Ιούλιος 2007. Οι Γκάλαξι του Λος Αντζελες ανακοινώνουν την απόκτηση του σούπερ σταρ της εποχής, Ντέιβιντ Μπέκαµ. Με 5ετές συµβόλαιο και αµύθητα χρήµατα. Ηταν το πρώτο πραγµατικά σοβαρό µήνυµα των Αµερικανών ότι σκοπεύουν να αλλάξουν τα πάντα στο εθνικό πρωτάθληµα ποδοσφαίρου των ΗΠΑ.

Η παρουσία του «παγκόσµιου» Μπέκαµ στο MLS άλλαξε το επίπεδο. Και ο Αγγλος έγινε το πρόσωπο που έµελλε να αποτελέσει και το σκαλοπάτι για την πραγµατική εκτόξευση.

Ιανουάριος 2018

Ο Ντέιβιντ Μπέκαµ, µε οµάδα επιχειρηµατιών/ επενδυτών, κερδίζει την 25η άδεια στο MLS. Η Ιντερ Μαϊάµι δηµιουργείται. Σε µία από τις σηµαντικότερες αθλητικές αγορές της Βορείου Αµερικής. Ωρες µετά τη σπουδαία επιτυχία, ο «Μπεκς» ανεβάζει στον προσωπικό του λογαριασµό στο Instagram βίντεο-µήνυµα από τον Λιονέλ Μέσι. Μετά τα κλασικά συγχαρητήρια, κλείνει το µήνυµά του µε τα εξής λόγια: «Ποιος ξέρει, ίσως σε λίγα χρόνια µού τηλεφωνήσεις για να έρθω να παίξω κι εγώ στο Μαϊάµι».

7 Ιουνίου 2023

Ο Λιονέλ Μέσι σοκάρει τον πλανήτη. Αφήνει τους Καταριανούς της Παρί Σεν Ζερµέν. Απορρίπτει την πρόταση 1,5 δισ. από την Αλ Χιλάλ. Ολα δείχνουν «επιστροφή στο σπίτι». Στην Μπαρτσελόνα, αλλά ο Μέσι έχει πάρει την απόφασή του. Ο βιογράφος του, Γκιγιέµ Μπαλαγκέ, ρίχνει τη «βόµβα»: Ο Λιονέλ επέλεξε. Θα παίξει ποδόσφαιρο στην Ιντερ Μαϊάµι.

Soccer

Η σκηνοθεσία αρχίζει να φαίνεται. Η νέα του οµάδα ανεβάζει βίντεο... ανακοίνωσης, χωρίς να τον ανακοινώσει. Ο Αργεντίνος σταρ οδηγεί στους δρόµους του Μαϊάµι χωρίς να πει το παραµικρό, αλλά χαρούµενος και χαµογελαστός. Οι συγκλονιστικοί marketeers Αµερικανοί έχουν κάνει το deal του αιώνα. Ο Λιονέλ Μέσι, το πιο διάσηµο αθλητικό «προϊόν» του πλανήτη, στο MLS. Και η ιστορία αλλάζει για ακόµα µία φορά. Εως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραµµές, ο λογαριασµός της Ιντερ Μαϊάµι στο Instagram είχε φτάσει τους 5 εκατ. ακολούθους. Ούτε 24 ώρες µετά την ανακοίνωση της ιστορικής µεταγραφής. Από τις 900.000! Η αξία των εισιτηρίων της Ιντερ στη... χειρότερη 10πλασιάστηκε. Οι αντίπαλοι της Ιντερ έφτασαν τις τιµές να ξεκινούν από τα 400 δολάρια για το ντεµπούτο του «Λίο» απέναντί τους! Τα πάντα άλλαξαν. Η Αµερική έγινε κέντρο ποδοσφαίρου του πλανήτη! Η χώρα που αποκαλεί «soccer» το ποδόσφαιρο άλλαξε πίστα.

Συμφωνία - σοκ

Πώς κατάφεραν να πείσουν οι Αµερικανοί τον «Λίο» να πει το µεγάλο «ναι» στο Μαϊάµι; Με µια πρωτοφανή σύµπραξη επιχειρηµατικών κολοσσών. Αλλά και µε µια σειρά από δαιδαλώδεις εµπορικές/οικονοµικές συµφωνίες, που θα κάνουν πλουσιότερο τον Αργεντίνο. Κατά εκατοντάδες εκατοµµύρια. Πολλές εκατοντάδες. Εξηγούµαστε: Για να πληρωθεί ο µισθός του Μέσι από την Ιντερ Μαϊάµι, έπρεπε να βρεθεί τρόπος να υπερκεραστεί το εµπόδιο του Salary Cap. Για να συµβεί αυτό, χρειάστηκε να συµβάλουν οικονοµικά όλες οι οµάδες του MLS. Ολες.

