Ο μυθικός ήρωας Οδυσσέας ήταν πολυμήχανος. Με βάση τον Όμηρο, ήταν αυτός που πάντα έβρισκε μια έξυπνη λύση. Στην «Ιλιάδα» ο Οδυσσέας παρουσιάζεται από τον Όμηρο ως ένας ανδρείος πολεμιστής, συνετός βασιλιάς και πολυμήχανος αρχηγός. Και όλοι τον σέβονταν. Ο Οδυσσέας Ελύτης, πάλι, ήταν ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες ποιητές, ο Οδυσσέας Ανδρούτσος ήταν γενναίος οπλαρχηγός της Επανάστασης του 1821.

Ο Οδυσσέας Βλαχοδήμος; Είναι ίσως ο κορυφαίος Έλληνας τερματοφύλακας στην εποχή που ζούμε. Καλύτερα, ένας εκ των κορυφαίων. Ίσως να το έχουμε καταλάβει. Ίσως και πάλι όχι, γιατί αγωνίζεται σε μια θέση στην οποία δεν δίνουμε και πολλή σημασία, ως λαός. Αλλά είμαστε στην εποχή του Οδυσσέα Βλαχοδήμου, που έπειτα από πάρα πολλά χρόνια θα έχουμε να λέμε για τα κατορθώματά του.

Το περασμένο Σάββατο η Μπενφίκα νίκησε 3-0 εντός τη Σάντα Κλάρα. Και με αυτή τη νίκη κατέκτησε και μαθηματικά το πρωτάθλημα στην Πορτογαλία. Στη γιορτή που στήθηκε ο 29χρονος Έλληνας τερματοφύλακας αποθεώθηκε, ίσως περισσότερο από τους συμπαίκτες του, καθώς οι φίλαθλοι αναγνωρίζουν την πολύτιμη συνεισφορά του.

Παράλληλα έγινε και ο κορυφαίος τερματοφύλακας του «αιώνα» στην Primeira Liga. Κατάφερε να διατηρήσει ανέπαφη την εστία του στο τελευταίο ματς της σεζόν. Έτσι σε 21 από τα 34 ματς πρωταθλήματος (και 28 σε όλες τις διοργανώσεις) δεν δέχθηκε γκολ.

Δύο περιπτώσεις

Στον αιώνα που βρισκόμαστε μόνο σε δύο περιπτώσεις ένας τερματοφύλακας είχε φτάσει στα 20 ματς χωρίς να δεχθεί γκολ στο πρωτάθλημα της Πορτογαλίας. Ο ένας ήταν ο Μαρτσέλο Μορέτο τη σεζόν 2005-06, που ξεκίνησε στη Σετούμπαλ και στη συνέχεια πήρε μεταγραφή στην Μπενφίκα. Κάτι που έκανε και ο Ρικάρντο με την Μποαβίστα τη σεζόν 2001- 02.

Για να γίνει αντιληπτή η εξαιρετική παρουσία του την τρέχουσα σεζόν, αρκεί να σημειωθεί ότι την περασμένη χρονιά, στην οποία έχασε μόνο δύο παιχνίδια πρωταθλήματος, κατάφερε να κρατήσει μόνο σε δέκα ματς ανέπαφη την εστία του. Τρομερό επίτευγμα και το κάνει σε μία από τις πλέον ιστορικές ομάδες της Ευρώπης.

Κι όλα αυτά ενώ ξεκίνησε την καριέρα του στη «σκιά» του αδερφού του, Παναγιώτη. Εκείνος ήταν ένας εξτρέμ, με ικανότητες, φτάνοντας να περάσει ακόμα και την πόρτα του Ολυμπιακού. Αλλά χάθηκε.

Η πορεία

Ο Οδυσσέας Βλαχοδήμος έγινε τερματοφύλακας, επειδή έπαιζε μπάλα στα παιδικά του χρόνια, στη Γερμανία, με τον μεγαλύτερο αδερφό του και τους φίλους του. Και σαν πιο μικρός που ήταν τον έβαζαν να παίξει τέρμα. Του άρεσε όμως. Και έτσι ξεκίνησε την πορεία του από την ακαδημία της Στουτγκάρδης και γενικά έβγαλε τη γερμανική σχολή. Κάθε χρόνο γινόταν όλο και καλύτερος, για να κληθεί και στις μικρές εθνικές της Γερμανίας. Πέρασε από όλα τα κλιμάκια, έγινε και αρχηγός. Φυσικά δεν πέρασε απαρατήρητος από τους ανιχνευτές ταλέντων. Υπήρξε ενδιαφέρον από Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Άρσεναλ, αλλά και Μπάγερν Μονάχου, πριν ενηλικιωθεί.

Ο Στραματσόνι

Ωστόσο η Στουτγκάρδη δεν τον άφηνε να φύγει και έτσι έφτασε στην πρώτη ομάδα, όπου τα πράγματα δεν πήγαν όπως θα ήθελε. Τον Ιανουάριο του 2016 πήγε στον Παναθηναϊκό, όπου όλα ξεκίνησαν από τον Αντρέα Στραματσόνι!

