Αντίστροφα μετράει ο Μέσι για να φύγει από την Παρί. Κοινό μυστικό. Ούτε θέλει μήτε τον θέλουν άλλο στο Παρίσι. Ο Αργεντίνος ετοιμάζεται να γυρίσει στην Μπάρτσα και οι Εμίρηδες ψάχνουν την επόμενη μέρα δίχως αυτόν.

Η σχέση δεν τράβηξε. Το μόνο σίγουρο. Τι χάνει όμως η Παρί από το «αντίο» του 36χρονου Παγκόσμιου Πρωταθλητή;

Στη γαλλική πρωτεύουσα τα έβαλαν κάτω και κατέληξαν ότι μια χαμηλότερη από την αναμενόμενη αύξηση στα διεθνή τηλεοπτικά δικαιώματα και μια πτώση 10% στις πωλήσεις φανελών είναι δύο πιθανές αρνητικές επιπτώσεις για τα ταμεία της ΠΣΖ.

Ωστόσο, οι ειδικοί υπογραμμίζουν και θετικές πτυχές του αναμενόμενου χωρισμού τον ερχόμενο Ιούνιο. Συγκεκριμένα, η μείωση του μισθολογίου και η βελτίωση της εικόνας της Παρί Σεν Ζερμέν, η οποία έχει κατηγορηθεί σε αρκετές περιπτώσεις για υπερβολική επιείκεια με τους αστέρες της.

Ένα από τα πρώτα αρνητικά αποτελέσματα μιας γαλλικής Λίγκας χωρίς τον Μέσι μπορεί να είναι η επαναδιαπραγμάτευση των διεθνών δικαιωμάτων, η οποία θα επηρέαζε τόσο την PSG όσο και τους υπόλοιπους συλλόγους πρώτης κατηγορίας. Το συμβόλαιο με τον τρέχοντα ραδιοτηλεοπτικό φορέα, την τηλεοπτική αλυσίδα του Κατάρ, Bein Sports, λήγει το 2024.

Το γαλλικό πρωτάθλημα κερδίζει αυτή τη στιγμή 80 εκατ. ευρώ ετησίως από την πώλησή των δικαιωμάτων του εκτός Γαλλίας, ποσό ελάχιστο σε σχέση με το ισπανικό πρωτάθλημα και κυρίως την Premier League (περίπου 2 δις ευρώ τη σεζόν).

«Μπορεί να υπάρξει επιρροή όσον αφορά την επαναδιαπραγμάτευση των διεθνών δικαιωμάτων που λήγουν το 2024», αναγνωρίζει η Βιρζίλ Καγιέ, ένα από τα πιο γνωστά στελέχη αθλητικού μάρκετινγκ στη Γαλλία.

Ο Βενσάν Σοντέλ, άλλος ειδικός στο θέμα, συμφωνεί ότι «δεν είναι το ίδιο να διαπραγματεύεσαι στο εξωτερικό με αγορές όπως η Ασία ή η Λατινική Αμερική» έχοντας τους Μέσι και Νεϊμαρ στη Ligue 1.

«Ας πούμε ότι στο επόμενο συμβόλαιο τα διεθνή δικαιώματα θα ανέβουν γιατί αυτή τη στιγμή είναι πολύ χαμηλά, αλλά όχι τόσο πολύ, σε περίπτωση που οι δύο τους δεν θα είναι στη Γαλλία», σημειώνει ο Σοντέλ, ο οποίος προσθέτει ότι αν ο Μέσι πάει σε ένα πρωτάθλημα που ανταγωνίζεται τη Γαλλία, όπως και το ισπανικό, η ενδεχόμενη ζημιά στη Ligue 1 θα ήταν μεγαλύτερη.

Λιγότερες φανέλες για την PSG

Μετά το άνευ αδείας ταξίδι του στη Σαουδική Αραβία και την τιμωρία του από τον σύλλογο, η αποχώρηση του Αργεντινού σταρ θεωρείται δεδομένη μόλις δύο σεζόν μετά την προσγείωση στο Παρίσι από τη Βαρκελώνη. Παραλίγο να ανανεώσει για έναν ακόμη χρόνο, μέχρι τον Ιούνιο του 2024, αλλά τελικά όλα έμειναν στις σκέψεις όλων.

Η Παρί δεν μπόρεσε να κάνει απόσβεση για όσα πλήρωσε στον αρχηγό της Αργεντινής (στον οποίο πληρώνει περίπου 80 εκατομμύρια ευρώ τη σεζόν, προσθέτοντας μισθούς, πληρωμές κοινωνικής ασφάλισης και κίνητρα).

Μια επένδυση που θα ήταν κερδοφόρα αν η Παρί είχε κατακτήσει το Champions League.

Πέρυσι, η ΠΣΖ αποκλείστηκε από τη Ρεάλ και φέτος από την Μπάγερν στους «1.

8 νέες χορηγίες

Σε κάθε περίπτωση, ο Μέσι έδωσε πράγματα στην Παρί αφού προσέλκυσε τουλάχιστον 8 νέες χορηγίες και έχει δώσει τεράστια ώθηση στην πώληση των φανελών της PSG, που ξεπέρασε το ένα εκατομμύριο το 2022. Αυτά η Παρί θα τα χάσει. Ο Μέσι αποχωρεί αποτυχημένος, αλλά και η γαλλική ομάδα δεν είναι πια ένας ελκυστικός προορισμός για τα μεγάλα αστέρια. Ισως μόνο που σκέφτονται μόνο το χρήμα.

Φανέλες πούλησε, αλλά φανέλα δεν έφτιαξε η Παρί. «Ίσως θα μπορούσε να υπάρξει πτώση και σε αυτές τις πωλήσεις, περίπου 10%,» τονίζουν οι μελέτες. Βέβαια μόνο το 20% της συνολικής τιμής των φανελών θα λείψουν από τα ταμεία αφού τα περισσότερα πηγαίνουν στον κατασκευαστή και τον διανομέα.

Ο «Pulga» συνέβαλε επίσης στην προβολή στα κοινωνικά δίκτυα της PSG, τα οποία τον Ιανουάριο του 2022 έφτασαν τους 150 εκατομμύρια ακόλουθους, 50% περισσότερους από ό,τι τον προηγούμενο χρόνο.

Όλα αυτά συνέβαλαν στην επιτάχυνση των εσόδων του συλλόγου που, χωρίς να υπολογίζονται τα τηλεοπτικά δικαιώματα και τα εισιτήρια αγώνων, έσπασαν το ρεκόρ των 350 εκατομμυρίων ετησίως.

Πάντως, η ενδεχόμενη αποχώρησή του θα μειώσει το μισθολόγιο και θα βοηθήσει τον παριζιάνικο σύλλογο να ακολουθήσει τις εντολές του οικονομικού fair play της UEFA κάτι που θα του επιτρέψει να κάνει μεταγραφές χωρίς να χρειαστεί να πουλήσει ή να μειώσει αποδοχές άλλων παικτών.