Αντέδρασε άμεσα η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή στο άκουσμα της είδησης της Τρίτης 10 Ιανουαρίου 2023 ότι ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος πέθανε από πολυοργανική ανεπάρκεια στην ηλικία των 82 ετών. Στην ανακοίνωσή της, που δημοσιεύτηκε στο Twitter, εκφράστηκε η θλίψη της για τον αθλητή, «χρυσό» Ολυμπιονίκη στη Νάπολη (στο πλαίσιο της διοργάνωσης που έγινε στη Ρώμη), το 1960, και τον επίτιμο πρόεδρο, ο οποίος βοήθησε τα μέγιστα στην άνοδο του Ολυμπιακού κινήματος.

Ο διάδοχος Κωνσταντίνος, γιος του βασιλέως Παύλου, αναδείχθηκε νικητής στις 7 Σεπτεμβρίου του 1960 στην κατηγορία Dragon, με παρτενέρ τους Οδυσσέα Εσκιτζόγλου και Γιώργο Ζαΐμη. Ο Κωνσταντίνος υπήρξε ο πηδαλιούχος του πληρώματος «Νηρεύς», που υπερτέρησε της ομάδας της Αργεντινής και εκείνης της Ιταλίας σε έναν αγώνα που κράτησε μία εβδομάδα. Μάλιστα, αναπληρωματικό μέλος του πληρώματος ήταν η βασίλισσα Σοφία, αδελφή του Κωνσταντίνου και τότε πριγκίπισσα.

teos_1_2
teos_2_2
*Ο Κωνσταντίνος Γλίξμπουργκ στο Αεροδρόμιο του Ελληνικού, με το χρυσό μετάλλιο από τη Ρώμη

Το χλιαρό ξεκίνημα, με τη 10η θέση την πρώτη ημέρα, ακολούθησε μια γραμμική απογείωση. Η δεύτερη κούρσα έφερε το πλήρωμα στην τρίτη θέση, όπου τερμάτισε και την επομένη. Η πρωτιά της επόμενης ημέρας υπήρξε καταλύτης, αλλά περισσότερο από όλα μέτρησε η σταθερότητα. Ενώ η Ιταλία άρχισε με μία πέμπτη, δύο δεύτερες και μία πρώτη θέση, την πέμπτη και την έκτη ημέρα ολίσθησε στην 11η και τη τη 14η θέση αντιστοίχως, ενώ η Ελλάδα έφερε δύο τέταρτες και μία δεύτερη θέση, που ήταν αρκετές για να υπερκεράσουν με άνεση το εμπόδιο των γειτόνων όσο και των Αργεντινών. Το πλήρωμα, που είχε για προπονητή και συναθλητή τον «πρώτο αληθινό ιστιοπλόο αθλητή», όπως γράφει η επίσημη ιστοσελίδα της κατηγορίας Finn, δηλαδή τον Δανό Πάουλ Ελφστρομ, ο οποίος είχε κατακτήσει τέσσερα διαδοχικά χρυσά μετάλλια, στην κατηγορία Firefly στο Λονδίνο το 1948 και στη Finn το 1952 στο Ελσίνκι, το 1956 στη Μελβούρνη και το 1960 στη Ρώμη, τελείωσε με 6.733 βαθμούς, αρκετά περισσότερους από τους 5.715 των Αργεντινών και τους 5.704 των Ιταλών.

teos_2
To ελληνικό πλήρωμα που θριάμβευσε στη Νάπολη, Γιώργος Ζαΐμης, Κωνσταντίνος Γλίξμπουργκ, Οδυσσέας Εσκιτζόγλου

Μάλιστα, ο Κωνσταντίνος έφερε και την ιδιότητα του προέδρου της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, από το 1955 μάλιστα, την οποία διατήρησε έως τις 6 Μαρτίου του 1964, όταν και ορκίστηκε βασιλιάς μετά τον θάνατο του πατέρα του. Η ΕΟΕ τού απένειμε τον τίτλο του επίτιμου προέδρου.

teos_4

Όταν το σκάφος έφτασε στο λιμάνι της Σάντα Λουτσία της Νάπολης, όπου γινόταν ο αγώνας, ο τρισευτυχισμένος βασιλιάς Παύλος τον έριξε στη θάλασσα, ενώ η Σοφία τον κατάβρεξε, όπως ανέφερε η «Καθημερινή» στο πρωτοσέλιδο του φύλλου της 8ης Σεπτεμβρίου 1960.

teos_7
teos_8
teos-6
*Κωνσταντίνος Γλίξμπουργκ, Οδυσσέας Εσκιτζόγλου και Γιώργος Ζαΐμης στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου κατά την απονομή 

«Με αισθήματα βαθείας συγκινήσεως, εθνικής υπερηφανείας και ανυποκρίτου ενθουσιασμού, ο ελληνικός λαός υπεδέχθη το απόγευμα χθες την είδησιν περί της λαμπράς πρώτης νίκης του Διαδόχου Κωνσταντίνου εις τους ιστιοπλοϊκούς αγώνας της 17ης Ολυμπιάδος, που διεξήχθησαν εις τον κόλπον της Νεαπόλεως. Χάρις εις την νίκην αυτήν, έπειτα από 48 έτη, όταν ο Τσικλητήρας κατέλαβε την πρώτην θέσιν εις το άλμα εις μήκος άνευ φοράς εις τους Ολυμπιακούς της Στοκχόλμης το 1912, η Ελλάς κερδίζει πάλιν χρυσούν ολυμπιακόν μετάλλιον», τονίστηκε στο ρεπορτάζ της εφημερίδας.

ΟΤΑΝ ΤΟ ΣΚΑΦΟΣ ΕΦΤΑΣΕ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΣΑΝΤΑ ΛΟΥΤΣΙΑ ΤΗΣ ΝΑΠΟΛΗΣ, ΟΠΟΥ ΓΙΝΟΤΑΝ Ο ΑΓΩΝΑΣ, Ο ΤΡΙΣΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟΣ ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΠΑΥΛΟΣ ΤΟΝ ΕΡΙΞΕ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ


Η επικράτηση των Κωνσταντίνου, Ζαΐμη και Εσκιτζόγλου στη Ρώμη, το πρώτο ελληνικό χρυσό μετάλλιο ύστερα από εκείνο του Κωνσταντίνου Τσικλητήρα στο άλμα άνευ φοράς στη Στοκχόλμη, 48 χρόνια νωρίτερα, υπήρξε καταλύτης για την παραγωγική διαδικασία στην ελληνική ιστιοπλοΐα, 13 αθλητές της οποίας φόρεσαν Ολυμπιακό μετάλλιο από το 1960 και ύστερα.