρωσαν τη σεζόν με τους συλλόγους τους εκτός Ουκρανίας.

Στη συνέντευξη τύπου πριν τον αγώνα στο Χάμπντεν Παρκ, ο Ολεκσάντρ Ζιντσένκο έβαλε τα κλάματα. Ο μέσος της Σίτι μίλησε για τα συναισθήματά του σε μία ιδιαίτερη στιγμή για εκείνον και την Εθνική ομάδα της χώρας. «Κάθε Ουκρανός θέλει ένα πράγμα: Να σταματήσει αυτός ο πόλεμος. Μίλησα με ανθρώπους από διαφορετικές χώρες και μίλησα με μερικά παιδιά της Ουκρανίας που απλά δεν καταλαβαίνουν τι συμβαίνει πίσω στην πατρίδα. Το μόνο που Θέλουν είναι να σταματήσει ο πόλεμος» είπε ο ποδοσφαιριστής της Σίτι. «Όσον αφορά το ποδόσφαιρο, την εθνική ομάδα, έχουμε το δικό μας όνειρο. Θέλουμε να πάμε στο Παγκόσμιο Κύπελλο, θέλουμε να δώσουμε αυτά τα απίστευτα συναισθήματα στους Ουκρανούς διότι το αξίζουν τόσο πολύ αυτή τη στιγμή» είπε ο Ζιντσένκο.