Ένα γκολ ήταν αρκετό, ώστε οι ΗΠΑ να νικήσουν 1-0 το Ιράν στο «Al Thumama» και να γίνουν η δεύτερη, και στη βαθμολογία και στη σειρά, ομάδα από το β' όμιλο που παίρνει την πρόκριση για τη φάση των «16» στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ. Παραλίγο, όμως, να μην είναι, διότι αν και ο VAR αποφάνθηκε ότι το τράβηγμα στον Ταρεμί από τον Κάρτερ Γουόκερ στο 90+8', μέσα στην περιοχή των Αμερικανών, ουδέν μεμπτόν ενείχε, οι Αμερικανοί καρδιοχτύπησαν έως ότου ο έμπειρος διαιτητής Αντόνιο Ματέου -ενδεικτικό και του πόσο σημαντικό ήταν το παιχνίδι- να ενημερωθεί ότι η απόφαση που πήρε, για να δώσει συνέχεια, ήταν η σωστή. 




Οι Αμερικανοί νίκησαν σε ένα ματς που γενικότερα δεν κινδύνεψαν, αν και στα τελευταία λεπτά του πιέστηκαν, με αποκορύφωμα τη φάση που οι Ιρανοί ζήτησαν πέναλτι, αλλά και εκείνη της κεφαλιάς του Πουραλιγιανζί στο 90+2', δεν γινόταν να συμβεί οτιδήποτε άλλο προκειμένου να περάσουν. Για να συμβεί αυτό, έπρεπε να σκοράρει ο ηγέτης της συγκεκριμένης ομάδας: ο Κρίστιαν Πούλισικ, που, όπως έκανε ο προκάτοχός του, Λάντον Ντόνοβαν, το 2002, έβαλε το πιο σημαντικό παιχνίδι της ομάδας στο τουρνουά με πλασέ στο 38'. Αυτό, όμως, επισκιάστηκε από τον τραυματισμό του, που υποχρέωσε τον ομοσπονδιακό προπονητή, Γκρεγκ Μπερχάλτερ, να τον αποχωριστεί στην ανάπαυλα.  





Ο Πούλισικ κυνηγά τον Ντόνοβαν για ακόμα ένα λόγο: σε εκείνο το Παγκόσμιο Κύπελλο οι ΗΠΑ έφτασαν στους προημιτελικούς της διοργάνωσης και πλέον τους απομένει ένα ματς για να τα καταφέρουν. Φυσικά, οι επόμενες μέρες θα είναι αγωνίας για τον πιο ποιοτικό ποδοσφαιριστή των Ηνωμένων Πολιτειών, αφού στις 17:00 του Σαββάτου, 3 Δεκεμβρίου, ανοίγουν το χορό των νοκ άουτ παιχνιδιών με την αναμέτρηση με την Ολλανδία και τα όνειρα, λόγω της γενικώς χλιαρής απόδοσης των «οράνιε», να επιτρέπονται. 





Οι Αμερικανοί νίκησαν για πρώτη φορά στην Ιστορία τους ασιατική ομάδα σε Παγκόσμιο Κύπελλο, αλλά πώς να παίξουν ψυχωμένα οι Ιρανοί όταν φέρεται η κυβέρνηση της χώρας να τους εκβίασε πως θα φυλακίζονταν οι οικογένειές τους αν δεν τραγουδούσαν τον εθνικό ύμνο;


Ιράν (Κ. Κεϊρόζ)
: Μπεϊρανβάντ, Ραζεϊάν, Μ. Χοσεϊνί, Πουραλιγκαντζί, Μοχαμαντί (45+2' Καριμί), Νουρολαχί (71' Νουρολαχί), Εζατολαχί, Χατζισαφί (71' Τζαλαλί), Γκολιζαντέχ (78' Ανσαριφάρντ), Αζμούν (46' Γκοντός), Ταρεμί
ΗΠΑ (Γκρ. Μπερχάλτερ): Τέρνερ, Ντεστ (82' Μουρ), Κάρτερ Βίκερς, Ριμ, Ρόμπινσον, Μακένι (64' Ακόστα), Άνταμς, Μουσά, Γουεά (82' Ζίμερμαν), Σάρτζεντ (78' Ράιτ), Πούλισικ (46' Άαρονσον)