Η ακαδημία του Ολυμπιακού στον Ρέντη έγινε το πρώτο ποδοσφαιρικό σπίτι του Παναγιώτη Ρέτσου. Ένα μεγάλο ταλέντο για το οποίο όλοι μίλαγαν με τα καλύτερα λόγια από τα πρώτα του παιχνίδια με τις μικρές ομάδες.

Ο ίδιος ήταν και παραμένει ταπεινός, με το κεφάλι πάντα κάτω, δουλεύοντας σκληρά. Το καλοκαίρι του 2016 ο Πάουλο Μπέντο έρχεται για να κάνει την κίνηση-ματ. Ανεβάζει στην πρώτη ομάδα τον τότε 18χρονο αμυντικό. Ο Πορτογάλος προπονητής είχε αναλάβει σε μια δύσκολη στιγμή, μετά τον αποκλεισμό του Ολυμπιακού από τη Χαποέλ Μπερ Σεβά, στον τρίτο προκριματικό του Champions League.


Ο Μπέντο

Ο αποκλεισμός είχε φέρει και τη λύση της συνεργασίας με τον Βίκτορ Σάντσεθ. Ο Μπέντο ήρθε για να βάλει σε τάξη πολλά πράγματα και από τις πρώτες κινήσεις του ήταν να δει τι ταλέντα υπήρχαν στην ακαδημία. Ο Παναγιώτης Ρέτσος τού έκανε το... κλικ. Μάλιστα στις 25 Αυγούστου του 2016 ο Ρέτσος κάνει το ντεμπούτο του στην ανδρική ομάδα και ήταν βασικός.

Πρόκειται για τη ρεβάνς με την Αρούκα στο Καραϊσκάκης για τα προκριματικά του Europa League. Οι «ερυθρόλευκοι» νίκησαν 2-1 στην παράταση και προκρίθηκαν, με τον Ρέτσο να παίζει 120 λεπτά ως δεξιός μπακ. Αυτό ήταν!


Στο ναδίρ

Το κουβάρι άρχισε να ξετυλίγεται με τον Ρέτσο, ο οποίος μέτρησε 34 συμμετοχές. Από τότε μέχρι τώρα η πορεία του δεν είχε τη συνέχεια που περίμεναν όλοι. Η μεταγραφή στη Λεβερκούζεν μπορεί να ήταν ιστορική, αλλά ο διεθνής άσος δεν ανταποκρίθηκε στις δυσκολίες. Παράλληλα, είχε και μερικούς τραυματισμούς που τον πήγαν πίσω στη γερμανική ομάδα. Για να φτάσει το περσινό καλοκαίρι, όταν φόρεσε ξανά τα ερυθρόλευκα με τη μορφή του δανεισμού για έναν χρόνο. Δεν έκανε κάτι το σπουδαίο, αφού έμεινε στην αφάνεια σε μια δύσκολη σεζόν, γενικά, για τον Ολυμπιακό, ο οποίος όμως τον απέκτησε με ελεύθερη μεταγραφή.


Τετ α τετ

Η έλευση του Ντιέγκο Μαρτίνεθ στον πάγκο άλλαξε πολλά για τον 24χρονο κεντρικό αμυντικό. Ο Ισπανός προπονητής διέκρινε άμεσα το ταλέντο του. Μελέτησε καλά την πορεία της καριέρας του κι έκανε μια κουβέντα μαζί του. Σε αυτή του έδωσε να καταλάβει πως μαζί θα δουλέψουν σκληρά για να βγάλει ξανά στην επιφάνεια τις εξαιρετικές ικανότητές του. Κάτι που δεν μπορεί να γίνει άμεσα, αφού έχει χάσει τη λάμψη του και ουσιαστικά τα τρία τελευταία χρόνια είχε μεγάλη πτώση στην απόδοσή του.