Στις 27 Νοεμβρίου του 2016 ο Ιταλός τεχνικός τον έβαλε βασικό στο εκτός έδρας 1-1 με τον Πανιώνιο. Ματς που ήταν το τελευταίο του στον πάγκο. Για να έρθει η εκτόξευση στην πορεία. Σερί συμμετοχές και εξαιρετικές εμφανίσεις με τους «πράσινους». Οι μετοχές του στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο εκτοξεύθηκαν απότομα. Αλλά ο «Ody», όπως πλέον συνηθίζουν να τον φωνάζουν στην ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική ελίτ, ζει το όνειρό του.

Η γυναίκα του, Έλενα

Η ηρεμία που βγάζει στο παιχνίδι και η σταθερότητά του έχουν κι ένα μεγάλο μυστικό: τη γυναίκα του, Έλενα, που είναι έρωτας ζωής. Όσοι γνωρίζουν καλά και τους δύο έχουν να λένε για τη σχέση τους και το πόσο δεμένοι είναι. Αρκεί να φανταστεί κάποιος πως γνωρίζονται από τα παιδικά τους χρόνια στη Γερμανία, για να φτάσουν να είναι μαζί και να έχουν και δύο παιδιά. Γενικά ο διεθνής άσος δεν είναι από τους ποδοσφαιριστές που του αρέσει να βγαίνει. Εκείνο που προτιμά είναι να πηγαίνει για φαγητό σε κάποιο εστιατόριο με τη γυναίκα του και καλούς φίλους. Προτιμάει μια πιο ήρεμη ζωή και πλέον η οικογένειά του έχει μεγαλώσει.

Δύο νέα μέλη

Το ζευγάρι έχει δύο παιδιά. Το πρώτο, που είναι κοριτσάκι και ονομάζεται Αμέλια, γεννήθηκε το καλοκαίρι του 2020. Το δεύτερο, που είναι αγοράκι, γεννήθηκε τον Μάιο του 2022. Ο Λέανδρος, όπως είναι το όνομά του, έγινε το 4ο μέλος της οικογένειας Βλαχοδήμου.

Και οι δύο έχουν να λένε για το πώς έχει αλλάξει η ζωή τους με τον ερχομό των δύο παιδιών, τα οποία ολοκληρώνουν τη σχέση τους που είναι πλέον ακόμα πιο δυνατή. Δεν δίστασαν να δώσουν στη δημοσιότητα και μερικές ευτυχισμένες στιγμές από την καθημερινότητά τους, είτε αυτή έχει να κάνει με τα παιδιά τους είτε αφορά αποκλειστικά το ζευγάρι, κάτι που έχει γίνει μέσω των προφίλ που διατηρούν στα social media.

Μάλιστα ο 29χρονος άσος το περασμένο Σάββατο ανέβασε στο προφίλ του στο Ιnstagram μια φωτογραφία με την οικογένειά του λίγο μετά τη φιέστα που έγινε για την κατάκτηση του πρωταθλήματος με την Μπενφίκα. Μαζί με την Έλενα και τα δύο παιδιά τους πόζαραν κάτω από το σταντ που είχε στηθεί στο γήπεδο, αναφέροντας πως η πορτογαλική ομάδα είναι πρωταθλήτρια. Μαζί φυσικά με το βαρύτιμο τρόπαιο. Ένα τρυφερό ενσταντανέ της οικογένειας Βλαχοδήμου, που δεν αποκλείεται να ετοιμάσει βαλίτσες για έναν νέο προορισμό. Πέραν από τον κλασικό καλοκαιρινό που έχει να κάνει με διακοπές.

Τα τελευταία χρόνια η οικογένεια επιλέγει εξωτικούς προορισμούς εκτός Ελλάδας. Πέρυσι βρέθηκαν όλοι μαζί στις Μαλδίβες, κάτι που μάθαμε μέσω των social media, αν και ο διεθνής τερματοφύλακας συνήθως προστατεύει την προσωπική ζωή του.

Ο «Ody» είναι πλέον κλασικός οικογενειάρχης και διακοπές κάνει μόνο με την όμορφη σύζυγό του Έλενα και τα παιδιά τους. «Μικροδραπετεύσεις» με συμπαίκτες του κάνει σπανίως κι αυτές περιορίζονται σε κάποιες λιγοστές βραδινές εξόδους, όταν το επιτρέπει το ούτως ή άλλως βαρύ πρόγραμμά του με την Μπενφίκα.

Περιζήτητος «πορτιέρε» σε Αγγλία και Γερμανία

Οι φιλοδοξίες του δεν μένουν στην Μπενφίκα. Δεν έπιασε το ταβάνι του και όνειρό του είναι να παίξει σε κάποια μεγαλύτερη Λίγκα. Το βιογραφικό του είναι εξαιρετικό και στα 29 του χρόνια δεν έχει πιάσει το πικ. Οι τερματοφύλακες γίνονται ακόμα καλύτεροι και μετά τα 30!

Η πορτογαλική ομάδα ήταν αυτή που τον ανέδειξε στα ευρωπαϊκά ποδοσφαιρικά σαλόνια, με τη μεταγραφή που έγινε το καλοκαίρι του 2018, με το παρασκήνιο, πως καθυστέρησε κατά ένα έτος, να επιβεβαιώνεται από τον ίδιο. Πιο συγκεκριμένα, στις 31 Αυγούστου του 2017 ο διεθνής τερματοφύλακας πήγε το απόγευμα στο προπονητικό κέντρο για την προπόνηση που ήταν προγραμματισμένη.

Εκεί μαθαίνει για την επίσημη πρόταση της Μπενφίκα, στην οποία οι «πράσινοι» είχαν πει το ναι. Δεν υπήρχε πολύς χρόνος όμως για να ολοκληρωθούν τα διαδικαστικά με την ανταλλαγή των εγγράφων: το άνοιγμα της θυρίδας στη FIFA και διάφορες άλλες «γραφειοκρατικές», αλλά σημαντικές λεπτομέρειες που διέπουν τους κανονισμούς μιας μεταγραφής. Ο ίδιος αποκάλυψε πως έμεινε έως τις 2 τα ξημερώματα στα γραφεία της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, αλλά η μεταγραφή δεν ολοκληρώθηκε.

Όλα έτοιμα

Η Μπενφίκα, ωστόσο, δεν το «πάγωσε». Κάθε άλλο! Προετοίμασε το έδαφος, μιλώντας με όλες τις πλευρές. Και έτσι το επόμενο καλοκαίρι, που έγινε η μεταγραφή, ήταν όλα έτοιμα στη Λισαβόνα.

«Το πλάνο της Μπενφίκα, έτσι όπως κύλησε τότε η σεζόν, ήταν να αξιοποιήσω τη χρονιά που θα έμενα στον Παναθηναϊκό, ώστε πέραν του αγωνιστικού, να μην είχα καμία έννοια όταν ερχόταν η ώρα της μετακόμισης στη Λισαβόνα. Και έτσι κι έγινε. Τα πάντα ήταν έτοιμα ουσιαστικά με το που έφτασα στην Πορτογαλία», είπε σε μια από τις συνεντεύξεις του σε ελληνικό ΜΜΕ.

Έτσι ξεκίνησε ένα ποδοσφαιρικό ταξίδι που έχει πολλά ακόμα να του προσφέρει, με την «αποτίμησή» του στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο της ιστοσελίδας «transfermarkt» να είναι πλέον στα 16 εκατομμύρια ευρώ - κι ενώ ξεκίνησε στα 450.000 ευρώ τον Φεβρουάριο του 2016, ενώ το πικ, μέχρι στιγμής, ήταν τα 18 εκατομμύρια ευρώ, τον Ιανουάριο του 2021.

Το καλοκαίρι του ίδιου έτους η Λιλ με την Ατλέτικο Μαδρίτης έκαναν προτάσεις στην Μπενφίκα για να αποκτήσουν τον 29χρονο άσο, οι οποίες δεν έγιναν αποδεκτές. Οι «αετοί» φέρεται να ζητούσαν ποσόν πάνω από 15 εκατ. ευρώ. Δεν το πήραν όμως.

Το συμβόλαιο

Το επόμενο καλοκαίρι όμως ο Άγιαξ έκανε δυναμικό μπάσιμο.

Έπειτα από πολυήμερες διαπραγματεύσεις βρήκε κοινό σημείο επαφής στα 15 εκατ. ευρώ. Στο τελευταίο κρίσιμο συμβούλιο της ολλανδικής ομάδας δεν υπήρξε ομόφωνη απόφαση για να γίνει μία τόσο δαπανηρή μεταγραφή. Και η μεταγραφή δεν ολοκληρώθηκε. Ο «Ody» είχε πει το ναι σε 4ετές συμβόλαιο με συνολικές απολαβές 14 εκατομμύρια ευρώ. Μπορεί να ήθελε να πάει σε καλύτερο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, ωστόσο ο «Αίαντας» τον δελέασε με πολλά χρήματα.

Ύστερα από αυτό ο πρόεδρος της Μπενφίκα, Ρουί Κόστα, προχώρησε σε ανανέωση του συμβολαίου του έως το 2017 με καλύτερους όρους οικονομικά. Λέγεται πως αμείβεται με κοντά 3 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο, ενώ η ρήτρα αγοράς παρέμεινε στα 60 εκατομμύρια ευρώ.

Αυτό το καλοκαίρι δεν αποκλείεται τελικά να πάρει ο Βλαχοδήμος τη μεγάλη μεταγραφή που θέλει. Η Μπάγερν Μονάχου ψάχνει τερματοφύλακα και λέγεται πως ίσως κάνει την προσφορά της. Παράλληλα, η Τότεναμ, που θα κάνει μεγάλες αλλαγές στο ρόστερ της, φέρεται να εξετάζει την περίπτωσή του. Αλλά έμεινε εκτός Ευρώπης και είναι ένα μειονέκτημα.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή / Του Αλέξανδρου Χρηστάκου