Είχε πει ο Σίγκμουντ Φρόιντ -τουλάχιστον σε εκείνον αποδίδεται- «αν θέλεις την ειρήνη, να είσαι έτοιμος για πόλεμο» και αυτό ξεκάθαρα ίσχυσε με την εθνική Αργεντινής, που κατασπάραξε την Πολωνία στο «974», πήρε τη νίκη 2-0, για την τελευταία αγωνιστική του γ’ ομίλου στο Παγκόσμιο Κύπελλο, τερμάτισε πρώτη στη βαθμολογία και το βράδυ του Σαββάτου θα παίξει με την Αυστραλία στη φάση των «16», προκειμένου να φτάσει στα προημιτελικά του θεσμού.






Ήταν συμπεριφορά πολεμόχαρων που έψαχναν την ειρήνη εκείνη των ποδοσφαιριστών του Λιονέλ Σκαλόνι, για να μείνουν στη διοργάνωση, για να αποφύγουν το κολύμπι δίχως μάσκα στο βυθό της ντροπής. Για να μην είναι αυτή, μια νύχτα ομίλου, η ημέρα που ο Λιονέλ Μέσι θα κρεμούσε τη φανέλα του.




Κι ας ήταν εκείνος που, στο 38’, είδε το πέναλτί του να αποκρούεται από τον μάλλον κορυφαίο τερματοφύλακα της διοργάνωσης, τον Βόιτσεχ Σέζνι, ο οποίος κρατούσε επιμελώς το μηδέν παρά τη χλαπαταγή και τις ορδές των τανγκέρος, που επιτίθεντο ιλαδόν και βοτρηδόν, με πείσμα και πόθο άφατο.


Ήταν ο Μέσι, όμως, που, σαν Ρώσος χάκερ, διάβασε το παιχνίδι, με οκτώ ολόκληρες πάσες να διασπούν την αμυντική γραμμή των Πολωνών. Αλλά ήταν η δεξιά πλευρά, που δέσποζε η παρουσία του επίσης εκπληκτικού Άνχελ ντι Μαρία, που έφερε τα καλούδια. Μόλις στο 46’, από εκεί και τη συρτή πάσα του Ναχουέλ Μολίνα, ο Αλέξις Μακάλιστερ, στο δέκατο παιχνίδι του με την Αργεντινή, έβαλε το πρώτο γκολ του με την «αλμπισελέστε».



Η Αργεντινή απειλήθηκε από ελάχιστα έως... μηδέν στο ματς. Η Πολωνία δεν γινόταν να επιτεθεί, το πρέσινγκ ήταν αβυσσαλέο. Η «αλμπισελέστε» έψαχνε για αίμα, η ψυχική ηρεμία δεν είχε επέλθει εντελώς. Το γκολ του Χούλιαν Φερνάντες, στο 67’, την έφερε.




Μετά το πατατράκ -δύο τελικές δύο γκολ- από τη συμπαθή Σαουδική Αραβία στην πρεμιέρα, η Αργεντινή βρίσκεται στους «16» και το Σάββατο, 3 Δεκεμβρίου, στις 21:00, αντιμετωπίζει την Αυστραλία. Η Πολωνία, που θα περνούσε μέσω… λιγότερων κίτρινων καρτών αν η Σαουδική Αραβία δεν σκόραρε με το Μεξικό, και άρα δεν την υπερκερνούσε στο συνολικό συντελεστή, θα αντιμετωπίσει τη Γαλλία την Κυριακή, 4 Δεκεμβρίου, στις 17:00.







Πολωνία (Σ. Μιχνιέβιτς): Σέσνι, Κας, Γκλικ, Κίβιορ, Μπερεσίνσκι (72' Γέντζεϊτσικ), Ζιελίνσκι, Μπιέλικ (62' Ντ. Σιμάνσκι), Κριχόβιακ (84' Πιόντεκ), Φρανκόβσκι (46' Σκόρας), Σβιντέρσκι (46' Καμίνσκι), Λεβαντόβσκι
Αργεντινή (Λ. Σκαλόνι): Μαρτίνες, Μολίνα, Ρομέρο, Οταμέντι, Ακούνια (59' Ταγλιαφίκο), Ντε Πολ, Φερνάντες (79' Πεσέλα), Μακ Άλιστερ (84' Αλμάντα), Μέσι, Άλβαρες (79' Άλβαρες), Ντι Μαρία (59' Παρέδες)