Τα... θαύματα στον αθλητισμό είναι λίγα. Αφορούν κυρίως πορείες ομάδων με μικρή δυναμική προς την κατάκτηση τίτλων. Κάτι που έκανε η Εθνική Ελλάδας με την κατάκτηση του Euro 2004. Για τους αθλητές το πράγμα πάει αλλού. Στη θέληση, στη δουλειά, στο γερό στομάχι, στο ταλέντο φυσικά και στους ανθρώπους που τους στηρίζουν για να έρθει η εκτόξευση.

Κάτι που ισχύει για τον Σάσα Βεζένκοφ, ο οποίος πήρε την απόφαση να περάσει στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Δέχθηκε την πρόταση των Σακραμέντο Κινγκς, οι οποίοι τον παρακολουθούσαν σε όλη τη σεζόν με τον Ολυμπιακό. Μία σεζόν κατά την οποία κατέκτησε το πρωτάθλημα, το Κύπελλο και το Σούπερ Καπ. Έφτασε και στον τελικό της Euroleague, αλλά ένα σουτ, αυτό του Σέρχιο Γιουλ της Ρεάλ Μαδρίτης, στέρησε τον τίτλο. Ωστόσο ο Σάσα Βεζένκοφ πήρε τον τίτλο του MVP της διοργάνωσης. 

Ο Μπράουν

Μάλιστα ο τεχνικός των «βασιλιάδων», Μάικ Μπράουν, είχε δει από κοντά τον 28χρονο άσο στο Game 5 της προημιτελικής σειράς του Ολυμπιακού με τη Φενέρμπαχτσε στο ΣΕΦ. Αυτό έδειξε πόσο τον υπολόγιζαν. Για να έρθει η πρώτη μέρα του Ιουλίου και ο Σάσα Βεζένκοφ να κάνει αποδεκτή την πρόταση των Κινγκς, η οποία είναι για συμβόλαιο τριών χρόνων, με το κάθε έτος να του αποφέρει λίγο κάτω από τα 6.000.000 ευρώ μεικτά.

Με βάση όσα ισχύουν στην Αμερική, ο Βεζένκοφ θα παίρνει καθαρά 2.940.000 ευρώ περίπου κάθε χρόνο. Δεν τον ένοιαξε και πολύ, αφού τα χρόνια πέρασαν και αν δεν πήγαινε τώρα, δεν θα πήγαινε ποτέ! Κι έτσι άνοιξε τις πύλες του κορυφαίου πρωταθλήματος μπάσκετ στον πλανήτη μέσω των Σακραμέντο Κινγκς.

Πέρασε πολλά

Ωστόσο πέρασε πολλά για να φτάσει σε αυτό το επίπεδο. Και για να τα καταφέρει είχε κάποια σημαντικά στηρίγματα.

Το πρώτο στήριγμα, που παραμένει, είναι η οικογένειά του. Ο πατέρας του, Σάσο, και η μητέρα του, Γιάνκα. «Η κατεύθυνση που μου έδιναν οι γονείς μου ήταν πως τίποτα δεν κατακτάται εύκολα. Χρειάζεται κόπος, προσπάθεια και υπομονή», έχει πει σε μία από τις συνεντεύξεις του. Ο πατέρας του, Σάσο, έχει παίξει μπάσκετ και ήταν και προ- πονητής. Η μητέρα του δεν ασχολήθηκε ποτέ με το άθλημα, αλλά πάντα τον συμβούλευε ότι δεν πρέπει να παρατάει τα όνειρα και θα πρέπει να παλεύει. Ακόμα και όταν το 2015 πήγε στην Μπαρτσελόνα, φεύγοντας από τον Άρη, όπου έκανε πράγματα και θαύματα. Εκεί δεν πέρασε καλά. Οι γονείς του ήταν πάντα κοντά και τον βοηθούσαν να μην απογοητευτεί.

