Ενώ σε ήττες μπορεί να προκύψουν πολλές δικαιολογίες, όπως ζήτημα κατάστασης και διάθεσης, ο Στέφανος Τσιτσιπάς δεν μπορεί να επικαλεστεί κάποια από αυτές στην περίπτωση της ήττας του από τον Κάρλος Αλκαράθ, 3-0 σετ (6-2, 6-1, 7-6 [5]) στον προημιτελικό του Roland Garros το βράδυ της Τρίτης. 

Η αλήθεια για αυτό το παιχνίδι ανάμεσα στο νούμερο ένα και το νούμερο πέντε της παγκόσμιας κατάταξης φαίνεται ακόμα και στην απόσταση που τους χωρίζει στην ATP. Τουλάχιστον σε ό,τι αφορά το ερώτημα αν ο Αλκαράθ είναι ο κορυφαίος τενίστας στον κόσμο, η απάντηση είναι δύσκολη, όχι για άλλον λόγο παρά για το γεγονός ότι στο τουρ υπάρχει ακόμη ο Νόβακ Τζόκοβιτς.

Οι δυο τους μπορεί να συναντηθούν στον τελικό, αφού ο Σέρβος προκρίθηκε στα ημιτελικά με το 3-1 επί του Κάρεν Χατσάνοφ. 

Ο Ισπανός ήταν άτρωτος στα δύο πρώτα σετ και ο Έλληνας τενίστας δεν μπόρεσε να κάνει κάτι για να τον αντιμετωπίσει. Ο Αλκαράθ ήταν ακριβής, επιδραστικός και ταυτοχρόνως προέβαλε δύναμη και ένταση στο παιχνίδι του, συστατικά που, ως κράμα, ο Τσιτσιπάς δεν μπόρεσε να αντιμετωπίσει. 

Η προσπάθεια στο τρίτο σετ, πάντως, υπήρξε παροιμιώδης. Βρέθηκε νωρίς πίσω με μπρέικ, έσωσε match point στο 5-4 εναντίον του στο τρίτο σετ, κράτησε το 12ο γκέιμ και οδήγησε τη διαδικασία στο τάι μπρέικ, βρέθηκε πίσω 4-1 στη διαδικασία και αντέδρασε, έσωσε άλλους δύο match points στο 6-3, αλλά στο τέλος, με ένα βολέ του Αλκαράθ, λύγισε. 

Ο Τσιτσιπάς, φιναλίστ της διοργάνωσης το 2021, δεν μπόρεσε να φτάσει καν εκεί και πλέον κοιτάζει το τρίτο Major της χρονιάς, το Γουίμπλεντον, στο οποίο, πάντως, δεν έχει περάσει τον τέταρτο γύρο και εκεί έφτασε μόνο μία φορά πριν πέντε χρόνια, το 2018.