Ο Ρέτσος τα έβαλε καλά μέσα του όλα αυτά, τα οποία τον βοήθησαν να ανακτήσει τη χαμένη του αυτοπεποίθηση. Γιατί ήταν από τις βασικές αιτίες της αγωνιστικής πτώσης του. Ήδη όσο περνάει ο χρόνος γίνεται όλο και καλύτερος.


Βελτίωση

Μάλιστα το τελευταίο διάστημα ο Ντιέγκο Μαρτίνεθ δείχνει την προτίμησή του προς τον Ρέτσο. Τον οποίο και χρησιμοποίησε ως παρτενέρ του Νικολάς Φρέιρε στο φιλικό με τη Νόριτς, όπου ο Αργεντινός στόπερ έκανε το ανεπίσημο ντεμπούτο του.

Σίγουρα ο Ρέτσος δεν είναι ακόμα αυτός που έκανε τους πάντες να τρελαθούν, στην πρώτη θητεία του στον Ολυμπιακό. Ο Μαρτίνεθ ωστόσο έχει βάλει στα πρότζεκτ του να τον κάνει έναν εκ των κορυφαίων στόπερ της ομάδας.

Θα χρειαστούν κι άλλα παιχνίδια, όπως θα κάνει κι άλλα λάθη, αφού έτσι θα σκληραγωγηθεί περισσότερο. Ο Μαρτίνεθ, στη μέχρι στιγμής καριέρα του, έχει κάνει κάτι ανάλογο με πολλούς παίκτες. Θέλει να πράξει το ίδιο και με τον Ρέτσο.


Ο Κορδόν

Την αναγέννηση του Ρέτσου επιθυμεί και ο Αντόνιο Κορδόν. Ο αθλητικός διευθυντής του Ολυμπιακού έχει μιλήσει με τον 24χρονο άσο. Όσο για τον ίδιο, θέλει όσο τίποτα άλλο να βγάλει ξανά το καλό αγωνιστικό του πρόσωπο. Δουλεύει σκληρά, ενώ κάνει και ατομικές προπονήσεις. Είναι η μεγάλη ευκαιρία του και δεν θέλει να τη χάσει.Έτσι κι αλλιώς είναι στο οικείο περιβάλλον που πάντα ήθελε να επιστρέψει. Τώρα μένει ο χρόνος να δείξει το αποτέλεσμα της συγκεκριμένης δουλειάς, με τα πρώτα δείγματα να είναι ενθαρρυντικά.


ΤΟ ΑΚΡΙΒΟΤΕΡΟ ΠΩΛΗΤΗΡΙΟ

Το καλοκαίρι του 2017 ο Παναγιώτης Ρέτσος κάνει αμέριμνος την προετοιμασία του με τον Ολυμπιακό. Υπήρξε κι ένας τραυματισμός, κατά τη διάρκεια ενός φιλικού, που αποδείχθηκε πως δεν ήταν σοβαρός.

Την ίδια στιγμή αρκετές ευρωπαϊκές ομάδες είχαν κάνει γνωστό το ενδιαφέρον τους στον Ολυμπιακό. Ωστόσο πιο αποφασιστική ήταν η Λεβερκούζεν.

Ο τότε αθλητικός διευθυντής και ένας εκ των θρύλων του γερμανικού ποδοσφαίρου -και όχι μόνο-, Ρούντι Φέλερ, είχε ξετρελαθεί με τις ικανότητές του. Φημολογείται πως είχε έρθει στην Αθήνα αποφασισμένος να κάνει το deal. Έδωσε 22.000.000 ευρώ και η επιθυμία του έγινε πράξη. Μια πώληση που έως και σήμερα παραμένει η μεγαλύτερη στην ιστορία του Ολυμπιακού. Ενώ στη δεύτερη θέση είναι αυτή του Ντανιέλ Ποντένσε, ο οποίος πήγε στη Γουλβς με 19.600.000 ευρώ.

Στην τρίτη θέση βρίσκεται αυτή του Λούκα Μιλιβόγεβιτς στην Κρίσταλ Πάλας, αντί του ποσού των 16.000.000 ευρώ.

*Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή