Ο Γιώργος Γιακουμάκης είναι ιδιαίτερα γνωστός για τρία πράγματα.

Το πρώτο είναι η μεταγραφή του στην ΑΕΚ από τον Πλατανιά και οι πάρα πολλοί τραυματισμοί του στην Ένωση.

Το δεύτερο είναι το τέρμα, τη σεζόν 2017-18, που έδωσε τη νίκη στους «κιτρινόμαυρους» (2-1), κόντρα στον Ολυμπιακό στο «Γ. Καραϊσκάκης», από τον 28χρονο επιθετικό.

Το τρίτο φυσικά και το πλέον γνωστό είναι οι καταπληκτικές του εμφανίσεις στο εξωτερικό.

Συγκεκριμένα, στην Ολλανδία διέπρεψε, στη Σκωτία ήταν αξιοπρεπέστατος και πλέον στέκεται εξαιρετικά και στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, όπου πέτυχε και ένα σπουδαίο ρεκόρ αυτές τις μέρες.

Σκόραρε σε 5 συνεχή ματς, κάτι που είχε να γίνει πάνω από 20 χρόνια από κάποιον άλλο επιθετικό στην Αμερική.


Είχε τις προδιαγραφές

Όσοι πάντως τον έχουν παρακολουθήσει από τον Πλατανιά ακόμα, γνώριζαν ότι μπορεί να εξελιχθεί σε έναν πολύ καλό ποδοσφαιριστή. Τότε, το 2016-17, είχε σημειώσει με τα χρώματα των Κρητικών 12 γκολ σε 30 εμφανίσεις, ενώ είχε μοιράσει και τρεις ασίστ.

Ένας ποδοσφαιριστής πολύ δυνατός στο ένας με έναν και στο παιχνίδι με πλάτη. Έτρεχε, πίεζε τις αντίπαλες άμυνες όσο δεν πάει και γενικά «σκύλιαζε» στον αγωνιστικό χώρο. Κλασικός σέντερ φορ.

Τα ίδια θα έκανε και με την ΑΕΚ, όταν αποκτήθηκε περίπου 6 χρόνια νωρίτερα, αλλά ήταν άτυχος.


Οι τραυματισμοί και οι ατυχίες

Τραυματίστηκε πολύ νωρίς (θλάση στον ορθό μηριαίο), δεν είχε συμπληρώσει την προετοιμασία του με την ομάδα καλά καλά και μετά έπαθε και σκωληκοειδίτιδα.

Όταν επανήλθε, δεν χώρεσε ποτέ στην ενδεκάδα της, αλλά πέτυχε εκείνο το τέρμα με τον Ολυμπιακό που θα μνημονεύεται πάντα από τους φίλους των «κιτρινόμαυρων».

Οι τραυματισμοί, πάντως, ποτέ δεν τον άφησαν να δείξει την αξία του στην Ελλάδα, από τις αρχές της σεζόν 2017-18 μέχρι και αυτή του 2019-20. Ούτε στον ΟΦΗ που δόθηκε δανεικός ξεχώρισε ούτε και στην Πολωνία για λογαριασμό της Γκόρνικ… τράβηξε.

Τελικά, η Ένωση είδε και αποείδε και τον πούλησε στη Φένλο. Ακόμα και εκεί, στις 12 Δεκεμβρίου του 2020 (και ενώ είχε πάρει φόρα), τραυματίστηκε στον αυχένα και πολλοί φοβήθηκαν ότι θα είναι το χαριστικό -για τον πολύπαθο, από τραυματισμούς ποδοσφαιριστή- χτύπημα.

Ευτυχώς μία εβδομάδα μετά γύρισε και συνέχισε να σκοράρει. Τελικά, ολοκλήρωσε τη σεζόν στην Eredivisie με το ασύλληπτο των 29 τερμάτων και 2 ασίστ σε 33 εμφανίσεις.

Τα εκπληκτικά του κατορθώματα εκτόξευσαν την αξία του βάσει transfermarkt από τις 600 χιλιάδες ευρώ στα 2,5 εκατομμύρια, με τη Σέλτικ να… αναγκάζεται να βγάλει από τα ταμεία της κοντά στα 2,5 εκατομμύρια ευρώ για να τον κάνει δικό της.

Στη Σκωτία έκανε μία πολύ καλή πρώτη σεζόν το 2021-22 με 17 τέρματα σε 29 εμφανίσεις.


Η φετινή περίοδος ξεκίνησε για τον Γιακουμάκη εκεί που τον άφησε η προηγούμενη, στη Σκωτία.

Έπαιξε με τη Σέλτικ και στο Champions League. Μέχρι τον Δεκέμβρη σε όλες τις διοργανώσεις είχε σε 28 εμφανίσεις 9 τέρματα.


Τον Γενάρη τον έβαλε στο μάτι ομάδα από την άλλη άκρη του Ατλαντικού. Η Ατλάντα Γιουνάιτεντ συγκεκριμένα που έδωσε για χάρη του στους Σκωτσέζους 4 εκατομμύρια ευρώ και στον ίδιο 5 εκατομμύρια (όσο κοστολογείται από το transfermarkt πλέον) για συμβόλαιο μέχρι τον Δεκέμβριο του 2026.

Αν και ξεκίνησε ως αλλαγή, πήρε τα πάνω του άμεσα και πλέον μετράει στην Αμερική με τη νέα του ομάδα σε 7 εμφανίσεις 5 τέρματα, τα οποία μάλιστα σημειώθηκαν σε ισάριθμα ματς, κάτι που είχε να συμβεί (όπως γράψαμε και παραπάνω) 21 ολόκληρα χρόνια.

Ο Γιακουμάκης που πλέον κοστολογείται με 5 εκατομμύρια ευρώ, προσπάθησε πολύ, μόχθησε, κόπιασε, ταλαιπωρήθηκε και πλέον σπάει τα… κοντέρ με τις «μπαλωθιές» του στην Αμερική και ενώ έχει ακόμα πράγματα να δώσει, όντας σε μια πολύ καλή ποδοσφαιρική ηλικία, είναι η ζωντανή απόδειξη ότι όταν θες κάτι πολύ, όσες δυσκολίες κι αν έρθουν, μπορείς να το πετύχεις.