Αν κάτι γίνεται να χαρακτηριστεί παροιµιώδες εκτός παρκέ στην περίπτωση του Γιάννη Αντετοκούνµπο, είναι η αίσθηση της οικογένειας.

Θα περίµενε κάποιος πως, παρότι η ιστορία του είναι ωδή στην αλληλεγγύη µεταξύ γονιών και αδελφών, ένα περιβάλλον που όχι απλώς του καλλιέργησε, αλλά κράτησε αναµµένη τη φλόγα της ελπίδας ένδον του, η πορεία του προς τη δόξα θα τον είχε χαλαρώσει και µε κάποιον τρόπο θα είχε εξοφλήσει το χρέος του.

Η διαπίστωση, όµως, σε ό,τι αφορά τη µητέρα του, Βερόνικα, και τα αδέλφια του, Θανάση, Αλεξ και Κώστα, είναι αφοπλιστική: µε την αγορά ενός συγκροτήµατος 1.500 τετραγωνικών µέτρων στο Παλαιό Ψυχικό, κυριολεκτικά ώρες αφού χτίστηκε, έναντι 10.000.000 ευρώ, ο Γιάννης επεδίωξε όχι απλώς να ζουν οι άνθρωποί του άνετα, αλλά να περνούν τις µέρες τους µαζί.

Σε έναν χώρο που είναι αρκετός για να ζήσει µια φυλή, ο Γιάννης θέλει µαζί του, πλην της συντρόφου του, Μαράια, των παιδιών του, Λίαµ και Μάβερικ Σάι, αλλά και εκείνους που είναι στον δρόµο, τη µητέρα του, τα αδέλφια του και προφανώς τις συντρόφους τους και τα ανίψια τους. Τους θέλει, επιπλέον, στην Ελλάδα, και µάλιστα στην Αθήνα, προκειµένου αυτό να γίνει το σηµείο αναφοράς τους για όλες τις γενιές που πρόκειται να έρθουν.

Συνέταιροι

Οι επενδύσεις και οι συµφωνίες που κάνει για το µέλλον του, άλλωστε, δεν αφορούν αποκλειστικά αυτόν. Κυριολεκτικά από την day one στο Μιλγουόκι, όταν οµολόγησε πως έστειλε στη µητέρα του αυτούσιο τον πρώτο µισθό που πήρε από τους Μπακς, ο Γιάννης δεν έχει απλώς συγγενείς, αλλά συνεταίρους στις επιχειρήσεις του. Τελευταίο παράδειγµα είναι η δηµιουργία µιας εταιρείας, της Ante. Inc, στην οποία απλώς περιλαµβάνονται τα περιουσιακά στοιχεία της οικογένειας και που διαχειρίζονται τα τέσσερα αδέλφια.

Ο Αντετοκούνµπο έκανε ένα... γαργαντουικό συµβόλαιο µε τους Μιλγουόκι Μπακς, διάρκειας πέντε χρόνων, τον χειµώνα του 2020. Αυτό επρόκειτο να του αποφέρει συνολικά 229 εκατοµµύρια δολάρια, ενώ αυτή τη σεζόν πρόκειται να πάρει 52 εκατοµµύρια. Το συµβόλαιό του µε τη Nike συµπληρώνει µια δεκαετία -µε την πρώτη συµφωνία να του αποφέρει 20.000 δολάρια και την τελευταία ανανέωση να του δίνει 100 εκατοµµύρια-, ενώ µε το υπογεγραµµένο παπούτσι του, το Nike Air Zoom Freak, που βγήκε τον Ιούνιο του 2019, και το δεύτερο µοντέλο, που «ντεµπουτάρισε» τον Ιούλιο του 2020, έχει εξασφαλισµένα έσοδα ισοβίως, πλην των µετοχών των οποίων, όπως ο Μάικλ Τζόρνταν στις αρχές της δεκαετίας του ’80, έχει γίνει κάτοχος.

