Συνεχίζονται οι καταγγελίες από μέλη και υποστηρικτές της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας για καταπάτηση δικαιωμάτων στο Κατάρ, στο πλαίσιο του Παγκοσμίου Κυπέλλου, που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Δύο Γερμανοί φίλαθλοι δήλωσαν στο CNN ότι τους ζητήθηκε από υπαλλήλους ασφαλείας να αφαιρέσουν τα αντικείμενα στα χρώματα του ουράνιου τόξου που φορούσαν, ενώ πήγαιναν να παρακολουθήσουν τον αγώνα μεταξύ της Γαλλίας και της Δανίας.

Το CNN έγινε μάρτυρας της κατάληξης του περιστατικού στο σταθμό του μετρό Msheireb, στην Ντόχα, καθώς ο Bengt Kunkel, ο οποίος φορούσε ένα περιβραχιόνιο στο χρώμα του ουράνιου τόξου, και ο φίλος του, που φορούσε επίσης παρόμοιο περιβραχιόνιο, αρνήθηκαν να παραδώσουν τα αντικείμενα. Υπενθυμίζεται ότι το ουράνιο τόξο αποτελεί το σύμβολο υπερηφάνειας των LGBTQ+.

Αφού πήγαν τους δύο άνδρες παράμερα, μια ομάδα φρουρών ασφαλείας τους άφησε τελικά να φύγουν - με τον όρο να βάλουν τα αντικείμενα στο χρώμα του ουράνιου τόξου στις τσέπες τους, σύμφωνα με τον Kunkel. «Από το πουθενά. Πήραν τον φίλο μου αρκετά επιθετικά από το χέρι και τον έσπρωξαν μακριά από το πλήθος και του είπαν να βγάλει το περιβραχιόνιο», δήλωσε ο Kunkel στο CNN, καθώς αφηγήθηκε λεπτομέρειες του περιστατικού λίγο αφότου συνέβη.

«Στον κάδο»

«Στη συνέχεια με πήραν μαζί του. Μου είπαν: "Θα το βγάλεις και θα το πετάξεις στον κάδο, αλλιώς θα καλέσουμε την αστυνομία"». Το ζευγάρι αρνήθηκε να πετάξει τα αντικείμενά του στον κάδο. «Είχαμε μια μικρή συζήτηση, δείξαμε σεβασμό και είπαμε: "Δεν πρόκειται να το πετάξουμε, αλλά θα το βάλουμε στις τσέπες μας"», πρόσθεσε ο Kunkel, ο οποίος ταξίδεψε μέχρι το Κατάρ για να παρακολουθήσει το κορυφαίο αθλητικό γεγονός, αλλά και για να χρησιμοποιήσει την πλατφόρμα του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να μιλήσει για τα θέματα της LGBTQ.

View this post on Instagram

A post shared by Bengt (@bengt.kunkel)

«Άλλες τέσσερις φορές»

Ο Kunkel και ο φίλος του είχαν στη συνέχεια τη δυνατότητα να περπατήσουν στον σταθμό, όπου το CNN τους συνόδευσε στον αγώνα. Ο φίλος του Kunkel δήλωσε ότι δεν ήθελε να μιλήσει στο CNN. Μόλις βγήκε έξω από το Στάδιο 974, ο Kunkel φόρεσε ξανά το περιβραχιόνιο και το βραχιολάκι στο χρώμα του ουράνιου τόξου και πέρασε από την ασφάλεια. Το CNN είδε τον Kunkel να του επιτρέπεται η είσοδος, αν και ο 23χρονος Γερμανός οδηγήθηκε και πάλι παράμερα. Στη συνέχεια, ο Kunkel δήλωσε στο CNN ότι τον σταμάτησαν άλλες τέσσερις φορές προτού του επιτραπεί να πάρει τη θέση του μέσα στο στάδιο φορώντας τα αντικείμενα στο χρώμα του ουράνιου τόξου.

Και άλλα περιστατικά

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Αμερικανός δημοσιογράφος Grant Wahl και η πρώην αρχηγός της Ουαλίας Laura McAllister δήλωσαν ότι το προσωπικό ασφαλείας τους είπε να βγάλουν ρούχα με σχέδια στο χρώμα του ουράνιου τόξου. Ο Wahl δήλωσε ότι αφέθηκε ελεύθερος 25 λεπτά μετά τη σύλληψή του και έλαβε συγγνώμη από έναν εκπρόσωπο της FIFA και ένα ανώτερο μέλος της ομάδας ασφαλείας του σταδίου.