Εξαπίνης έπιασε τον κόσµο ο Γιάννης Αντετοκούνµπο µε την απάντησή του σε ερώτηση δηµοσιογράφου από το Athletic για το αν η χρονιά των Μιλγουόκι Μπακς στο ΝΒΑ ήταν αποτυχία.

Ο Αντετοκούνµπο απάντησε ότι «δεν υπάρχει αποτυχία στα σπορ» και αυτή η κουβέντα µαζί µε το παράδειγµα του Μάικλ Τζόρνταν -«Επαιξε 15 χρόνια, πήρε έξι πρωταθλήµατα, οπότε αυτό σηµαίνει ότι τα υπόλοιπα εννέα ήταν αποτυχία;»- έγιναν τίτλοι σε αρκετά Μέσα.

Άνθρωποι του αθλητισµού, όπως ο προπονητής της Ρεάλ Μαδρίτης, Κάρλο Αντσελότι, ο κόουτς των Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς, Στιβ Κερ, αλλά και ο πρώην συνεργάτης στο τεχνικό τιµ των Μπακς, Ντάρβιν Χαµ, εξέφρασαν τον θαυµασµό τους για τον τρόπο µε τον οποίο τοποθετήθηκε.

Το καλύτερο ρεκόρ

Οι Μπακς, που είχαν το καλύτερο ρεκόρ στην κανονική περίοδο του NBA, αποκλείστηκαν στον πρώτο γύρο, που σηµαίνει ότι ανήκουν στην αρνητική κατηγορία των οµάδων, που, ως νούµερο ένα, ηττήθηκαν από το νούµερο οκτώ της περιφέρειάς τους. Οι Μαϊάµι Χιτ, µάλιστα, που τους έβγαλαν εκτός σε πέντε παιχνίδια, έγιναν οι πρώτοι που το έκαναν, περνώντας από τo βάσανο των play-in. Μόνο τέσσερις οµάδες, αρχής γενοµένης από το 1994 και τους Ντένβερ Νάγκετς, που απέκλεισαν τους Σιάτλ Σόνικς (3-2), το είχαν καταφέρει.

Πρόκειται για τους Νιου Γιορκ Νικς, που πέρασαν τους Μαϊάµι Χιτ (3- 2) το 1999, τους Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς, που απέκλεισαν τους Ντάλας Μάβερικς (4-2) το 2007, και τους Μέµφις Γκρίζλις, που πέρασαν στα έξι παιχνίδια τους Σαν Αντόνιο Σπερς το 2011. Από αυτές τις οµάδες, µόνο µία είχε τον παίκτη που πήρε το βραβείο MVP της κανονικής περιόδου, οι Μάβερικς, και µάλιστα ο Ντιρκ Νοβίτσκι ήταν «αναγκασµένος» να παραστεί στη βράβευσή του µετά τον αποκλεισµό.

Ο Αντετοκούνµπο ήταν ένας από τους τρεις επικρατέστερους για το βραβείο, µαζί µε τον Τζοέλ Εµπίντ των Φιλαδέλφεια Σίξερς και τον Νίκολα Γιόκιτς των Ντένβερ Νάγκετς, αν και ο δεύτερος, Νιγηριανός, που πρόκειται να ενισχύσει την Εθνική Γαλλίας, τελικά ήταν ο νικητής.

Οι δυσκολίες

Οι Μπακς συνάντησαν, πάντως, εγγενείς δυσκολίες σε αυτή τη σειρά µε τους Χιτ, οι οποίοι βασίστηκαν στην εκπληκτική απόδοση του Τζίµι Μπάτλερ. Ενας τραυµατισµός του Αντετοκούνµπο στη µέση, στο πρώτο παιχνίδι, τον άφησε εκτός των δύο επόµενων. Ο 28χρονος, πια, Γιάννης επέστρεψε στο τέταρτο, και παρά τη σπουδαία απόδοση, µε 38 πόντους και 20 ριµπάουντ, στο πέµπτο, δεν κατάφερε να αντιστρέψει τον ρου.