Κατοχυρωμένα

Τα logo «Greek Freak», «Greek FR34K» και «FR34K» είναι ήδη κατοχυρωµένα και προϊόντα κατακλύζουν την αγορά. Συµφωνίες, πάντως, έχει κάνει και µε εταιρείες όπως η JBL, η Hulu, η Tissot, η Kronos Foods και η T-Mobile, ενώ έχει συνεργασία και µε την BMW. Είναι, επιπροσθέτως, συµµέτοχος στην εταιρεία συµπληρωµάτων διατροφής Ready Nutrition. Οι συµφωνίες «τρέχουν» και γι’ αυτό, σύµφωνα µε το περιοδικό «Forbes», ο Αντετοκούνµπο ήταν ο 11ος πλουσιότερος αθλητής για το 2022.

Από τα 87,6 εκατοµµύρια δολάρια που έβγαλε αυτό το έτος, τα 45 προέκυψαν εκτός παρκέ. Με τις νέες απολαβές από τους Μπακς, στα τέλη του 2023 αναµένεται να αγγίξει, αν δεν πιάσει, εννιαψήφια νούµερα, ήτοι 100 εκατοµµύρια δολάρια µέσα στο έτος. Οπως αντιλαµβάνεται κάποιος, για το συγκρότηµα θα έχει δώσει µόλις το ένα δέκατο των εσόδων του. Επιπλέον, έχει λαµβάνειν από επενδύσεις που κάνει ο ίδιος. Η είσοδός του στη Γουόλ Στριτ έγινε τον φετινό Φεβρουάριο, όταν συµφώνησε µε τον CEO της εταιρείας Calamos Investments, Τζον Κουδούνις, προκειµένου να αποκτήσει µετοχές.

Με αυτόν τον τρόπο, ο Γιάννης θα µπορεί να επενδύει σε διάφορες εταιρείες. Ούτως ή άλλως, έχει αποκτήσει µετοχές σε ποδοσφαιρικό οργανισµό, αφού, µαζί µε τα αδέλφια του, είναι συνιδιοκτήτης της ποδοσφαιρικής οµάδας από το Νάσβιλ, στην οποία εµπλέκεται µέχρι και η ηθοποιός Ριζ Γουίδερσπουν.

Μπέιζμπολ

Επιπροσθέτως, έκανε άνοιγµα και στο µπέιζµπολ, έχοντας, πια, µερίδιο στην επαγγελµατική οµάδα του Μιλγουόκι, δηλαδή τους Μπριούερς, εδώ και δύο χρόνια. Στην πόλη δεσπόζει και ως κινηµατογραφικός παραγωγός του ντοκιµαντέρ «Flagmakers», που διεξάγεται στο Γουισκόνσιν. Με την Disney είχε κάνει συµφωνία προκειµένου να γίνει ταινία για τη ζωή του, το «Rise», το οποίο βγήκε µε υπέρτιτλο «Ενας βασιλιάς θα έρθει από τη θάλασσα» και έχει µια τίµια βαθµολογία, της τάξης του 7, µέσα από 7,5 χρήστες του imdb που έχουν ψηφίσει.

Σε ό,τι αφορά τους gamers, είναι ήδη φιγούρα στο Fortnite, που πολύ εκτιµάται, κάνοντας πρεµιέρα ως ήρωας του παιχνιδιού στις 24 ∆εκεµβρίου του 2022. Τελευταία συµφωνία -µέχρι την... επόµενη, που θα έλεγε και ο Νίκος Γκάλης- που έκανε ήταν η αγορά της Candy Funhouse, εταιρείας µε ζαχαρωτά. Στην Ελλάδα έχει κάνει διαφηµίσεις για το Milko της γαλακτοβιοµηχανίας ∆ΕΛΤΑ, τα ανδρικά αρώµατα STR8 του Οµίλου Σαράντη, την Aegean Airlines και την Protergia, τον Τοµέα Ηλεκτρικής Ενέργειας και Φυσικού Αερίου της Mytilineos.

Ο Γιάννης αναµένεται να µπει, πριν κλείσει τα 30 του, στη λίστα των πιο ακριβοπληρωµένων αθλητών όλων των εποχών. Συν ότι θα έχει, το καλοκαίρι του 2025, ακόµα ένα max contract, µπαίνοντας στα πλέον παραγωγικά αθλητικά χρόνια της καριέρας του.

*Δημοσιεύτηκε στο Secret στις 24 Ιουνίου 2023.