Η Ελίνα Τζένγκο γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Νέα Καλλικράτεια Χαλκιδικής, όπου ζει και προπονείται μέχρι σήμερα, ωστόσο έλκει την καταγωγή της από την Αλβανία. Εχει δύο μεγαλύτερες αδερφές, που επίσης ασχολήθηκαν με τον στίβο. Εδώ και ένα έτος μοιράζει τον χρόνο της ανάμεσα σε Χαλκιδική και Θεσσαλονίκη, όπου σπουδάζει στη Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο.

Η Ελίνα, παρά το νεαρό της ηλικίας της, έχει κατακτήσει πολλά μετάλλια σε μεγάλες διοργανώσεις με την εθνική ομάδα. Από πέρυσι τον Αύγουστο είναι η νεαρότερη πρωταθλήτρια Ευρώπης γυναικών στον ακοντισμό (Μόναχο, 2022). Εχει καταφέρει να κατακτήσει το πρώτο -και μοναδικό μέχρι στιγμής- χρυσό μετάλλιο της Ελλάδας στον στίβο, στους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων, και παράλληλα κατέχει το ολυμπιακό ρεκόρ στον ακοντισμό γυναικών Κ18 (Μπουένος Αϊρες, 2018).

2
Η καταξιωμένη αθλήτρια μιλάει στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» για τις επιτυχίες της, την ελληνική υπηκοότητα, αλλά και τη συνομιλία της με τον πρωθυπουργό.

Πώς αισθάνθηκες που ανακηρύχθηκες κορυφαία αθλήτρια από την ευρωπαϊκή ομοσπονδία για το 2022;

Πολύ χαρούμενη. Μετά το Ευρωπαϊκό το περίμενα κιόλας, γιατί αναδείχθηκα rising star, καθώς κέρδισα σε μεγαλύτερη κατηγορία.

Ποιος είναι ο επόμενος στόχος σου;

Εχω πολλές μεγάλες διοργανώσεις, οπότε στόχος είναι μια καλή θέση και μετάλλια για την Ελλάδα. Είσαι μόλις 20 χρόνων.

Ποια είναι τα όνειρά σου;

Τα όνειρά μου είναι να φτάσω όσο πιο ψηλά μπορώ σε αυτό που κάνω στον πρωταθλητισμό και να είμαι υγιής. Αν υπάρχει υγεία, όλα αυτά θα έρθουν.

Πώς ξεκίνησες να ασχολείσαι με τον αθλητισμό;

Οι αδερφές μου έκαναν στίβο και έτσι και εγώ μπήκα στο «τριπάκι». Επειδή μένω στην Καλλικράτεια, ένα χωριό στη Χαλκιδική, δεν είχα πολλές επιλογές εκεί, οπότε ο αθλητισμός ήταν μονόδρομος.

Στο σχολείο τι μαθήτρια ήσουν;

Ημουν καλή, αν και βαριέμαι εύκολα. Οταν άρχισα να βλέπω σοβαρά τον αθλητισμό, αποστασιοποιήθηκα λίγο από το σχολείο. Περνούσα μια φάση. Αλλά όλα καλά τώρα, τελείωσα το Λύκειο και σπουδάζω στη Γυμναστική Ακαδημία στα ΤΕΦΑΑ.

Είναι πολύ δύσκολη η φάση που περνάω με τον αθλητισμό. Πολλές ώρες προπόνηση. Προφανώς μπορεί να έρθει ο έρωτας, αλλά ακόμη δεν έχει έρθει


Eίσαι ερωτευμένη;

Οχι. Είναι πολύ δύσκολη η φάση που περνάω με τον αθλητισμό. Πολλές ώρες προπόνηση. Προφανώς μπορεί να έρθει ο έρωτας, αλλά ακόμη δεν έχει έρθει.

Εχεις δεχτεί σεξουαλική παρενόχληση;

Οχι. Είμαι από τις τυχερές, γιατί στην εποχή που ζούμε μόνο αυτά ακούμε.

Μετά το Ευρωπαϊκό, μίλησες με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη;

Ναι, με πήρε τηλέφωνο και μου έδωσε τα συγχαρητήριά του. Πρόσφατα πήρες την ελληνική υπηκοότητα και ταυτότητα.

1_2

Πώς ένιωσες;

Ενιωσα ανακούφιση και μεγάλη χαρά, γιατί για πολλά χρόνια δεν είχα την υπηκοότητα και σε πολλά πράγματα ήμασταν πίσω. Δεν μπορούσα να πάω στην Αλβανία να δω τη γιαγιά μου και τον παππού μου. Οι αδερφές μου κυρίως είχαν θέματα. Είμαι και Ελληνίδα και Αλβανίδα. Σε κάποιους αρέσει αυτό που λέω, σε κάποιους όχι.

Τι εννοείς;

Κάποιοι σχολιάζουν αρνητικά το γεγονός πως λέω ότι είμαι και Ελληνίδα. Ομως είναι τόσο πολύς ο κόσμος που με στηρίζει και με αγαπάει, που δεν δίνω σημασία στα κακόβουλα σχόλια.

Ποια ήταν η πιο δύσκολη στιγμή της ζωής σου μέχρι σήμερα;

Οταν κάνεις πρωταθλητισμό, πολλές είναι οι δύσκολες φάσεις που περνάς. Δύσκολες φάσεις είναι να διαχειριστείς μια αποτυχία, να μη σε καταβάλει, να μπορέσεις να προχωρήσεις και να αφήσεις πίσω τις δυσκολίες.

Εχεις κάποιο χόμπι;

Ξεκίνησα να ζωγραφίζω, γιατί μου άρεσε πάρα πολύ, και συνεχώς το άφηνα. Τώρα προσπάθησα να φτιάξω το πρόγραμμά μου για να το βάλω και αυτό μέσα και να ξεχνιέμαι και λίγο.

Αγαπημένο μέρος για διακοπές;

Μου φαίνεται περίεργο που ο κόσμος πηγαίνει για διακοπές στο εξωτερικό, που προφανώς έχει υπέροχα μέρη, αλλά σαν την Ελλάδα και τα νησιά της δεν έχει. Εμένα λόγω του αθλητισμού δεν μου έχει δοθεί η δυνατότητα να κάνω διακοπές για πολύ στην Ελλάδα, όμως στο εξωτερικό είμαι όλη την ώρα, αλλά για αγώνες.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» στις 28/4/23