Δεν χρειαζόταν... λάδι στη φωτιά για το παιχνίδι της 29ης Νοεμβρίου, στις 21:00, μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ στο Παγκόσμιο Κύπελλο, στο πλαίσιο της τρίτης αγωνιστικής του β' ομίλου στη διοργάνωση. Οι δύο ομάδες έχουν ούτως ή άλλως ψυχρές -ου μην και εχθρικές, ανά διαστήματα- σχέσεις από το... 1953, ενώ θα έφτανε απλώς το γεγονός ότι όποια νικήσει θα περάσει ή, καλύτερα, όποια ηττηθεί θα αποκλειστεί. 

Η ομοσπονδία ποδοσφαίρου των ΗΠΑ, όμως, έκανε μια κίνηση η οποία ενδεχομένως να δημιουργήσει εστίες φανατισμού. 

Στους επίσημους λογαριασμούς της αμερικανικής ομοσπονδίας στα social media, δημοσιεύεται ένας πίνακας με τη βαθμολογία του ομίλου, με τις σημαίες των τεσσάρων χωρών. Στη σημαία του Ιράν παρενέβησαν.




Όπως μπορεί να παρατηρήσει κάποιος στην άνωθεν φωτογραφία, συγκρίνοντάς την με τη σημαία του βασικού κειμένου, έχουν αφαιρεθεί οι δύο παράλληλες καμπυλοειδείς γραμμές, εν είδει, πιθανότατα, δηκτικότητας.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της εθνικής ομάδας των ΗΠΑ, Μάικλ Κάμαρμαν, η κίνηση αυτή έγινε ως ένδειξη συμπαράστασης στις γυναίκες του Ιράν, που μάχονται για τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, με αφορμή το θάνατο τον περασμένο Σεπτέμβριο της 22χρονης Μαχσά Αμινί, η οποία είχε συλληφθεί από την αστυνομία ηθών της χώρας, για παραβίαση των αυστηρών κανόνων ντυσίματος που ισχύουν στην ισλαμική χώρα.

Από την άλλη, είχαν όλον τον καιρό, ακόμα και από την έναρξη του Παγκόσμιου Κυπέλλου, να το κάνουν και δεν ήταν απαραίτητο να συμβεί πριν το σπουδαίο παιχνίδι. 

Οπως ήταν φυσικό, η κίνηση της αμερικανικής ομοσπονδίας προκάλεσε την αντίδραση του Ιράν. Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim, η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της ασιατικής χώρας σκοπεύει να διαμαρτυρηθεί επίσημα στη FIFA, καταγγέλοντας τις ΗΠΑ στην Επιτροπή Δεοντολογίας για «ασέβεια προς την εθνική σημαία» της Ισλαμικής Δημοκρατίας.