Η Ελλάδα επικράτησε με 99-79 της Ουκρανίας και παίρνει την πρωτιά στον όμιλο, με τη μυθική εμφάνιση από τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, ο οποίος με 41 πόντους σημείωσε νέο ρεκόρ καριέρας.

Με έναν… εξωγήινο Αντετοκούνμπο και με μια απίστευτη άμυνα που τσάκιζε κόκκαλα στο δεύτερο ημίχρονο, η Ελλάδα διέλυσε 99-79 τους Ουκρανούς και πάει στο Βερολίνο ως πρώτη!

Για 7’ ήταν η Εθνική που ήθελε να βλέπει ο Δημήτρης Ιτούδης. Με καλή άμυνα και μπροστάρη τον Γιάννη. Εβρισκε τις λύσεις μέσα στο καλάθι παρά τα ψηλά κορμιά των Ουκρανών που έκλειναν μέσα στη ρακέτα (23-16).

Στο επιθετικό κομμάτι είχε καλές αποστάσεις η Ελλάδα, αλλά δεν είχε διάρκεια σε αυτό το κομμάτι. Η ταχύτητα των αντιπάλων της (Σάνον, Μίχαλιουκ), δημιούργησαν προβλήματα μέσα και έξω από το καλάθι των διεθνών.

Με τους Θανάση, Γιάννη, Παπανικολάου, Ντόρσεϊ και Καλάθη ξεκίνησε η Ελλάδα. Στην αρχική τους πεντάδα, οι Ουκρανοί είχαν τους «πύργους» Λεν και Πουστοβόι.

H Eθνική μας «έτρεξε» γρήγορα ένα σερί 7-0 με τον Μίχαλιουκ να σκοράρει το πρώτο καλάθι της Ουκρανίας για το 10-2. Τα εύκολα λάθη των παικτών του Δημήτρη Ιτούδη στη συνέχεια έδωσαν την ευκαιρία στους Ουκρανούς να «ψαλιδίσουν» την διαφορά για το 23-20 της πρώτης περιόδου.

Νωθρά ξεκίνησε και στο δεύτερο δεκάλεπτο η Εθνική, με την Ουκρανία να κάνει σερί 5-0 και να περνάει μπροστά (23-25). Το τρίποντο του Σλούκα έδωσε μια «ανάσα» στην Εθνική (26-25), ωστόσο το παιχνίδι στα όρια του αντιαθλητικού από τους Ουκρανούς χάλουσε το μυαλό των παικτών του Ιτούδη με τους Ουκρανούς να πηγαίνουν στα αποδυτήρια στο +7 (39-46).

Η πρώτη κίνηση του Ιτούδη, στο ξεκίνημα του β’ μέρους, ήταν να βάλει τον Παπαγιάννη στη θέση του Θανάση Αντετοκούνμπο. O σέντερ του Παναθηναϊκού τοποθετήθηκε δίπλα στον Αντετοκούνμπο και εκεί άλλαξε όλη η ιστορία του παιχνιδιού.

Το 39-46 έγινε 52-51 σε 4’48» και με«όπλο» την εξαιρετική της άμυνα η Εθνική «κόλλησε» το μυαλό των Ουκρανών και βγάζοντας απανωτούς αιφνιδιασμούς για το +10 (63-55).

Με ένα επιμέρους σκορ 35-13 η Ελλάδα έκλεισε την τρίτη περίοδο στο +11 (71-57). Με το πόδι στο… γκάζι μπήκε η Ελλάδα και στο τέταρτο δεκάλεπτο. Με «όπλο» την άμυνά της και τις σωστές επιλογές στην επίθεση εκτόξευσε τη διαφορά στο +21 (80-59), στο 32’. Από εκείνο το σημείο και έπειτα, το παιχνίδι άνοιξε πολύ, με τους παίκτες του Ιτούδη είχαν τα ηνία της αναμέτρησης παίρνοντας το ροζ φύλλο αγώνα με 99-79, αλλά και φυσικά την πρωτιά στον όμιλο.

Τα δεκάλεπτα: 23-20, 39-46, 71-57, 99-79

Δείτε βίντεο από τις καλύτερες στιγμές του αγώνα