Πόσες φορές το έχετε ακούσει/διαβάσει/πει; «Μόνο στην Ελλάδα συµβαίνουν αυτά». Μια φράση αγαπηµένη για τους Ελληνες. Μια διεκδίκηση πρωτιών που συχνά ισχύουν και άλλοτε αποτελούν απλώς υπερβολές. Η χρήση της στο ποδόσφαιρο, το ελληνικό, είναι σχεδόν καθηµερινή. Και δεν είναι λίγες οι φορές που δικαιολογείται. Μία από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις, η παρουσία των προπονητών στους πάγκους των ελληνικών οµάδων. Μια πονεµένη ιστορία, µε τους ελληνικούς συλλόγους να αλλάζουν συχνά σαν... πουκάµισα προπονητές. Κερδίζοντας διαρκώς πρωτιές σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Κι όµως, µια συγκριτική µελέτη µεταξύ των όσων συµβαίνουν στην ελληνική Stoiximan Super League και στα πέντε µεγάλα πρωταθλήµατα της Ευρώπης δείχνει ότι µάλλον οι άλλοι, οι «µεγάλοι», άρχισαν... Ελλάδα να θυµίζουν. Με τα δεδοµένα και τα στοιχεία να είναι εντυπωσιακά.

Συγκεκριµένα, στα πέντε κορυφαία πρωταθλήµατα της Ευρώπης έχουν πραγµατοποιηθεί έως τώρα στη σεζόν 2022-23 συνολικά 50 αντικαταστάσεις προπονητών σε 41 οµάδες! Οι Μπρένταν Ρότζερς (Λέστερ) και Γκρέιαµ Πότερ (Τσέλσι) ήταν οι δύο τελευταίοι τεχνικοί που εκδιώχθηκαν από πάγκους συλλόγων της Premier League, ενώ στη διάρκεια της εβδοµάδας η Εσπανιόλ ανακοίνωσε την απόλυση του Ντιέγκο Μαρτίνεθ και η Βαγιαδολίδ την αποµάκρυνση του Χοσέ Ρόκο Πατσέτα.

Συνολικά, 11 οµάδες στην κορυφαία κατηγορία της Αγγλίας έχουν αλλάξει προπονητές στη διάρκεια της φετινής σεζόν, µε την Τσέλσι και τη Σαουθάµπτον να το έχουν κάνει µάλιστα δύο φορές! Η Premier League είναι το πρωτάθληµα -ανάµεσα στα πέντε κορυφαία της Ευρώπης- µε τις περισσότερες αλλαγές (13 από 11 οµάδες). Ακολουθεί η γαλλική Ligue 1 (12 αλλαγές σε 9 οµάδες), στην τρίτη θέση βρίσκεται η ισπανική La Liga (10 αλλαγές σε 7 οµάδες), στην 4η η γερµανική Bundesliga (οκτώ αλλαγές σε επτά οµάδες) και την έκπληξη κάνει η Serie A, όπου µόλις επτά οµάδες έχουν προχωρήσει σε αλλαγές προπονητών.

Σε ό,τι έχει να κάνει µε την Ελλάδα, συνολικά έξι οµάδες συνεχίζουν µε τους προπονητές µε τους οποίους ξεκίνησαν τη σεζόν. Συγκεκριµένα, πρόκειται για τις: ΑΕΚ (Ματίας Αλµέιδα), Παναθηναϊκός (Ιβάν Γιοβάνοβιτς), ΠΑΟΚ (Ραζβάν Λουτσέσκου), Ατρόµητος (Κρις Κόουλµαν), Παναιτωλικός (Γιάννης Αναστασίου) και ΠΑΣ Γιάννινα (Θανάσης Στάικος). Συνολικά, στη Stoiximan Super League έχουν αλλάξει προπονητή οκτώ οµάδες, µε τη διαφορά ότι έχουν γίνει 13 αλλαγές τεχνικών. Με τον Ολυµπιακό να έχει πραγµατοποιήσει τις περισσότερες. Οι «ερυθρόλευκοι», η µοναδική οµάδα που είχε τέσσερα χρόνια τον ίδιο προπονητή (Πέδρο Μαρτίνς), από το καλοκαίρι έως σήµερα έχει δώσει τα ηνία σε συνολικά τέσσερις προπονητές. Μετά την πρόσφατη παραίτηση του Μίτσελ, ο Ζοσέ Ανιγκό ήταν εκείνος που ανέλαβε την ευθύνη να οδηγήσει τους «ερυθρόλευκους» στον τίτλο και ξεκίνησε µε το δεξί. Από εκεί και πέρα, τρεις οµάδες έχουν αλλάξει δύο προπονητές σε σχέση µε εκείνους µε τους οποίους ξεκίνησαν, ενώ οι υπόλοιπες έχουν από µία αλλαγή.

Αναλυτικά οι αλλαγές στις ελληνικές οµάδες: Ολυµπιακός (Πέδρο Μαρτίνς, Κάρλος Κορµπεράν, Μίτσελ, Ζοσέ Ανιγκό), Αρης (Χερµάν Μπούργος, Αλαν Πάρντιου, Απόστολος Τερζής), Λεβαδειακός (Γιάννης Ταουσιάνης, Γιάσµινκο Βέλιτς, Γιάννης Πετράκης), Λαµία (Τζιανλούκα Φέστα, Σάββας Παντελίδης, Λεωνίδας Βόκολος), ΝΠΣ Βόλος (Οσβάλντ Τανσό, Κώστας Μπράτσος), ΟΦΗ (Νίκος Νιόπλιας, Βάλντας Νταµπράουσκας), Αστέρας Τρίπολης (Ηρακλής Μεταξάς, Απόστολος Μάντζιος), Ιωνικός (∆ηµήτρης Σπανός, Μιχάλης Γρηγορίου).

Για ποιον λόγο προκύπτουν τόσο πολλές αλλαγές προπονητών και σε διεθνές επίπεδο, πλέον; Σύµφωνα µε έρευνα του CIES, η απώλεια στόχων, η πίεση του αποτελέσµατος, η διαφορετική φιλοσοφία, αλλά κυρίως η ανάγκη για «σοκ» στις οµάδες είναι οι βασικοί λόγοι.

*Δημοσιεύθηκε στο ένθετο ‘’Secret’’ της εφημερίδας «Παραπολιτικά» στις 8/4/23