Κάτι που δεν έχει προηγούµενο στην παγκόσµια αθλητική ιστορία. Και πάλι, όµως, ένα µεγάλο συµβόλαιο δεν θα έφτανε για να πείσει έναν εµπορικό γίγαντα όπως ο Μέσι να µετακοµίσει στην Αµερική. Ετσι, το δύσκολο κοµµάτι ανέλαβαν η Apple και η Adidas! Συγκεκριµένα, ο Μέσι θα λάβει ποσοστό από τις ετήσιες συνδροµές του «Season Pass MLS» από την Apple TV, το οποίο θα καταβληθεί απευθείας στον Αργεντίνο σταρ! Απαραίτητη σηµείωση: Η Apple πλήρωσε 2,5 δισ. για να πάρει τα δικαιώµατα της αµερικανικής Λίγκας. ∆ιόλου τυχαίο, επίσης, ότι µόλις την Τρίτη αποκάλυψε ότι συµφώνησε για ένα ντοκιµαντέρ τεσσάρων µερών, που καταγράφει τις πέντε εµφανίσεις του Μέσι στο Παγκόσµιο Κύπελλο και θα µεταδοθεί στο Apple TV+.

Ποσοστά

Η Adidas, ένας από τους µεγαλύτερους εταιρικούς χορηγούς του MLS, έπαιξε σηµαντικό ρόλο στο να δελεαστεί ο «Πούλγκα» να παίξει ποδόσφαιρο στις ΗΠΑ. Στον Αργεντίνο, λοιπόν, προσφέρθηκε µια επιπλέον συµφωνία, αναφορικά µε την κατανοµή κερδών της εταιρείας. Συγκεκριµένα, θα λάβει ποσοστό από τις πωλήσεις αθλητικών ειδών και επί της αύξησης στα κέρδη της Adidas από τη συµµετοχή του στο MLS!

Ιδιοκτήτης

Η συµφωνία του Μέσι µε τους Αµερικανούς περιλαµβάνει την επιλογή να µπορεί να αγοράσει ένα ποσοστό οµάδας MLS µετά το τέλος του χρόνου του ως ποδοσφαιριστή στην πρώτη τη τάξει αµερικανική λίγκα. Ορος που υπήρχε και στο συµβόλαιο που είχε υπογράψει ο Ντέιβιντ Μπέκαµ µε τους L.A. Galaxy το 2007 και ο οποίος του έδωσε την επιλογή να αγοράσει µια οµάδα σε πόλη που µπορούσε να «σηκώσει» σύλλογο επιπέδου MLS, για 25 εκατοµµύρια δολάρια. Τότε ο Αγγλος επέλεξε το Μαϊάµι, για να δηµιουργήσει εκ του µηδενός την Ιντερ. Σε λίγα χρόνια, αυτή την επιλογή θα την έχει και ο Μέσι.

Μουντιάλ 2026

Η µεταγραφή του 35χρονου Μέσι στις ΗΠΑ θα έχει σηµαντικές επιπτώσεις στο Μαϊάµι, καθώς ετοιµάζεται να γίνει µία από τις πόλεις που θα φιλοξενήσουν το Παγκόσµιο Κύπελλο του 2026 - η πρώτη διοργάνωση που θα φιλοξενηθεί σε τρία έθνη. Θα διεξαχθεί σε 16 πόλεις, σε τρεις πολιτείες της Βόρειας Αµερικής. Εξήντα αγώνες, µεταξύ των οποίων οι προηµιτελικοί, οι ηµιτελικοί και ο τελικός, θα διοργανωθούν στις ΗΠΑ, ενώ Καναδάς και Μεξικό θα φιλοξενήσουν το καθένα από 10 αγώνες. Χρειάζεται να αναφέρουµε ότι ο Μέσι θα είναι το κεντρικό πρόσωπο της διοργάνωσης; Και ότι πιθανότατα τότε θα αποσυρθεί;

*Δημοσιεύτηκε στο Secret στις 10 Ιουνίου 2023.