Ο Μπαρτζώκας

Στην ομάδα της Καταλονίας γνώρισε έναν ακόμα σημαντικό άνθρωπο στη μέχρι στιγμής καριέρα του. Τον Γιώργο Μπαρτζώκα. Ο Έλληνας τεχνικός ανέλαβε την Μπαρτσελόνα το καλοκαίρι του 2016. Τον πίστευε πολύ και του έδινε χρόνο. Είχε φτιάξει και αρκετά συστήματα πάνω του. Αλλά η χρονιά ήταν δύσκολη. Υπήρξαν πολλοί τραυματισμοί παικτών και ο Μπαρτζώκας έμεινε μόλις μία σεζόν. Ο Σάσα Βεζένκοφ έκλεισε και τρίτο χρόνο στην Μπαρτσελόνα, αλλά έφυγε το καλοκαίρι του 2018, για να τον πάρουν στον Ολυμπιακό οι αδελφοί Αγγελόπουλοι. Και από τον Ιανουάριο του 2020 έσμιξε ξανά με τον Γιώργο Μπαρτζώκα, ο οποίος επέστρεψε στον ερυθρόλευκο πάγκο. Οι δυο τους φέρεται να έκαναν πολλές συζητήσεις, καθώς ο 58χρονος προπονητής δεν έκρυψε ποτέ πόσο πίστευε στις ικανότητές του. Του εξήγησε ότι τον προόριζε να γίνει ηγέτης της ομάδας.

Μειονεκτήματα

Αλλά θα έπρεπε να απελευθερωθεί και κυρίως να δουλέψει πάνω στα μειονεκτήματά του. Ένα από αυτά ήταν να γίνει πιο γρήγορος στα πόδια. Έτσι ξεκίνησε τη σκληρή δουλειά και εκτός προπονήσεων με τον γυμναστή του Ολυμπιακού, Ανδρέα Γκατζούλη. Έναν ακόμα σημαντικό άνθρωπο στην καριέρα του. Όλα αυτά βοήθησαν τον Βεζένκοφ να ξεπεράσει τα χρόνια στην Μπαρτσελόνα. Αλλά και το πρώτο έτος στον Ολυμπιακό, όπου κάποια στιγμή είχε εκφράσει την επιθυμία να φύγει, με την Τενερίφη να τον έχει προσεγγίσει. Για να φτάσει πλέον στο σημείο να κάνει από πέρυσι εξαιρε- τικές εμφανίσεις.

Γνωρίζοντας καλά τα δυνατά σημεία του 28χρονου φόργουορντ, ο Μπαρτζώκας «άπλωσε» τα στοιχεία του στην αγωνιστική φιλοσοφία που ήθελε να έχει ο Ολυμπιακός. Παράλληλα ο Βεζένκοφ ένιωσε καλά ψυχολογικά και πως ήταν ένα σημαντικό... γρανάζι στην «ερυθρόλευκη μηχανή» ώστε όλα να πάρουν τον δρόμο τους. Πλέον ο Βεζένκοφ θα αγωνίζεται στο NBA και όλοι περιμένουν να τον δουν στα πρώτα του ματς με τους Σακραμέντο Κινγκς. Ο ανταγωνισμός θα είναι μεγάλος, αλλά ο Σάσα έχει τα κατάλληλα εφόδια πλέον για να μπορέσει να εκπληρώσει το όνειρό του.

Η σχέση του Σάσα με την πολίστρια Νικόλ Ελευθεριάδου

Ο Σάσα Βεζένκοφ είναι πολύ καλά και στα προσωπικά του. Το τελευταίο διάστημα είναι σε σχέση με τη Νικόλ Ελευθεριάδου. Είναι μαζί πάνω από έναν χρόνο, αλλά και οι δύο επιβεβαίωσαν τη σχέση τους πριν από δύο μήνες περίπου.

Είναι αθλήτρια του πόλο και αγωνίζεται στον Ολυμπιακό, με τον οποίο έχει κατακτήσει οκτώ πρωταθλήματα Ελλάδας, τρία πρωταθλήματα Ευρώπης (2015, 2021, 2022) και ένα Κύπελλο Ευρώπης LEN Trophy (2015). Ήταν επίσης μέλος της εθνικής ομάδας που κέρδισε το ασημένιο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2018 στη Βαρκελώνη και το χάλκινο στους Ευρωπαϊ-κούς Αγώνες του 2015 στο Μπακού. Έχει κερδίσει χρυσά, ασημένια και χάλκινα μετάλλια σε παγκόσμιους και ευρωπαϊκούς αγώνες με την εθνική ομάδα υδατοσφαίρισης νεανίδων της Ελλάδας. Τώρα πλέον το θέμα είναι αν θα ακολουθήσει τον Βεζένκοφ στην Αμερική.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή