Καλοκαίρι, μεταγραφές και ελληνικές ομάδες! Λέξεις απόλυτα συνδεδεμένες και με τους φιλάθλους, που αγαπούν να... μισούν κάθε κίνηση και να θέλουν να γίνεται η δική τους: αυτή που είχαν στο μυαλό τους ή που είχαν αναλύσει με την παρέα τους.

Οι μεταγραφές, λοιπόν, μπορούν να αναχθούν και σε εθνικό σπορ, καθώς δεν είναι μόνο οι θεωρητικά μεγάλες ομάδες για τις οποίες γίνεται ντόρος. Τα τελευταία χρόνια έχει μπει δυναμικά στο... σπορ και ο Άρης. Μεγάλη η ιστορία του και αναμφίβολα ανήκει στην ελληνική ελίτ των ομάδων.

Εντυπωσιακά στοιχεία

Τα τελευταία χρόνια, μάλιστα, διεκδικεί το δικό του μερίδιο στο παζάρι των μεταγραφών. Παρουσιάζει ενδιαφέρον το πώς ο ιδιοκτήτης του, Θεόδωρος Καρυπίδης, και οι εκάστοτε προπονητές, αθλητικοί διευθυντές είναι τόσο δραστήριοι. Ψάχνοντας λοιπόν στο χρονοντούλαπο και όχι σε μεγάλο βάθος χρόνου, αλλά τις σεζόν από το 2020-21 και μετά, τα στοιχεία είναι εντυπωσιακά. Κάθε καλοκαίρι τουλάχιστον 10 παίκτες θα έρθουν στη Θεσσαλονίκη για να φορέσουν τη φανέλα του Άρη. Ανάλογες και οι αποχωρήσεις.
Καλό όλο αυτό, αλλά το θέμα είναι πως αλλάζει συνέχεια η φιλοσοφία και ο κορμός. Κατά το... λαϊκόν, το «ράβε-ξήλωνε» έγινε «αγαπημένη συνήθεια» πλέον. Πάντως το ταμείο, που γίνεται στο τέλος, βγαίνει θετικό. Ο Άρης σχεδόν πάντα είναι στην πρώτη εξάδα, αλλά δεν κάνει αυτό το κάτι παραπάνω που θέλουν οι παίκτες του.

Σεζόν 2020-21 και ο Άρης αποκτά το καλοκαίρι τους Μπουσέ, Σιαμπάνη, Μπεναλουάν, Ντάτκοβιτς, Σάκιτς, Γκάνεα, Τζέγκο, Κάτσε, Αντέμ, Ματέο Γκαρσία, Μαρτίνη, Μπερτόλιο, Σαντέ Σίλβα, Μάνο και Λόπεθ. Δυνατές κινήσεις, και μάλιστα μετέπειτα κάποιοι από αυτούς πήραν μεταγραφή. Εκείνη τη σεζόν ο Γιάννης Φετφατζίδης έγινε η πώληση που έφερε πάνω από 1.000.000 ευρώ στο ταμείο, καθώς πήγε στην Αλ Κορ του Κατάρ. Επίσης έφυγαν άλλοι 9 παίκτες, με τον Βέλεθ να πηγαίνει ως ελεύθερος στον Παναθηναϊκό.
Σεζόν 2021-22. Οι παίκτες που αποκτήθηκαν το καλοκαίρι ήταν οι εξής: Αμπουμπακάρ Καμαρά (3.500.000 ευρώ το κόστος), Λούμορ (ελεύθερος), Φαμπιάνο (ελεύθερος), Ντένις (ελεύθερος), Εντιαγέ (ελεύθερος), Ιτούρμπε (ελεύθερος), Χαΐροβιτς (ελεύθερος), Αλί (δανεικός), Μπράμπετς (λέγεται πως το κόστος άγγιξε το 1.000.000 ευρώ). Από την άλλη πλευρά αποχώρησαν ένδεκα ποδοσφαιριστές. Ανάμεσα σε αυτούς ήταν και ο Λίντσι Ρόουζ, που πήγε στη Λέγκια Βαρσοβίας αντί του ποσού των 600.000 ευρώ, ενώ ο Τόνι Ντάτκοβιτς αποκτήθηκε από τη Ρεάλ Σολτ Λέικ αντί 200.000 ευρώ. Το περσινό καλοκαίρι ήταν τρομερό με τους παίκτες που ήρθαν και αυτούς που έφυγαν.

Ο Μανού Γκαρθία

Η πιο δαπανηρή μεταγραφή ήταν του Μανού Γκαρθία, για τον οποίο ο Άρης έδωσε 3.200.000 ευρώ στη Σπόρτινγκ Χιχόν. Επίσης ήρθαν και οι Ετέμπο (ελεύθερος), Ροντρίγκες (δανεικός), Οντουμπά- τζο (ελεύθερος), Πίρσμαν (ελεύθερος), Καμάτσο (δανεικός), Γκρέι (ελεύθερος), Ενκουλού (ελεύθερος), Μαζικού (ελεύθερος), Νταμπό (ελεύθερος), Πάπε Σέικ Ντιόπ (ελεύθερος), Ζερβίνιο (ελεύθερος). Αναφορικά με τις αποχωρήσεις έγινε το μπαμ με τον Αμπουμπακάρ Καμαρά, τον οποίο απέκτησε ο Ολυμπιακός δίνοντας 5 εκατ. ευρώ. Αποχώρησαν συνολικά πάνω από δέκα παίκτες.
Υπάρχει και ο… αστερίσκος που μπαίνει στον Ντανιέλ Μαντσίνι, τον οποίο ο Άρης έδωσε στον Παναθηναϊκό τον Ιανουάριο αντί του ποσού των 3 εκατ. ευρώ. Στις χειμερινές μεταγραφές αποκτηθηκε και ο Λουίς Πάλμα. Τον Ιανουάριο του 2022 ήρθε από τη Βίντα της Ονδούρας, με το καθεστώς να μην είναι ξεκάθαρο, ούτε το πόσα χρήματα έδωσε η ομάδα της Θεσσαλονίκης. Ο 23χρονος εξτρέμ είναι ένα ποδοσφαιρικό διαμάντι, καθώς στο καλοκαιρινό μεταγραφικό παζάρι που διανύουμε υπάρχει ενδιαφέρον πολλών ομάδων από το εξωτερικό, αλλά και της ΑΕΚ. Ο Άρης φέρεται να ζητάει 5 εκατ. ευρώ για να τον παραχωρήσει.
Δεν αποκλείεται να γίνει η μεγάλη πώλησή του για το καλοκαίρι. Πέραν του Πάλμα, οι «κίτρινοι» δέχθηκαν… πιέσεις από τον Παναθηναϊκό για τον κεντρικό αμυντικό Γιακούμπ Μπράμπετς, την οποία αρνήθηκαν και επεσήμαναν πως δεν πωλείται. Παράλληλα οι μεταγραφές που έχουν ολοκληρωθεί για το φετινό καλοκαίρι είναι οι εξής: Τζούρασεκ, Μενέντες, Ματαρίτα, Πάβιτσιτς, Φεράρι, Χουτεσιώτης, Φατόρε, Αηδόνης, Σαβέριο. Ενώ θα ολοκληρωθούν και των Ζαν Ζουλ, Λορέν Μορόν, Αλβάρο Ζαμόρα, Νταβίντ Κάρλσον.
Πριν από το καλοκαίρι του 2020, όταν ξεκίνησε η αλλαγή στη μεταγραφική πολιτική του Άρη, η πιο δαπανηρή μεταγραφή ήταν ο Σέρχιο Κόκε. Ήρθε το καλοκαίρι του 2006 από τη Μαρσέιγ, αντί του ποσού του 1.000.000 ευρώ. Η επόμενη ήταν του Ματέο Γκαρσία (1.300.000 ευρώ, Οκτώβριος 2020), ο οποίος πήρε μεταγραφή πριν από μερικές μέρες στη μεξικάνικη Άτλας, με τα χρήματα που έβαλε ο Άρης στο ταμείο του να ανέρχονται σε 1.000.000. Η δεύτερη πιο ακριβή μεταγραφή ήταν του Μανού Γκαρθία (3.200.000 ευρώ), ενώ στην κορυφή είναι του Αμπουμπακάρ Καμαρά (3.500.000 ευρώ). Ο τελευταίος παραμένει και η ακριβότερη πώληση (5.000.000 ευρώ). Η αμέσως επόμενη είναι του Ντανιέλ Μαντσίνι, ενώ με τα ίδια χρήματα (3.000.000 ευρώ) είχε παραχωρηθεί ο Άγγελος Χαριστέας στη Βέρντερ Βρέμης τον Ιούλιο του 2002.
Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή