Πίσω από την ένταση, τουλάχιστον, ανάμεσα στον ομοσπονδιακό προπονητή της εθνικής Σουηδίας, Γιάνε Άντερσεν, και τον παλαίμαχο ποδοσφαιριστή Μπόγιαν Τζόρτζιτς -με σερβική καταγωγή, που όμως εκπροσωπεί τη σκανδιναβική χώρα από τις μικρές εθνικές ομάδες- φαίνεται ότι βρίσκεται η εντός έδρας ήττα (0-3) από το Βέλγιο την Παρασκευή, 24 Μαρτίου, για το πρώτο παιχνίδι των προκριματικών του Euro 2024

Οι Σουηδοί ανένηψαν, αφού νίκησαν 5-0 το Αζερμπαϊτζάν στο δεύτερο ματς, πάντως αυτό δεν εμπόδισε τον Τζόρτζιτς, ο οποίος βρισκόταν στο πάνελ των παρουσιαστών μαζί με τον πρώην ποδοσφαιριστή της Άρσεναλ, Φρέντι Λιούνγκμπεργκ, να ρωτήσει τον εκλέκτορα του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος για το μικρό χρόνο συμμετοχής του Γέσπερ Κάρλσον. Ο 24χρονος μπήκε στο 82' και σκόραρε εφτά λεπτά αργότερα, ως εκ τούτου ο παλαίμαχος του οποίου ο πατέρας, Ράνκο, έκανε αξιοσημείωτη καριέρα στον Ερυθρό Αστέρα πριν μετακομίσει στη Σουηδία για λογαριασμό της Νόρκεπινγκ, τον ρώτησε για το χρόνο συμμετοχής του ακραίου επιθετικού της Άλκμααρ. 

Άντερσον: Τότε ο Ίσακ ή ο Γκιόκερες δεν θα παίξουν.

Τζόρτζιτς: Ναι, αλλά οκτώ λεπτά σε δύο παιχνίδια είναι πολύ μικρός χρόνος.

Άντερσον: Ποιος δεν θα έπρεπε να παίζει; Είμαι υποχρεωμένος να χρησιμοποιώ έντεκα ποδοσφαιριστές. Αν ήσουν προπονητής, ας έκανες ό,τι σου άρεσε. Δεν αντέχω άλλο αυτήν την γκρίνια! Μόλις νικήσαμε 5-0 και κλαίγεστε. Κάθομαι εδώ μετά από ένα 5-0 και πρέπει να σας δώσω εξηγήσεις;

Τζόρτζιτς: Πρώτα απ' όλα χαμηλώστε τον τόνο της φωνής σας. Δεν είστε υποχρεωμένος να δώσετε εξηγήσεις, αλλά εκπροσωπείτε 10 εκατομμύρια ανθρώπους.

Άντερσον: Εσύ ποιον εκπροσωπείς;

Τζόρτζιτς: Τη Σουηδία φυσικά! Τι ερώτηση είναι αυτή; Θέλετε να πείτε κάτι άλλο;

Άντερσον: Συγχαρητήρια... Είσαι ένας προπονητής υψηλού επιπέδου.

Τζόρτζιτς: Κι εσείς έχετε παίξει ποδόσφαιρο σε... πολύ υψηλό επίπεδο ε;

Άντερσον: Είναι απίστευτο να ακούω τέτοιες αηδίες ύστερα από μια νίκη με σκορ 5-0. Ίσως έπρεπε να εκπροσωπείς κάποιον άλλον!

Τζόρτζιτς: Ποιον θα έπρεπε να εκπροσωπώ; Τη Σερβία ίσως; Αυτό υπονοείς; Εκπροσωπώ αυτήν τη χώρα, όπως κι εσείς! Είναι πραγματικά ντροπή αυτό που είπατε! Κρίμα για έναν προπονητή εθνικής ομάδας.

Ο Άντερσον πάντως δεν πτοήθηκε. Μπορεί να μην ολοκλήρωσε τις δηλώσεις, αλλά πριν φύγει είπε απευθυνόμενος στους παρουσιαστές:«Αν ερχόμουν εδώ ύστερα από μια ήττα 3-0, να το καταλάβω. Αλλά να έρχομαι εδώ ύστερα από ένα 5-0 και να πρέπει να υπερασπιστώ τον εαυτό μου απέναντί σας; Αντίο σας».



Μετά το σχόλιο για την εθνικότητα του Τζόρτζιτς, ο Άντερσον αρνήθηκε ότι υπήρχε ρατσισμός, κατά την τοποθέτησή του στην επίσημη συνέντευξη Τύπου, αλλά δεν ήταν ίδια η κοινή γνώμη. Την Τρίτη επανήλθε με νέα συνέντευξη Τύπου, κατά την οποία ζήτησε συγνώμη καθώς ξεπέρασε τα όρια. Ωστόσο, επανέλαβε πως δεν υπήρχε υπόνοια ρατσισμού στο σχόλιό του, ενώ τόνισε ότι προσπάθησε να μιλήσει με τον Τζόρτζιτς στο τηλέφωνο, χωρίς ο τελευταίος να απαντήσει στις κλήσεις. 

Σε ό,τι αφορά το σχολιαστή, έχει τη στήριξη του τηλεοπτικού σταθμού στον οποίον εργάζεται. Ο ίδιος τόνισε ότι δεν πείθεται από την έλλειψη πρόθεσης του Γιάνε Άντερσον να θίξει την καταγωγή του, σε ανακοίνωση που εξέδωσε: «Όλοι έχουμε να μάθουμε από αυτό που έγινε κι εγώ θα συνεχίσω να κάνω τη δουλειά μου όπως την έκανα μέχρι τώρα, παραμένοντας πιστός στις αρχές και τις αξίες μου. Θέλω να χτίσω γέφυρες σε μια διαιρεμένη κοινωνία και προτιμώ να είμαι σαφής και... άβολος, παρά ασαφής και άνετος. Παρ' όλο που ο κόουτς ισχυρίζεται ότι δεν ήταν πρόθεση του να θίξει την καταγωγή μου, εγώ αντιλήφθηκα ότι αυτό ακριβώς έκανε. Μπορώ να συγχωρήσω, αλλά όχι να ξεχάσω».