Το ποδόσφαιρο χωρίζεται σε σχολές. Άλλες χώρες βγάζουν σπουδαίους αμυντικούς. Αλλες έχουν παράδοση στους τερματοφύλακες. Άλλες έχουν μενταλιτέ πολεμιστή και η σκληρή τους φύση τούς καθορίζει. Η Βραζιλία είναι η «βασίλισσα» του σπορ. Διότι «παράγει» τα πάντα. Σε αφθονία, ποσοτική και ποιοτική. Αλλά ακόμα και η «χώρα του καφέ» ακολουθείται από συγκεκριμένα «δόγματα», αναφορικά με τα «καλά προϊόντα» της. Ναι, οι Βραζιλιάνοι μεσοεπιθετικοί και επιθετικοί έχουν γράψει Ιστορία. Εχουν αλλάξει το ποδόσφαιρο. Από τον Γκαρίντσα έως τον Πελέ, τον Σόκρατες, τον Ζίκο, τον Ρομάριο, τον Ρονάλντο, τον Κακά, τον Ροναλντίνιο, τον Νεϊμάρ. Αλλά οι Βραζιλιάνοι φημίζονται και για τους ακραίους αμυντικούς τους. Βλέπετε, έχουν βγάλει τους κορυφαίους όλων των εποχών. Από τον Ρομπέρτο Κάρλος έως τον Μαρσέλο. Και από τον Καφού έως τον Ντάνι Αλβες. Η ελίτ της θέσης. Ο Ολυμπιακός πάντοτε είχε ιδιαίτερη σχέση με τη Βραζιλία. Ορισμένοι από τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές της ιστορίας του έχουν καταγωγή από τη μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής (Ζιοβάνι, Ριβάλντο...).

rodinei
Ροντινέι
Τα τελευταία χρόνια οι επιλογές ποδοσφαιριστών δεν είχαν βραζιλιάνικο άρωμα. Αλλά από αυτόν τον χειμώνα τα πράγματα άλλαξαν. Μετά την ιστορική καλοκαιρινή προσθήκη του Μαρσέλο, οι «ερυθρόλευκοι» έφεραν στην Ελλάδα ακόμα δύο ποδοσφαιριστές για τα άκρα τους. Πρώτος, πριν ακόμη φύγει το 2022, ο Ροντινέι. Ο βασικός δεξιός μπακ της Φλαμένγκο. Λίγες ημέρες μετά την κατάκτηση του (δεύτερου) Κόπα Λιμπερταδόρες, υπέγραψε στον Ολυμπιακό. Και για πρώτη φορά μετά την αποχώρηση του Ομάρ Ελ Αμπντελαουί, οι πρωταθλητές βρήκαν δεξί μπακ κορυφαίας κλάσης. Στα 30 του χρόνια. Ενας παίκτης έτοιμος να μπει και να παίξει. Και να κάνει τη διαφορά στη θέση του.

Ακολουθώντας και τη συμβουλή του Ροντινέι, αυτή την εβδομάδα ο Ολυμπιακός ενέταξε στο δυναμικό του άλλο ένα εκλεκτό μέλος του βραζιλιάνικου ποδοσφαίρου. Προχώρησε στην αγορά του Ραμόν Ράμος Λίμα. Και αυτός από τη Φλαμένγκο. Πρώην συμπαίκτης του Ροντινέι. Δημιούργημα των ακαδημιών της ομάδας με τη μεγαλύτερη λαϊκή βάση στο βραζιλιάνικο ποδόσφαιρο. Μόλις 21 ετών, με συμμετοχές στην πρώτη ομάδα, αλλά και με ενδιαφέρον από σημαντικούς συλλόγους του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου (Φενερμπαχτσέ, Μπενφίκα είχαν στείλει επίσημες προσφορές στη «Μενγκάο»). Ο Ολυμπιακός αγόρασε με 1,5 εκατ. ευρώ το 70% των δικαιωμάτων του Ραμόν. Ενώ ο παίκτης συμφώνησε σε συμβόλαιο 4,5 χρόνων με τους πρωταθλητές Ελλάδας.

11
Ραμόν Ράμος Λίμα

Ροντινέι και Ραμόν, ωστόσο, δεν συνδέονται μόνο από το γεγονός ότι προέχονται και οι δύο από τη Φλαμένγκο. Αλλά και από τις τραγικές ιστορίες που κουβαλούν. Ο Ροντινέι έχασε και τους δύο γονείς του μόλις στα 10 του χρόνια. Βίωσε ορφάνια, ακραία φτώχεια και δυσκολίες, αλλά μέσα από το ποδόσφαιρο κατάφερε να ανελιχθεί, να φτιάξει τη ζωή του, να φύγει από τους δρόμους. Ο Ραμόν, ένα παιδί γεννημένο στις φαβέλες του Ρίο, βρήκε επίσης τη λύτρωση στο ποδόσφαιρο. Αλλά μόλις στα 19 του έγινε άθελά του πρωταγωνιστής σε μια τραγωδία. Στις 4 Δεκεμβρίου 2021, με το ρολόι να δείχνει 20.31, το αυτοκίνητό του, ένα γκρι Honda Civic, παρέσυρε έναν ποδηλάτη κοντά στον σταθμό Interlagos στο Ρίο. Ο αναβάτης, Jonatas Davi dos Santos, μόλις 30 ετών και φανατικός οπαδός της Φλαμένγκο, υπέκυψε στα τραύματά του. Αφήνοντας πίσω του τρεις κόρες. Εργαζόταν ως ντελίβερι για μια εφαρμογή τροφίμων, αφού είχε απολυθεί από την οικοδομή την εποχή της πανδημίας και επέβαινε σε ποδήλατο, επειδή του είχαν κλέψει το μηχανάκι με το οποίο ζούσε την οικογένειά του.

Σύμφωνα με την έκθεση της αστυνομίας, ο Ραμόν οδηγούσε με 102 χιλιόμετρα σε δρόμο με όριο τα 70 χλμ. Του ασκήθηκε δίωξη για φόνο εξ αμελείας. Αλλά το δικαστήριο τον άφησε ελεύθερο, καθώς οι κάμερες έδειξαν ότι οι απρόσεκτες κινήσεις του ποδηλάτη προκάλεσαν το δυστύχημα. Σημαντικό ρόλο πάντως στην απόφαση των δικαστών έπαιξε η συμπεριφορά του παίκτη της Φλαμένγκο. Οχι μόνο σταμάτησε και κάλεσε αστυνομία και ασθενοφόρο, αλλά έτρεξε και προσπάθησε να βοηθήσει τον τραυματία. Η τραγωδία δεν αποφεύχθηκε. Αλλά ο Ραμόν αποφάσισε να κάνει το μίνιμουμ. Να σταθεί στην οικογένεια του Ντος Σάντος. Την οποία, όπως αποκαλύπτουν τα βραζιλιάνικα ΜΜΕ, στηρίζει έκτοτε. Με κάθε τρόπο. Ως μια μικρή λύτρωση της ψυχής του και του πόνου εκείνων που έμειναν πίσω. Ενα παιδί που έγινε άνδρας βιαίως και έρχεται στην Ελλάδα για να προσφέρει στον Ολυμπιακό το ταλέντο και τις αρετές του. Με κίνητρο να παίξει ποδόσφαιρο για τον εαυτό του και... δύο οι κογένειες.