Το Μουντιάλ βρίσκεται στην 3η ηµέρα διεξαγωγής του. Και το παγκόσµιο ποδόσφαιρο συνταράσσεται από µια επίσηµη ανακοίνωση της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: Η οικογένεια Γκλέιζερ, ιδιοκτήτης του συλλόγου, ανακοινώνει την πρόθεσή της να ακούσει προσφορές για την πώλησή του, στο σύνολό του ή µέρους των µετοχών.

Η συγκυρία του εν εξελίξει Παγκόσµιου Κυπέλλου κάλυψε σύντοµα τη σκόνη που σηκώθηκε. Αλλά όταν το Μουντιάλ τελείωσε, το «S» ανέλυσε τον λόγο της «εισβολής» του Κατάρ, της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωµένων Αραβικών Εµιράτων στο παγκόσµιο ποδόσφαιρο. Λεφτά υπάρχουν. Για την ακρίβεια, είναι τόσο πολλά, που σχεδόν δεν έχουν αξία. Σίγουρα έχουν πολύ λιγότερη από τη... µετακόµιση στη ∆ύση.

Αποφασισμένοι

Που είναι ο βασικός στόχος των χωρών-κροίσων της Μ. Ανατολής. Και κυρίως των νέων, φιλόδοξων και µεγαλοµανών ηγετών ή διαδόχων των θρόνων. Ειδικά το Εµιράτο του Κατάρ, µετά την επιτυχηµένη διοργάνωση του Μουντιάλ, δείχνει αποφασισµένο να επενδύσει ακόµα περισσότερο στο ποδόσφαιρο. Στην ελίτ του σπορ. Το σκάνδαλο «Qatar-gate» µπορεί να τα λανίζει την Ευρώπη και να έχει βάλει στο σηµάδι τους Αραβες, αλλά καθίσταται σαφές πως το θέµα αγγίζει τελείως επιδερµικά τα κεντρικά της Ντόχα.

Για την ακρίβεια, η... ανησυχία είναι τόσο µεγάλη, που το Κατάρ ετοιµάζεται να κάνει τη µεγαλύτερη αγορά οµάδας στην ιστορία των σπορ. Και, µετά την Παρί Σεν Ζερµέν, να εντάξει στο portfolio του και το διασηµότερο ποδοσφαιρικό brand του πλανήτη: τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Συναντήσεις

Το Raine Group, οι Αµερικανοί τραπεζίτες που προσέλαβε η οικογένεια Γκλέιζερ για να λάβουν και να εξετάσουν τις επίσηµες προσφορές για την πώληση της Γιουνάιτεντ, έχουν προγραµµατίσει συναντήσεις µε τους υποψήφιους αγοραστές. Ο τραπεζίτης του Κατάρ, σεΐχης Τζασίµ µπιν Χαµάντ Αλ Θάνι, και ο Βρετανός δισεκατοµµυριούχος σερ Τζιµ Ράτκλιφ δηµοσιοποίησαν και οι δύο την πρόθεσή τους να αγοράσουν τη Γιουνάιτεντ. Ενώ φηµολογείται πως υπάρχουν ακόµα δύο ενδιαφερόµενοι, οι οποίοι κατέθεσαν προσφορές πριν λήξει η διορία που είχε τεθεί.

Οι εκπρόσωποι του Ράτκλιφ, προέδρου και διευθύνοντος συµβούλου της χηµικής εταιρείας INEOS, και του σεΐχη Τζασίµ, προέδρου της Qatar Islamic Bank, έχουν προσκληθεί για περαιτέρω συνοµιλίες, παρά την αποτίµηση των «κόκκινων διαβόλων» σε τιµή κοντά στα 7 δισ. λίρες από τους Γκλέιζερ. Στόχος είναι να έχει προκύψει συµφωνία µέχρι τα τέλη Απριλίου και εγκαίρως, για να επιτρέψει στους πιθανούς νέους ιδιοκτήτες να ενισχύσουν την οµάδα την καλοκαιρινή µεταγραφική περίοδο.



«Πρόθυμοι»

Οπως ανέφερε το ESPN στη διάρκεια της εβδοµάδας, η Raine, η εµπορική τράπεζα που χειρίζεται τη διαδικασία, έχει δηλώσει ότι οι Γκλέιζερ εξακολουθούν να είναι πρόθυµοι να δεχτούν την εξαγορά, δίνοντας προτεραιότητα στις προσφορές για την ολοκλήρωση µιας πλήρους εξαγοράς. ∆ιεθνείς αναλυτές θεωρούν την προσφορά από το Κατάρ ως εκείνη που µπορεί να πλησιάσει τις απαιτήσεις των ιδιοκτητών της Γιουνάιτεντ.

