Μία από τις προϋποθέσεις για την ελευθερία του ανθρώπου είναι το γκρέμισμα των στερεότυπων. Η ανακοίνωση ενός από τους πιο δυνατούς παίκτες του χάντμπολ παγκοσμίως, του Λούκας Κρζικάλα, ότι είναι γκέι, κινείται προς αυτήν την κατεύθυνση.

Ο αριστερόχειρας δεξιός εξτρέμ της SC DHfK Leipzig, που θεωρείται «ισχυρός αθλητικά και συναισθηματικά», με πλούσια καριέρα, που συνοψίζεται σε 192 παιχνίδια και 485 γκολ, ήταν έτοιμος από καιρό και το βήμα που του έδωσε η γερμανική εφημερίδα «Welt Am Sonntag» ήταν καθοριστικό, ώστε να ανακοινώσει πως είναι ομοφυλόφιλος.

Η αρχική δήλωση του Κρζικάλα έχει ως εξής: «Σήμερα μπορώ να το πω πολύ ξεκάθαρα εδώ: είμαι γκέι, έχω ένα αγόρι που αγαπώ και είμαι πολύ χαρούμενος γι’ αυτό».

Ο 28χρονος Γερμανός από τη Λειψία τόνισε ότι σκεφτόταν το coming out εδώ και ένα χρόνο. Ουσιαστικά αυτό είχε γίνει στους κύκλους της ομάδας του, αλλά και στα social media του: «Το σκέφτομαι εδώ και έναν χρόνο: γιατί να μην κάνω το βήμα και να πω ότι είμαι γκέι; Πόσο ακόμη θα συνεχίσει αυτή η εξαπάτηση, το ψέμα και για ποιον τέλος πάντων; Θα υπάρχουν πάντα ηλίθιοι που θα λένε βλακείες. Θέλω να υποστηρίξω αυτό που κάνω και να μην με καθορίζει η σεξουαλικότητά μου».
Krzikalla_gay

Ο Κρζικάλα ισχυρίστηκε ότι η ώθηση που έλαβε εντός του κλαμπ που αγωνίζεται ήταν καθοριστική για να μπορέσει να προχωρήσει στο εν λόγω διάβημα, το οποίο, αν μη τι άλλο, δείχνει θέληση για ζωή. Ο διευθυντής του συλλόγου, Κάρστεν Γκούνθερ, υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής της επιλογής του στη σεξουαλικότητα από την αρχή: «Ο μάνατζερ με ρώτησε για το πώς γνωριστήκαμε με τον Κρις. Ύστερα από αυτό αγκαλιαστήκαμε. Ήμουν πραγματικά χαρούμενος που ο Κρις έγινε δεκτός τόσο θερμά. Το περασμένο φθινόπωρο αποφασίσαμε να είμαστε ανοιχτοί ως ζευγάρι. Τότε σκέφτηκα, μπορώ να το επισημοποιήσω. Απλώς δεν ήξερα πώς».

Επιπλέον, είπε ότι οι αντιδράσεις στους κόλπους της SC DHfK Leipzig υπήρξαν άκρως θετικές. Του έστειλαν μια νέα κάρτα, στα χρώματα του ουράνιου τόξου.

Ο Κρζικάλα απήλαυσε την αποδοχή μέσα από μηνύματα άλλων αθλητών, ακτιβιστών ΛΟΑΤΚΙ+ και μελών της γερμανικής κυβέρνησης. Πλέον, στόχος του είναι η οριστική αλλαγή: «Για να αλλάξει κάτι επιτέλους, εμείς οι επαγγελματίες αθλητές πρέπει τώρα να κάνουμε κάτι μόνοι μας. Έπειτα από χρόνια διακρίσεων, έχουμε τώρα την ευκαιρία να αλλάξουμε κάτι μια για πάντα. Κάθε coming out είναι μια μεγάλη απελευθέρωση και όχι μόνο για εμάς, αλλά και για τους άλλους».