Λαμβάνοντας υπόψιν ότι το παιχνίδι της Αργεντινής με την Πολωνία στο «974» ήταν μπροστά δύο λεπτά εκείνου του Μεξικού με τη Σαουδική Αραβία, τότε στο «Lusail» οι Μεξικανοί ήξεραν ότι χρειάζονταν ένα γκολ για να είναι εκείνοι που θα έπαιρναν την πρόκριση στη φάση των «16» του Παγκόσμιου Κυπέλλου, ως δεύτεροι στο γ' όμιλο, πίσω από την «αλμπισελέστε». 





Ο λόγος ήταν πως παρ' όλο που η Πολωνία ήταν πίσω στο σκορ 2-0 και οι ίδιοι προηγούνταν της Σαουδικής Αραβίας με τα γκολ των Χένρι Μαρτίν στο 47' και Λούις Τσάβες στο 52', το δεύτερο μια εκπληκτική εκτέλεση φάουλ, έμεναν εκτός. Είναι ιλαροτραγικό το γιατί: είχαν τους ίδιους βαθμούς με τους Πολωνούς, το ίδιο ενεργητικό-παθητικό, 2-2, είχαν έρθει ισόπαλοι στο μεταξύ τους ματς και είχαν μείνει οι κίτρινες κάρτες, πριν η πρόκριση παιχτεί σε... κλήρωση. 



Οι Μεξικανοί, όπως θα μπορούσε να μαντέψει κάποιος, είχαν πάρει περισσότερες, ως εκ τούτου θα έμεναν εκτός λόγω... unfair play. Αυτό δεν το το ήθελε ούτε ο Νεσαουαλκόγιοτλ, ένας από τους βασιλιάδες της χώρας, οπότε το γκολ του Σαλέμ αλ Νταουσάρι στο 90+5' τους έσωσε από ένα... ρεζιλίκι άνω ποταμών. Τουλάχιστον δεν τιμωρήθηκαν γι' αυτό που ήταν η φύση τους. 


Το Μεξικό νίκησε τη Σαουδική Αραβία 2-1 και έμεινε εκτός λόγω αρνητικού παθητικού. Το εκπληκτικό είναι ότι στα οκτώ τελευταία Παγκόσμια Κύπελλα που συμμετείχαν, δεν είχαν αποκλειστεί στους ομίλους. Τις τελευταίες εφτά φορές έφτασαν στους «16», όπου αποκλείστηκαν. Το θεωρούσαν κανονικότητα, έχουν χάσει προκρίσεις με κάθε λογής τρόπο, όμως μάλλον θα διερρήγνυαν τα ιμάτιά τους για να βρίσκονται εκεί. 





Σαουδική Αραβία (Ερβ. Ρενάρ): Αλ Οουαΐς, Αλγκανάμ (88' Μπαχεμπρί), Αλ Αμρί, Ταμπακτί, Μπουλαγί (37' Σαραχίλι), Μπιρακάν, Αλ Χασάν (46' Μαντού), Αμπντουλαμίντ, Αλ Νταουσαρί, Αλ Σεχρί (62' Αλομπούντ), Κάνο.
Μεξικό (Χεράρδο Μαρτίνο): Οτσόα, Σάντσες (86' Κέβιν Άλβαρες), Μόντες, Μορένο, Γκαγιάρδο, Έντσον Άλβαρες (86' Φούνες Μόρι), Τσάβες, Λοσάνο, Πινέδα (77' Ροντρίγκες), Βέγκα (46' Αντούνια), Μαρτίν (77' Ραούλ Χιμένες).