Κυρίως διότι ο άγνωστος στο ευρύ κοινό, αλλά ενθουσιώδης σεΐχης Τζασίµ µπιν Χαµάντ αλ Θάνι, γιος του πανίσχυρου και επί 18 χρόνια πρώην πρωθυπουργού του Κατάρ, σεΐχη Χαµάντ µπιν Τζασίµ µπιν Τζαµπέρ Αλ Θάνι, είναι έτοιµος να κάνει µια πρόταση που, απλώς, δεν µπορεί να απορριφθεί. Συγκεκριµένα, υποσχέθηκε να επενδύσει στο γήπεδο της Γιουνάιτεντ και στις οµάδες της (ακαδηµίες, Γυναίκες) χωρίς να προσθέσει ούτε ένα ευρώ στα χρέη του συλλόγου! Επί της ουσίας, ο σεΐχης Τζασίµ, µε την τοποθέτηση για «εξαγορά χωρίς χρέη», έκανε µια παγκόσµια επίδειξη της οικονοµικής δύναµης, µια πρόταση που θα προσέφερε στο Κατάρ την πιο υψηλού προφίλ «ιδιοκτησία» του.

Στις ρίζες

Η προσφορά του Κατάρ οδήγησε έναν άλλο πλειοδότη, τον σερ Τζιµ Ράτκλιφ, τον πιο πλούσιο Βρετανό, δισεκατοµµυριούχο των πετροχηµικών, µε έδρα το Μόντε Κάρλο, να επιβεβαιώσει πρώτα ιδιωτικά και µετά δηµόσια ότι έχει κάνει προσφορά για το 69% της Γιουνάιτεντ, το ποσοστό που ανήκει στους Γκλέιζερ. Ο Ράτκλιφ προσέφερε στους οπαδούς της Γιουνάιτεντ µια αγγλική εναλλακτική στην προοπτική της ιδιοκτησίας του Κόλπου.

Από το Μάντσεστερ

Γεννηµένος στο Μάντσεστερ και διά βίου οπαδός της Γιουνάιτεντ, ο Ράτκλιφ υποσχέθηκε να επαναφέρει «το Μάντσεστερ στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ», για να αναβιώσει «έναν σύλλογο που δεν είναι αγκυροβοληµένος σε ξένα συµφέροντα», αλλά στην «περήφανη ιστορία και στις ρίζες του στη Βορειοδυτική Αγγλία». Πλέον, το παιχνίδι έχει «χοντρύνει». Ο Ράτκλιφ έχει λεφτά να προσφέρει και παράλληλα, ως ιδιοκτήτης της γαλλικής Νις, αλλά και µε µεγάλες επενδύσεις στον αθλητισµό, έχει τεχνογνωσία στα αθλητικά. Την ίδια στιγµή, ωστόσο, οι Καταριανοί αφήνουν να διαρρέει διαρκώς πως η δική τους προσφορά δεν θα µπορεί να αντικρουστεί. Από κανέναν.

Ο σεΐχης Τζασίµ θα πρέπει να πείσει την UEFA -η οποία απαγορεύει στους ίδιους ανθρώπους να έχουν δύο συλλόγους που ανταγωνίζονται µεταξύ τους- ότι λειτουργεί ως αυτόφωτος επιχειρηµατίας και ότι δεν αγοράζει ως εκπρόσωπος του κράτους του Κατάρ, στο οποίο ανήκει η Παρί Σεν Ζερµέν. Οµάδα την οποία η Γιουνάιτεντ θα µπορούσε να αντιµετωπίσει στο Champions League ή σε άλλη ευρωπαϊκή διοργάνωση. Οι ρυθµιστικές Αρχές του ποδοσφαίρου θα πρέπει να πειστούν ότι τα συµφέροντά του διαφέρουν από εκείνα της οµάδας του Κατάρ που ελέγχει την Παρί.



Πέντε δις. για το «ναι»

Οπως και να έχει, για να πουν το «ναι» οι Γκλέιζερ, θα πρέπει να λάβουν προσφορά που θα αγγίζει τα 5 δισ. ευρώ και θα αποτελέσει τη µεγαλύτερη εξαγορά επαγγελµατικής αθλητικής οµάδας στην Ιστορία, ξεπερνώντας το ρεκόρ αγοράς 4,3 δισ. ευρώ των Denver Broncos, οµάδας αµερικανικού ποδοσφαίρου, από τον δισεκατοµµυριούχο κληρονόµο της εταιρείας Walmart, πέρυσι.

*Δημοσιεύτηκε στο Secret στις 11 Μαρτίου 2023.