Ευάγγελια (Λίνα) Σουλούκου. Για τους µη βαθείς γνώστες του ποδοσφαίρου, το όνοµα της νέας «σιδηράς κυρίας» της Ρόµα δεν έλεγε τίποτε έως το καλοκαίρι του 2018. Εκείνη τη χρονιά ο Βαγγέλης Μαρινάκης είχε αποφασίσει να αλλάξει τα πάντα στον σύλλογο. Και ένα από αυτά αφορούσε στο πρόσωπο που θα έτρεχε εταιρικά, οικονοµικά και νοµικά ζητήµατα.

Ο ισχυρός άνδρας του Ολυµπιακού επέλεξε τη Σουλούκου για τη θέση της γενικής διευθύντριας. Μια γυναίκα που είχε φροντίσει να δείξει τις ικανότητές της. Ως δικηγόρος, µε εξειδίκευση στο Αθλητικό ∆ίκαιο, η Σουλούκου συνεργάστηκε µε τον Ολυµπιακό από το 2010 και την πρώτη χρονιά της εποχής Μαρινάκη στη διοίκηση του µεγαλύτερου αθλητικού καραβιού της χώρας. Μεταξύ άλλων, είχε συµµετοχή στη µεταγραφή του Αριέλ Ιµπαγάσα στους «ερυθρόλευκους», όντας νοµική σύµβουλος του Σέρκου Μπρουσαλιάν και του Ισπανού ατζέντη Αλεχάντρο Καµάνιο. Στην πορεία, ανέλαβε µόνη της δύσκολες υποθέσεις. Η πιο επικίνδυνη (µεταφορικά και κυριολεκτικά) ήταν η «κλοπή» του Αλαν Πουλίδο από την Τίγκρες. Μια υπόθεση που ουσιαστικά άλλαξε τους µεταγραφικούς κανονισµούς στο Μεξικό και δηµιούργησε δεδικασµένο µετά την απόφαση του CAS.

«Κουμάντο» της µεγαλύτερης οµάδας της χώρας µια γυναίκα

Κάπως έτσι φτάσαµε στο 2018. Ο Γιάννης Βρέντζος είχε ήδη πάρει... µετάθεση για τη Νότιγχαµ Φόρεστ και ο Βαγγέλης Μαρινάκης είχε επιλέξει τη Σουλούκου για να αναλάβει την καθηµερινότητα της ΠΑΕ. Οπως και έγινε. Τη χρονιά που ο Ολυµπιακός πραγµατοποίησε πάνω από 20 µεταγραφές, υλοποιώντας την «υπόσχεση» Μαρινάκη (σ.σ.: «Θα σας διώξω όλους»), η δυναµική νοµικός ήταν εκείνη που ανέλαβε όλα τα διαδικαστικά ζητήµατα: Ανταλλαγές e-mails, προτάσεις, διαπραγµατεύσεις, συµβόλαια, οικονοµικούς διακανονισµούς, αποδεσµεύσεις, πωλήσεις, ακόµα και θέµατα του ποδοσφαιρικού τµήµατος. Στα βαθιά µε το «καληµέρα». Με τον ιδιοκτήτη «οµπρέλα» σε όλες τις αποφάσεις, τους Φρανσουά Μοντεστό, Πέδρο Μαρτίνς στο ποδοσφαιρικό σκέλος και τον Κριστιάν Καρεµπέ µόνιµο πλέον στην Ελλάδα, στην καθηµερινότητα του συλλόγου. Μια γυναίκα στο ποδόσφαιρο. Σε έναν κόσµο σκληρό, συχνά σεξιστικό και σχεδόν πάντα απρόσιτο και... µε υποτιµητική διάθεση προς τις θηλυκές παρουσίες, ο Βαγγέλης Μαρινάκης είχε επιλέξει ως «κουµάντο» της µεγαλύτερης οµάδας της χώρας µια γυναίκα. ∆ικηγόρο. Μόλις 36 ετών. Εργαζόµενη µητέρα. Που µιλάει αγγλικά, ισπανικά, γαλλικά, ιταλικά.

89
Μια γυναίκα που, ως νοµικός, από την πρώτη ηµέρα της στην αγορά εργασίας ασχολήθηκε µε το ποδόσφαιρο, εκπροσωπώντας ποδοσφαιριστές και οµάδες. Η Λίνα Σουλούκου γεννήθηκε στη Λάρισα, το 1983. Μεγάλωσε σε αθλητική οικογένεια. Ο πατέρας της ήταν τερµατοφύλακας και αργότερα προπονητής. Η ίδια έπαιξε βόλεϊ σε καλό επίπεδο. Κατά τη διάρκεια των νοµικών σπουδών της εργάστηκε στο Τµήµα Ελέγχου Ντόπινγκ των Ολυµπιακών Αγώνων «Αθήνα 2004». Από τη Λάρισα στην Ισπανία, ένας στόχος δρόµος. Το 2005 πήρε πτυχίο στο Αθλητικό ∆ίκαιο από το Πανεπιστήµιο της Σαλαµάνκα. Ακολούθησε το master στο Πανεπιστήµιο της Μαδρίτης. Και από εκεί, ο δρόµος άνοιξε.

Το 2007 άνοιξε το δικό της δικηγορικό γραφείο µαζί µε την αδελφή της, Ασπα, και σχεδόν αµέσως αποτέλεσε νοµική σύµβουλο σε διάφορους φορείς του ποδοσφαίρου. Το 2019 διορίστηκε ως η πρώτη αντιπρόσωπος διαφορετικότητας στην Ευρωπαϊκή Ενωση Συλλόγων (ECA), έχοντας ρόλο στο Εκτελεστικό Συµβούλιο, το οποίο υπηρετεί ως µέλος του ∆ιοικητικού Συµβουλίου έως σήµερα. Είναι επίσης µέλος της Εκπαιδευτικής Συµβουλευτικής Επιτροπής της ECA και της Κοινωνικής Οµάδας Εργασίας της Επιτροπής ∆ιαλόγου της UEFA, καθώς και µέλος της αντιπροσωπείας της ECA για τη «Σύµβαση της UEFA για το µέλλον του ποδοσφαίρου», ενώ από το 2021 είναι πρόεδρος του Golden Boy Awards Panel, διεθνών βραβείων της ιταλικής εφηµερίδας «Tuttosport» για τους κορυφαίους νέους ποδοσφαιριστές. Το καλοκαίρι του 2022, η ΠΑΕ Ολυµπιακός την αποχαιρέτησε, µε την ίδια να ευχαριστεί δηµόσια τους «ερυθρόλευκους» και προσωπικά τον Βαγγέλη Μαρινάκη για όσα της έδωσε την ευκαιρία να πετύχει. Αποχώρησε έχοντας πανηγυρίσει τρία πρωταθλήµατα, ένα Κύπελλο, δύο παρουσίες σε οµίλους Champions League και δύο ιστορικές προκρίσεις επί Μίλαν και Αρσεναλ στο Europa League. Και µε εµπειρίες που κανείς δεν µπορεί να βρει οπουδήποτε αλλού κι αν δουλέψει.

ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΟ ΔΥΣΚΟΛΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΕΞΟΡΘΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ, ΤΟ ΠΡΟΤΖΕΚΤ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΓΗΠΕΔΟΥ ΤΩΝ «ΛΥΚΩΝ», ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΔΥΣΚΟΛΟ ΡΟΛΟ ΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΕΙ ΤΟ ΑΦΕΝΤΙΚΟ ΤΟΥ... ΜΟΥΡΙΝΙΟ



Πριν από λίγες ηµέρες, η ανακοίνωση της Ρόµα προκάλεσε παγκόσµια αίσθηση. «Η Ρόµα είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει ότι η Λίνα Σουλούκου ορίστηκε ως νέα διευθύνουσα σύµβουλος και γενική διευθύντρια του συλλόγου». Μια εκκωφαντική επιτυχία. Η πρώτη γυναίκα CEO σε µία από τις οµάδες της ελίτ του ιταλικού ποδοσφαίρου. Αντικατέστησε τον Πιέτρο Μπεράρντι, αποτελώντας προσωπική επιλογή των Αµερικανών ιδιοκτητών της Ρόµα, Νταν και Ράιαν Φρίντκιν. Και πήρε τη θέση µπροστά από άλλους διάσηµους υποψηφίους, τους Ουµπέρτο Γκαρντίνι (πρόεδρο της ιταλικής οµοσπονδίας µπάσκετ) και Ζµπίγκιεφ Μπόνιεκ (πρώην παίκτη, πρόεδρο της πολωνικής Π.Ο.). Και οι δύο, µάλιστα, τη συνεχάρησαν δηµόσια. Με την ίδια να αναλαµβάνει το δύσκολο έργο του εξορθολογισµού των τραγικών οικονοµικών της Ρόµα, το πρότζεκτ του νέου γηπέδου των «Λύκων», αλλά και τον δύσκολο ρόλο να αποτελέσει το αφεντικό του... Ζοσέ Μουρίνιο. Η Λίνα Σουλούκου, ένα κορίτσι από τη Λάρισα, έφτασε σήµερα να είναι το αφεντικό του Special One. Και της Ρόµα. Αλλά, όπως λέει και ο Φρανσουά Μοντεστό, «η Λίνα θα πετύχει στη Ρόµα. Οποιος έχει δουλέψει στο µεγάλο πανεπιστήµιο που ονοµάζεται Ολυµπιακός µπορεί να πετύχει παντού». Με τον Κορσικανό, µάλιστα, να αποτελεί ακόµα ένα στελεχιακό δηµιούργηµα της εποχής Μαρινάκη στον Ολυµπιακό. Πλέον, διευθυντής ποδοσφαίρου στη Μόντσα του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

*Δημοσιεύθηκε στο ένθετο ‘’Secret’’ της εφημερίδας «Παραπολιτικά» στις 22/4/23