Αν ο χαρακτηρισμός των Κροατών ως φασιστών και ναζιστών καθ' ολοκληρία είναι υπερβολικός, οι «Bad Blue Boys» της Ντινάμο Ζάγκρεμπ, που έβαψαν τα χέρια τους με αίμα το βράδυ της Δευτέρας, 7 Αυγούστου, αφού 29χρονος οπαδός της ΑΕΚ χτύπησε θανάσιμα κατά τη διάρκεια επεισοδίων, δεν αφήνουν οποιοδήποτε περιθώριο αμφισβήτησης τόσο για τις καταβολές τους όσο και για τις προτιμήσεις τους 

Η δολοφονική επίθεση στον περιβάλλοντα χώρο της «OPAP Arena» από τους Κροάτες χούλιγκαν, οι οποίοι είχαν τη συνδρομή υποστηρικτών ελληνικής ομάδας και είχε ως τραγικό αποτέλεσμα τον θάνατο του 29χρονου Μιχάλη Κατσουρή, ήρθε να «φωτίσει» για μια ακόμη φορά το προφίλ των «Bad Blue Boys». Των οπαδών που έχουν καταφέρει -για εντελώς λάθος λόγους- να γίνουν γνωστοί στην ποδοσφαιρική κοινότητα, ίσως περισσότερο και από την ίδια την ομάδα που υποστηρίζουν.

Οι «ΒΒΒ» συγκαταλέγονται στους χειρότερους οπαδούς της Ευρώπης. Όπου παίζει η Ντιναμό Ζάγκρεμπ εκτός συνόρων, ειδικά με ομάδες που η οπαδική τους βάση δεν «φλερτάρει» με τη δεξιά, σημαίνει συναγερμός στις Αρχές. Πρόκειται για κατά βάση φασίστες και νεοναζί, που η γέννησή τους και η βάση τους βρίσκεται πίσω στα χρόνια που ο Αδόλφος Χίτλερ είχε καταδυναστεύσει την Ευρώπη, ενώ η δράση τους έπαιξε καταλυτικό ρόλο στη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας.

Οι «Bad Blue Boys» είναι υποστηρικτές της κροατικής φασιστικής οργάνωσης Ουστάσε, που στο άκουσμά της τρομοκρατεί σχεδόν έναν αιώνα (από το 1929) πολύ κόσμο στα Βαλκάνια και ακόμη πιο μακριά… Εμπνευστής της ήταν ο Άντε Πάβελιτς, ο οποίος είχε ταχθεί στο πλευρό των Γερμανών ναζί, των Ιταλών φασιστών και των συνεργατών τους κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.



Το Κροατικό Επαναστατικό Κίνημα των Ουστάσε (Ustaša - Hrvatski Revolucionarni Pokret), ή πιο απλά Ουστάσε (Ustaše), έδρασε στην αρχική της μορφή μεταξύ 1929 και 1945.

Τα μέλη της δολοφόνησαν εκατοντάδες χιλιάδες Σέρβους, Εβραίους και Ρομά, καθώς και πολιτικούς αντιφρονούντες στη Γιουγκοσλαβία κατά τη διάρκεια που ο ναζισμός και ο φασισμός είχαν απλώσει το μαύρο τους «πέπλο» πάνω από τη Γηραιά Ήπειρο και σε πολλές άλλες περιοχές του πλανήτη.

Η ιδεολογία του κινήματος ήταν ένας συνδυασμός φασισμού, καθολικισμού και κροατικού εθνικισμού. Η Ουστάσε υποστήριζε τη δημιουργία μιας «Μεγάλης Κροατίας» και πέραν του ποταμού Δρίνου, που θα εκτεινόταν μέχρι τα όρια του Βελιγραδίου.

Το φασιστικό κίνημα υπογράμμιζε την ανάγκη για μια φυλετικά «καθαρή» Κροατία και προωθούσε τη γενοκτονία εναντίον Σέρβων, Εβραίων και Ρομά.

Αυτός ήταν και ο λόγος που ο Χίτλερ και ο Μουσολίνι, όταν η Ουστάσε κατέλαβε την εξουσία κατά τη διάρκεια του Β' Παγκόσμιου Πολέμου τον Απρίλιο του 1941, σε ένα τμήμα της κατεχόμενης από τον Αξονα Γιουγκοσλαβίας, παρείχαν την υποστήριξή τους στον Πάβελιτς.

Μετά τη συντριβή του ναζισμού, ο Πάβελιτς και οι πιστοί συνεργάτες του διέφυγαν στη Λατινική Αμερική. Το 1957 τραυματίστηκε σε μία απόπειρα δολοφονίας εναντίον του. Το περιστατικό αυτό τον έκανε στη συνέχεια να καταφύγει στην Ισπανία, όπου και υπέκυψε στα τραύματά του το 1959.



Πώς πήραν το όνομα

Οι «Bad Blue Boys» είναι το πιο φανατικό γκρουπ οπαδών της Ντιναμό Ζάγκρεμπ και ιδρύθηκε το 1986. Το όνομα το πήρε από την ταινία «Bad Boys», του 1983, με τον Σον Πεν. Όπως τα περισσότερα γκρουπ οργανωμένων οπαδών, έτσι και εκείνοι στηρίζονται ως «οντότητα» και σε πολιτικό υπόβαθρο, εκτός από αθλητικό.

Οι «BBB» είχαν προσφέρει μεγάλη υποστήριξη στον πρώτο Κροάτη Πρόεδρο, Φράνιο Τούντμαν. Ωστόσο, του εναντιώθηκαν όταν επιχείρησε να αλλάξει το όνομα της ομάδας σε NK Croatia.

Ο Τούντμαν συμμετείχε στο κίνημα της κροατικής άνοιξης για μεταρρυθμίσεις στη χώρα και φυλακίστηκε για τη δράση του αυτή το 1972. Στη συνέχεια κράτησε χαμηλό προφίλ, μέχρι που ίδρυσε την Κροατική Δημοκρατική Ένωση το 1989.

Το κόμμα του κέρδισε της πρώτες βουλευτικές εκλογές της Κροατίας το 1990 και εκείνος έγινε πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας της Κροατίας. Ως πρόεδρος πίεσε για τη δημιουργία ανεξάρτητης Κροατίας.

Σημαντικό ρόλο στο να ανέβει ο Τούντμαν στην εξουσία είχε το παιχνίδι ανάμεσα στην Ντιναμό Ζάγκρεμπ και τον Ερυθρό Αστέρα, στις 13 Μαΐου 1990. Ήταν το απόγευμα που ο Κροάτης Ζβόνιμιρ Μπόμπαν κλώτσησε Σέρβους αστυνομικούς που χτυπούσαν συμπατριώτες του, και έχασε τη θέση του στην εθνική Γιουγκοσλαβίας για το Παγκόσμιο Κύπελλο το 1990. Οι γενικευμένες συμπλοκές εντός και εκτός αγωνιστικού χώρου θεωρούνται ένας από τους λόγους του εμφύλιου πολέμου, που επισήμως θα άρχιζε ένα χρόνο μετά.



Η ακροδεξιά παρέλαση στο Μιλάνο

Ένα από τα παιχνίδια της Ντιναμό Ζάγκρεμπ που... μύριζαν μπαρούτι ήταν αυτό του προηγούμενου Σεπτεμβρίου με αντίπαλο τη Μίλαν. Οι περισσότεροι οργανωμένοι τιφόζι των «ροσονέρι» ανήκουν κατά κύριο λόγο στον χώρο της Αριστεράς και η μεγαλούπολη της Λομβαρδίας ήταν μια πρώτης τάξης ευκαιρία για τους «Bad Boys Blue να δείξουν πόσο «μετράνε» οπαδικά.

Εκατοντάδες μέλη τους, έχοντας διάταξη τάγματος, παρέλασαν στους δρόμους του Μιλάνου και χαιρετούσαν ναζιστικά πριν από τον αγώνα. Τα ιταλικά ΜΜΕ έκαναν λόγο για πολλά επεισόδια και καβγάδες μεταξύ των οπαδών των δύο ομάδων, συμπεριλαμβανομένης μιας αναφοράς ότι ένας οπαδός της Ντιναμό μαχαιρώθηκε πριν από την αναμέτρηση.

Πώς οι Bad Boys Blue αδελφοποιήθηκαν με οπαδούς του Παναθηναϊκού -Ποιοι είναι οι «εχθροί» τους
Εντύπωση προκαλεί η σχέση των Bad Boys Blue με αυτούς του Παναθηναϊκού, καθώς οι περισσότεροι οργανωμένοι των «πράσινων» δεν έχουν σχέση πολιτικά με τον χώρο της ακροδεξιάς -το αντίθετο θα έλεγε κανείς. Ωστόσο, εκτός από την ιδεολογία, υπάρχουν και άλλοι λόγοι για να αναπτυχθούν οι οπαδικές σχέσεις.

Ο βασικός έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι οργανωμένοι οπαδοί του Ολυμπιακού έχουν αδελφοποιηθεί με αυτούς του Ερυθρού Αστέρα, αλλά και με ρωσικές ομάδες. Αυτομάτως βγαίνει το συμπέρασμα ότι αυτό το παιχνίδι στο «Μάξιμιρ» το 1990, ανάμεσα στην Ντιναμό Ζάγκρεμπ και τον Ερυθρό Αστέρα, διαμόρφωσε σε μεγάλο βαθμό και τον «χάρτη» των ultras ανά την Ευρώπη.



«Εχθροί» των «Blue Bad Boys» είναι κυρίως οι Σέρβοι (ακόμη και σερβικής εθνικότητας Κροάτες), αλλά και οπαδοί που διακατέχονται κατά κύριο λόγο από αριστερές ιδεολογίες.



Εκ των πραγμάτων, λοιπόν, το παιχνίδι με την ΑΕΚ από την αρχή... μύριζε μπαρούτι. Κάτι που επιβεβαιώθηκε με τη δολοφονία του Μιχάλη Κατσουρή το βράδυ της Δευτέρας 7 Αυγούστου.