Επιπλέον, ο Μάικ Μπουντενχόλζερ φέρεται να πέρασε το πρώτο στάδιο πένθους κατά τη διάρκεια της σειράς, καθώς πέθανε ο αδελφός του σε αυτοκινητικό. Θεωρήθηκε ως µια κατάσταση που έπαιξε ρόλο στις αποφάσεις του, ειδικά σε εκείνη κατά την κανονική διάρκεια του πέµπτου παιχνιδιού, όταν ο Μπάτλερ ισοφάρισε, στέλνοντας το παιχνίδι στην παράταση. Ο Αντετοκούνµπο, µάλιστα, είπε ότι ήθελε να αλλάξει στα µαρκαρίσµατα και να αναλάβει τον παίκτη των Χιτ, αλλά σεβάστηκε την προπονητική απόφαση.

Έχει κριθεί

Θα µπορούσε, βέβαια, κάποιος να πει ότι η υστεροφηµία του Γιάννη, που στα 28 του έχει οπωσδήποτε µια διαστηµική πενταετία µπροστά του, έχει ήδη κριθεί. Είναι ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία των Μιλγουόκι Μπακς και βέβαια ο µόνος παίκτης που έχει βάλει 50 πόντους και έχει πάρει 21 ριµπάουντ σε τελευταίο τελικό του ΝΒΑ, όπως έκανε το 2021 µε τους Φοίνιξ Σανς.

Το δαχτυλίδι του πρωταθλητή, µε µια οµάδα σε κακή αγορά, που δεν πείθει, είναι στο δάχτυλό του, πράγµα που σηµαίνει ότι από νωρίς ξεµπέρδεψε µε την πίεση που θα του ασκούσαν οι αποκλεισµοί, σε συνδυασµό µε τη λειψυδρία. Αυτό που δεν έχει κάνει είναι µια διάκριση µε την Εθνική, ακόµα κι αν αυτή είναι η είσοδος στην τετράδα µεγάλης διοργάνωσης.

Το Παγκόσμιο

Το Σάββατο 29 Απριλίου έγινε η κλήρωση για το Παγκόσµιο Κύπελλο, που θα φιλοξενηθεί από τις 25 Αυγούστου έως τις 10 Σεπτεµβρίου σε Φιλιππίνες, Ιαπωνία και Ινδονησία. Η Εθνική θα έχει όµιλο στη Μανίλα και θα αντιµετωπίσει στις 26 Αυγούστου την Ιορδανία, στις 28 τις ΗΠΑ και στις 30 τη Νέα Ζηλανδία. Οι δύο πρώτοι του τέταρτου οµίλου θα ανταµώσουν µε τους ισάριθµους πρώτους του τρίτου γκρουπ, Λιθουανία, Μαυροβούνιο, Μεξικό και Αίγυπτος.

Από την οµοσπονδία συζήτησαν τον Μάρτιο µε τον Αντετοκούνµπο, ενώ µέχρι και την προηγούµενη εβδοµάδα δεν είχε γίνει άλλη συζήτηση και υπάρχει η αισιοδοξία ότι θα βρίσκεται στην οµάδα, όπως είπε, κιόλας, µετά τη λήξη του περυσινού Ευρωµπάσκετ, προκειµένου να βρει µε τη «γαλανόλευκη» τον Πακτωλό ποταµό στο ασιατικό Ιλιον.

Από το περιβάλλον του, άλλωστε, τονίζεται ότι θέλει να πάει µε την Εθνική στους Ολυµπιακούς Αγώνες του Παρισιού, το καλοκαίρι του 2024, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από τις ηµεροµηνίες του προολυµπιακού τουρνουά. Το 2021, πριν από τη διοργάνωση του Τόκιο και εξαιτίας της πανδηµίας, η σεζόν του NBA έληξε στις 20 Ιουλίου, και αυτό σηµαίνει πως η επιστροφή στο κανονικό πρόγραµµα, δηλαδή µάξιµουµ αρχές Ιουνίου, θα επιτρέψει τη συµµετοχή του στα κρίσιµα παιχνίδια πρόκρισης.

*Δημοσιεύτηκε στο Secret στις 6 Μαΐου 2023.