Η Μάντσεστερ Σίτι και η Ίντερ θα αναμετρηθούν στον αυριανό τελικό του Champions League «Κεμάλ Ατατούρκ» στην Κωνσταντινούπολη.

Είναι η πέμπτη φορά στην ιστορία της διοργάνωσης που θα τεθούν αντιμέτωπες ομάδες από την Ιταλία και την Αγγλία. Επίσης είναι η πρώτη φορά που μια ιταλοαγγλική μάχη σε τελικό, θα έχει κάποια άλλη ομάδα να εκπροσωπεί την Αγγλία, από τη Λίβερπουλ.

Πάμε να θυμηθούμε τις τέσσερις φορές που ομάδες από την Αγγλία και την Ιταλία κοντραρίστηκαν στον τελικό της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης:

1984: Λίβερπουλ 1 - 1 Ρόμα (4-2 στα πέναλτι)

Η πρώτη φορά που μια αγγλική ομάδα συνάντησε μια ιταλική στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών τότε ήταν το 1984, όταν η Λίβερπουλ έπαιξε με την Ρόμα και αναδείχθηκε νικήτρια στα πέναλτι.

Ο τελικός διεξήχθη στη Ρώμη, αλλά οι «κόκκινοι» χάλασαν το πάρτι των ιταλών. Το σκορ ήταν 1-1 στην κανονική διάρκεια και διατηρήθηκε και στην παράταση. Το νικητήριο πέναλτι ήρθε από τα πόδια του Άλαν Κένεντι.



1985: Γιουβέντους 1 - 0 Λίβερπουλ

Η Λίβερπουλ έφτασε σε έναν ακόμη τελικό Κυπέλλου Πρωταθλητριών το 1985, μετά την κατάκτηση της προηγούμενης διοργάνωσης. Αυτή τη φορά, η ομάδα του Μέρσεϊσάιντ τέθηκε αντιμέτωπη με τη Γιουβέντους αλλά αυτή τη φορά δεν χαμογέλασε στο τέλος. Είναι ο «μαύρος» τελικός στην ιστορία της διοργάνωσης, με την UEFA να μη σέβεται τους 39 νεκρούς της τραγωδίας του Χέιζελ και να δίνει εντολή να γίνει κανονικά το ματς.

Για τη «Γηραιά Κυρία» το μοναδικό γκολ του αγώνα πέτυχε ο Μισέλ Πλατινί, ο πανηγυρισμός του οποίου συζητήθηκε έντονα, αφού ο κόσμος παρακολουθούσε μουδιασμένος την εξέλιξη λόγω των γεγονότων.



2005: Λίβερπουλ 3 - 3 Μίλαν

Ο τελικός που δικαίως θεωρείται ένας από τους σπουδαιότερους αγώνες στην ιστορία της διοργάνωσης. Η Λίβερπουλ αντιμετώπισε μια Μίλαν που διέθετε παίκτες όπως ο Κακά, ο Αντρέα Πίρλο, ο Πάολο Μαλντίνι, ο Αλεσάντρο Νέστα και άλλοι πολλοί σταρ, υπό την καθοδήγηση του Κάρλο Αντσελότι. Όταν προηγήθηκαν με 3-0 στο ημίχρονο, έμοιαζαν όλα να έχουν τελειώσει

Η Λίβερπουλ όμως μπήκε με ψυχή στο δεύτερο ημίχρονο και έκανε μία από τις πιο εμβληματικές αντροπές όλων των εποχών. Πέτυχε τρία γκολ στο δεύτερο ημίχρονο, πήγε το παιχνίδι στα πέναλτι και σήκωσε τον πέμπτο τίτλο της στο Τσάμπιονς Λιγκ, με τον Άντριι Σεβτσένκο να είναι ο μοιραίος εκτελεστής, βλέποντας τον Γέρζι Ντούντεκ να τον σταματά.



2007: Μίλαν 2 - 1 Λίβερπουλ

Η ρεβάνς! Λίβερπουλ και Μίλαν συναντήθηκαν ξανά στον τελικό δύο χρόνια μετά το έπος της Λίβερπουλ, αλλά αυτή τη φορά οι «ροσονέρι» πήραν εκδίκηση για την ήττα στον τελικό της Πόλης του 2005.

Ήρωας της βραδιάς για τη Μίλαν ήταν ο Φίλιπο Ιντζάγκι, που σκόραρε δις. Ένα γκολ στις καθυστερήσεις από τον Ντιρκ Κάουτ έδωσε στην Λίβερπουλ ελπίδα, αλλά δεν άλλαξε το 2-1.



Ιντερ η «καταστροφέας των τρέμπλ»

Η Ίντερ έχει στερήσει τρεις φορές το τρεμπλ στους αντιπάλους της και φέτος θέλει να το κάνει για τέταρτη φορά, απέναντι στην ομάδα του Πεπ Γκουαρντιόλα. Το 1964 όταν σήκωσε το πρώτο της τρόπαιο, θύμα της ήταν η πανίσχυρη Ρεάλ Μαδρίτης. Έναν χρόνο αργότερα, την πάτησε η Μπενφίκα, ενώ η Μπάγερν Μονάχου το 2010 ήταν το τρίτο και τελευταίο θύμα της, σε ένα τελικό που η Ίντερ ήταν το αουτσάιντερ. Σε όλους τους τελικούς ήταν αουτσάιντερ. Μένει να φανεί αν η Σίτι θα αποτελέσει μέρος αυτής της «κατάρας» των φαβορί που πάνε για το «τρεμπλ»